Εντυπωσιακοί και περίτεχνοι ήταν και φέτος οι Επιτάφιοι που στολίστηκαν στην Ρόδο. Πολύς κόσμος την Μεγάλη Πέμπτη αμέσως μετά το πέρας της ακολουθίας των Παθών, έσπευσε στις ενορίες του, όπου αργά το βράδυ ξεκίνησαν τους στολισμούς των Επιταφίων.
Για τους στολισμούς χρησιμοποιήθηκαν πανέμορφα πολύχρωμα και ευωδιαστά λουλούδια. Όπως πάντα, πολλές χιλιάδες λουλούδια προσφέρθηκαν για να στολίσουν τους Επιτάφιους, ως επί το πλείστον από τους ενορίτες αλλά και από οικογένειες.
Σε πολλές περιοχές της πόλεως Ρόδου αλλά και στα χωριά, πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε στους ναούς, όπου παρέμειναν μέχρι και τα ξημερώματα. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική και οι πιστοί προσέρχονταν στους ναούς για να προσκυνήσουν τους Επιτάφιους. Να σημειωθεί πως οι ναοί παρέμειναν ανοιχτοί όλη τη νύχτα από την Μεγάλη Πέμπτη προς την Μεγάλη Παρασκευή, που τιμούμε την ταφή του Κυρίου Ημών Ιησού Χριστού.
Σε πολλές εκκλησίες, προσφέρονταν ζεστά ροφήματα αλλά και νηστίσιμα γλυκά στους ενορίτες.
Ιερός Ναός Παναγίας
Φανερωμένης Ιξιά
Τον επιτάφιο στόλισαν οι ενορίτισσες: Νεκταρία Παναγιά, Ειρήνη Κέλλη, Νικολέτα Ζαράκη, Σταματία Ζαράκη. Για τον στολισμό χρησιμοποιήθηκαν λευκές κάλες και κρίνοι, ορχιδέα Σιγκαπούρης, ορχιδέα σιμπίντιουμ και ανθάκια.
Ιερός Ναός Αναλήψεως
Λιτός και κομψός ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αναλήψεως. Χρησιμοποιήθηκαν ορχιδέες σιμπίντιουμ και ανθάκια. Τα ονόματα των κυριών που στόλισαν τον Επιτάφιο είναι: Ειρήνη Κέλη, Ειρήνη Σκουρμαλά, Νικολέτα Ζαράκη, Νεκταρία Παναγιά, Εμμανουέλα Μαντικού.
Άγιος Ιωάννης
Στον Άγιο Ιωάννη, γυναίκες όλων των ηλικιών παρέμειναν όλη νύχτα για να «ντύσουν» τον Επιτάφιο. Τα ονόματα των γυναικών είναι: Στέλλα Ξεπαπαδάκη και Αναστασία Ξεπαπαδάκη, Ζωή Φτάκλα και Σέβα Φτάκλα, Διονυσία Κρητικού και Μαρία Κρητικού, Κατερίνα Διακογεωργίου, Ηρώ Αττιτή, Σοφία Ψαρρού, Δήμητρα Κεφαλά. Για τον στολισμό χρησιμοποιήθηκαν μπορντώ γαρύφαλλα, λευκά τριαντάφυλλα και γυψόφυλλο.
Ιερός Ναός Αγίων
Αναργύρων
Στον στολισμό του επιταφίου συμμετείχαν όλες οι ενορίτισσες. Χρησιμοποιήθηκαν χρωματιστά γαρύφαλλα, ορχιδέες και γυψόφυλλο.
Αγία Ειρήνη
Τον επιτάφιο στόλισαν οι αδελφές με την επιτροπή του ιερού ναού Αγίας Ειρήνης – Ορφανοτρόφου.
Ναϋδριο Αγίας Ειρήνης (Παν/μιο Αιγαίου)
Με την προβλεπόμενη εκκλησιαστική τάξη, με τα πατροπαράδοτα ήθη και έθιμα, πραγματοποιήθηκε και η εφετινή τεσσαρακοστή και η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα στο ναΰδριον του Παν/μίου Αιγαίου.
Τον επιτάφιο στόλισαν ο εφημέριος πατήρ Κυριάκος Μανέττας με τη βοήθεια των Μαργαρίτας Παναγή, Ανδριάνας Μανέττα, και Μαρίας Μανέττα, Θεοδώρας Καραγιάννη, Ανδρέα Καραγιάννη, Ελευθερίας Κώττη, Τσαμπίκας Γρύλλη, Παναγιώτας Καλλούδη και Μανώλη Καλούδη, Λέττας Μανωλά, Θεοδώρας Μαγκαφά, Κωνσταντίνας Μαγκαφά, Βακίνας Ξυπολιτά, Ιωάννας Θεολόγου.
Κριμίζι (ρόφημα) και τα κεράσματα στους πιστούς, προσφέρονταν από το ναΰδριο μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Ιερός Ναός Αγίου
Φανουρίου Παλιάς Πόλης
Με τη φροντίδα και την επιμέλεια του εφημέριου Μιχαήλ Κρητικού και με την βοήθεια των Χριστίνας Ζώταλη, Δέσποινας Καλούδη, Σταμάτη Λιαμή, Πηγής Κοντού, Κόμισας Βερέμη και Δημήτρη Γαλανού στολίστηκε ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αγίου Φανουρίου Παλιάς Πόλης. Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν πράσινες ορχιδέες σιμπίντιουμ, γαρύφαλλα άσπρα και πράσινα και συνθέσεις με λευκά κρίνα.

Ιερός Ναός
Αγίας Αναστασίας
Οι κυρίες Δέσποινα Σαρρή, Στάσα Στασινάκη, Ανθούλα Βελλιάδη και Μένια Κοτσίνη στόλισαν τον επιτάφιο στον Ιερό Ναό Αγίας Αναστασίας χρησιμοποιώντας λευκά και ροζ τριαντάφυλλα, μωβ ορχιδέες, γυψόφυλλο και φτέρη.

Ιερός Ναός
Αγίου Νικολάου
Τον στολισμό ανέλαβε το ανθοπωλείο Λενακάκη, ενώ τα άνθη είναι προσφορά των ενοριτών. Χρησιμοποιήθηκαν οριένταλ λίλιουμ λευκά, λευκά τριαντάφυλλα, ορχιδέες και ανθούρια σε μωβ χρώμα, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα.
Ιερός Ναός Αγίου
Νεκταρίου (Παλιά ΔΕΗ)
Τον στολισμό ανέλαβε το ανθοπωλείο Ζέρμπερα. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά κρίνα, ορχιδέες σιμπίντιουμ, βιολέτες, γυψόφυλλο και φτέρη.
Άγιος Γεώργιος Κάτω
Τον στολισμό επιμελήθηκε το ανθοπωλείο Λενακάκη. Χρησιμοποιήθηκαν λευκές ορχιδέες, λευκά κρίνα, λευκά και σωμόν τριαντάφυλλα, ανθούρια σε μωβ απόχρωση, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα.
Άγιος Γεώργιος Άνω
Στον Άγιο Γεώργιο Άνω, ο στολισμός έγινε επίσης από το Ανθοπωλείο Λενακάκη. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και κόκκινα τριαντάφυλλα, λευκά κρίνα, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα.
Ιερός Ναός
Αγίων Αποστόλων
Κυρίες από την ενορία των Αγίων Αποστόλων με ομαδική εργασία στόλισαν τον επιτάφιο με άνθη που προσέφεραν πιστοί στον ιερό ναό.
Ιερός Ναός Αγίου
Δημητρίου (Κοιμητήριο)
Ο στολισμός του Επιταφίου έγινε από τους ευσεβείς πιστούς που παρευρέθηκαν στον Ιερό Ναό. Χρησιμοποιήθηκαν λευκά και μωβ χρυσάνθεμα τα οποία είναι προσφορά των πιστών.
Ιερός Ναός Αγίου
Δημητρίου (Ροδίνι)
Εντυπωσιακός ο επιτάφιος στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Ροδίνι. Χρησιμοποιήθηκαν άνθη κεντημένα με χρυσές πούλιες, πράσινα ανθούρια, λευκές ορχιδέες, τριαντάφυλλα, γυψόφυλλο και φυλλώματα. Τα άνθη και τα υπόλοιπα διακοσμητικά υλικά είναι δωρεά Στέλλας και Μαρουλίας Σαββατιανού εις μνήμην Κωνσταντίνου Σαββατιανού. Την επιμέλεια του φωτισμού είχαν ο κ. Γιάννης Πιτσουρδάκης και ο κ. Κωνσταντίνος Μαραβέλιας που έκαναν και τη δωρεά. Στόλισαν οι: Παναγιώτα Δημητραδιού, Ειρήνη Κετσέ, Νίκος Ιωάννου, Ειρήνη Κόλλια, Γιάννα Βλάχου και Τσαμπίκα Κουτούζη.
Ιερός Ναός Ευαγγελισμού
της Θεοτόκου
Στον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού στο κέντρο της πόλης τον στολισμό του επιταφίου επιμελήθηκε η κυρία Βίκυ Σιαφλά μαζί με τις κυρίες Σεβαστή, Τσαμπίκα, Φωτεινή, Τούλα και Μαριάννα. Χρησιμοποιήθηκαν γαρύφαλλα και ορχιδέες μωβ, λευκά τριαντάφυλλα και γιρλάντες από λεμονανθούς. Το αποτέλεσμα λιτό και φίνο.
Άγιος Παντελεήμονας
(Μεσαιωνική Πόλη)
Στον Άγιο Παντελεήμονα προσήλθε πολύς κόσμος από νωρίς. Τον στολισμό του Επιταφίου έκανε η κα Δέσποινα Μαυρουδάκη (ανθοπωλείο Κέντια) και τα λουλούδια ήταν δωρεά των ενοριτών και του ναού. Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν ροζ ανθούρια, λευκά τριαντάφυλλα και κρίνα, γυψόφυλλο και διάφορα φυλλώματα.
Ιερός Ναός Κοιμήσεως
Θεοτόκου Ιαλυσός
Οι κυρίες που ετοίμασαν τον Επιτάφιο είναι: Ελένη Τσίκκη, Ειρήνη Παπαγούρα, Αριστέα Καραγιάννη. Τους τρεις Σταυρούς ετοίμασαν οι: Άννα Αντωνίου, Χρυσάνθη Αλεξανδρή, Μαρίνα Καΐκη, Μαριγούλα Χούλη, Αργυρώ Φρατζιδάκη. Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν: λευκά γαρίφαλα, ροζ τριαντάφυλλα, χρυσάνθεμα, μωβ ορχιδέες και φυλλώματα. Οι κυρίες Βαλασία Αβεκλούρη, Ανθή Μακρή και Μαρουλίτσα Διακογεωργίου προσέφεραν ανασυνθέσεις για τον στολισμό των εικόνων και του ιερού ναού.
Ιερός Ναός Ταξιαρχών
(Κοιμητήριο)
Μοναδικός και περίτεχνος ο στολισμός του επιταφίου στον Ιερό Ναό Ταξιαρχών στο Κοιμητήριο Ρόδου. Στις πλαϊνές κύριες όψεις τοποθετήθηκαν βελούδο σε βυσσινί χρώμα και πέρλες, βελούδινοι φιόγκοι, μπορντούρες από ροζ τριαντάφυλλα και πέρλες, μία γιρλάντα από τριαντάφυλλα και μία γιρλάντα από πέρλες, στις πάνω γωνίες τοποθετήθηκαν οβάλ μπουκέτα πάνω στα οποία τοποθετήθηκε από ένα κερί και τέσσερα φανάρια από πέρλες (ένα σε κάθε γωνία). Στον τρούλο τοποθετήθηκαν μπορντούρες από τριαντάφυλλα και πέρλες, βελούδινες κορδέλλες και μεγαλωμένα ροζ τριαντάφυλλα, τέσσερις οβάλ συνθέσεις. Πάνω στον τρούλο τοποθετήθηκε ένας σταυρός από πέρλες στις δύο όψεις του οποίου τοποθετήθηκε από ένα μεγαλωμένο ροζ τριαντάφυλλο. Στις δύο πλατύτερες όψεις του επιταφίου τοποθετήθηκε από μία φρουτιέρα η οποία ντύθηκε με πέρλα και βελούδο. Τις φρουτιέρες γέμιζαν ορχιδέες, βυσσινί και ροζ πεόνιες, βυσσινί και ροζ τριαντάφυλλα. Πλάγια της φρουτιέρας «κάθονταν» από δύο παγόνια, φτιαγμένα από λευκά πούπουλα και πέρλες, ενώ υπήρχαν και οβάλ μπουκέτα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης φωτισμός. Την εντυπωσιακή εικόνα συμπλήρωνε ένας αμφορέας με ροζ τριαντάφυλλα, βυσσινί και ροζ πεόνιες και ορχιδέες. Ο αμφορέας ήταν τοποθετημένος πάνω σε βυσσινί οργάντζα, ενώ δίπλα υπήρχε ένα αγγελάκι και στο πλάι σε αυτό ένα κερί με στεφανάκι από ροζ τριαντάφυλλα στερεωμένο σε βάση.
Τον επιτάφιο στόλισαν οι Ρένα και Άννα Σπανού, Πόπη Μάλτα, Μανώλης και Μιχάλης Μαρκόπουλος, Χριστίνα Πάχου, Κωνσταντίνα Ματθαίου, Αφροδίτη Νουαράκη. Ο ευφάνταστος σχεδιασμός είναι της Κυρίας Μαρίας Νουαράκη που εδώ και 30 χρόνια επιμελείται το στολισμό του Επιταφίου στο Κοιμητήριο Ταξιαρχών.
Ο στολισμός του Επιταφίου, καθώς επίσης τα γλυκά (ασουρέ, ροδίτικα αμυγδαλωτά, ξηροί καρποί) και τ’ αφεψήματα που προσφέρονται στους πιστούς, είναι δωρεά των οικογενειών Κωνσταντίνου Σπανού και του Ιωάννη Πάχου. Ο αμφορέας και ο Άγγελος είναι δωρεά του κ. Αντωνίου Γιαννακάκη.
Mητρόπολη
(Εισόδια Θεοτόκου)
Στην Μητρόπολη Ρόδου στόλισαν τον επιτάφιο οι: Κρίστα και Μαριρένα Χαραλαμπάκη, Μαρία Μαλώτρα, Ελένη Παπασταματίου, Άννα Ποτσάκη, Μαρία Πονισή, Μαρία Κοντορίνη, Σέβη Μίγκλη, Μαρία Μαντικού, Λούλα Λοΐζου. Για το στολισμό χρησιμοποιήθηκαν ροζ τριαντάφυλλα, λευκές βιολέτες και γυψόφυλλο. Τα άνθη ήταν δωρεά των πιστών.
Εισόδια της Θεοτόκου
(Νιοχώρι)
Πανέμορφος Επιτάφιος στα Εισόδια της Θεοτόκου στο Νιοχώρι στολίστηκε από το ανθοπωλείο Νάρκισσος και τον κ. Νίκο Σκουτέλλη. Χρησιμοποιήθηκαν για τον στολισμό λευκές ορχιδέες, λευκές βιολέτες, γυψόφυλλο και πρασινάδες, ενώ στον ουρανό τοποθετήθηκαν γυψόφυλλο και χειροποίητα κρύσταλλα. Ο στολισμός ήταν προσφορά των ενοριτών.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ