Τοπικές Ειδήσεις

Ν. Σαντορινιός: “Με τη λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης στους Λειψούς αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων»

Τη Μονάδα Αφαλάτωσης που θα προμηθεύει σταθερά ποιοτικό νερό στους κατοίκους των Λειψών, εγκαινίασε χθες (5/5/19) ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο νησί και η οποία διοργανώθηκε από τον Δήμο παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Γιώργος Κασσάρας, εκπρόσωποι της εταιρείας που ανέλαβε το έργο, καθώς και κάτοικοι των Λειψών.

Ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος, στην ομιλία του ευχαρίστησε τον Νεκτάριο Σαντορινιό για την επιμονή και την αποτελεσματικότητα του ώστε το έργο της λειτουργίας μ/α να μην πάρει άλλες αναβολές, ενώ χαρακτήρισε την μονάδα αφαλάτωσης ως «το σπουδαιότερο έργο των τελευταίων δεκαετιών που περατώθηκε μέσα σε λίγους μήνες, χαρίζοντας στους κατοίκους τον Λειψών το πιο σημαντικό αγαθό σε πλήρη επάρκεια: το νερό».

Μονάδα Αφαλάτωσης στους Λειψούς

«Από το 2013, σε Λειψούς και Κίμωλο παρέμεναν ανενεργές μονάδες αφαλάτωσης που είχαν αγοραστεί αλλά δεν είχαν λειτουργήσει ποτέ. Από σήμερα και οι Λειψοί αποκτούν την δυνατότητα πρόσβασης σε ποιοτικό και επαρκές νερό, χωρίς να χρειάζονται πια υδροφόρα. Η τοποθέτηση, λειτουργία και συντήρηση της μ/α είναι ένα έργο το οποίο εκτελέστηκε, μέσω σύμβασης και θα αποδοθεί εξ ολοκλήρου στον Δήμο Λειψών, μετά τα τρία πρώτα χρόνια λειτουργία του. Η δυναμικότητα της φτάνει μέχρι και τα 600 κυβικά μέτρα πόσιμου νερού ημερησίως, ποσότητα που επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών του νησιού και για τους θερινούς μήνες».

«Η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης δίνει υδατική αυτονομία στους Λειψούς και μειώνει, δραστικά, το κόστος του νερού ανά κυβικό. Μέχρι σήμερα το Δημόσιο δαπανούσε 10,30 € προ ΦΠΑ, ανά κυβικό για την μεταφορά νερού στους Λειψούς με την υδροφόρα, ενώ το νερό της αφαλάτωσης, στοιχίζει 1,98 €. Το συνολικό κόστος δηλαδή για την υδροδότηση του νησιού ανερχόταν περίπου στις 650.000 € ετησίως, ενώ το συνολικό όφελος από τη λειτουργία της αφαλάτωσης ανέρχεται στο 84,77%».

«Συνολικά το Δημόσιο, για την μεταφορά νερού σε όλα τα άνυδρα νησιά του Αιγαίου δαπανούσε περίπου 5εκ. ευρώ. Με την συστηματική προσπάθειά μας για λειτουργία μ/α, το Δημόσιο έχει εξοικονομήσει 4,5εκ €, χρήματα που ήδη διοχετεύονται για την υλοποίηση δράσεων και έργων στα νησιά με σκοπό την καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή των κατοίκων».

Η στήριξη τη Νησιωτικότητας παίρνει σάρκα και οστά

«Οι πολιτικές που αυτή η Κυβέρνηση υλοποίησε τα τελευταία τέσσερα χρόνια για την Νησιωτικότητα ήταν ένα συνολικό δίκτυ προστασίας των νησιωτών και μια ευκαιρία ανάπτυξης για όλα τα νησιά. Εκτός από το στοίχημα της υδατικής αυτονομίας, το οποίο κερδίσαμε και σύντομα θα καλύπτει όλη τη νησιωτική χώρα, θεσμοθετήσαμε και το μέτρο του Μεταφορικού Ισοδύναμου, μειώνοντας το κόστος μεταφοράς από και προς τα νησιά».

«Στο ΜΙ, που τώρα καλύπτει την μετακίνηση των νησιωτών με ακτοπλοϊκά εισιτήρια, θα προστεθεί και η δυνατότητα χρήσης ως μέσου μεταφοράς και του αεροπλάνου. Ενώ η εφαρμογή του μέτρου στην επιδότηση των καύσιμων, δίνει μια μεγάλη ανάσα στα τουριστικά νοικοκυριά».

«Οι Λειψοί είναι ένα από 33 νησιά τα οποία έχουν ενταχθεί στην πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για τα καύσιμα από 01/01/19 και ήδη έχει άμεσα αποτελέσματα στη μείωση της τιμής τους. Το κόστος της αμόλυβδης δηλαδή, έπεσε από 2,04€ σε 1,69€ και του diesel κίνησης από 1,69€ σε 1,458€. Κανείς δεν νομίζω ότι περίμενε η βενζίνη στους Λειψούς να έχει μόνο 7 λεπτά διαφορά από ότι στον Πειραιά»

Έργα στους Λειψούς

«Με χρηματοδότηση του ΥΝΑΝΠ, ύψους 39.725€, ολοκληρώνεται η επισκευή του κτιρίου επιβατών του λιμανιού των Λειψών, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση της μελέτης νέου λιμένα με χρηματοδότηση από το Εθνικό ΠΔΕ. Με χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου ύψους 300.000€ θα εκπονηθεί μελέτη για την κατασκευή νέου Δημαρχείου. Στο δε άμεσο χρονικό διάστημα υπογράφεται η σύμβαση για την αναβάθμιση των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (pillars) του λιμανιού ύψους 94.900€, με χρηματοδότηση του ΥΝΑΝΠ. Τέλος, μέσα από πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης μελετών για την αναβάθμιση όλων των υποδομών των νησιών, έργα που χρηματοδοτούνται από Εθνικούς Πόρους, από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου