Ειδήσεις

Ντάισελμπλουμ: “Έχουμε συμφωνία”-Μέτρα 1% το 2019 και μείωση αφορολόγητου το 2020

Τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας και θεσμών σε ότι αφορά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Αθήνα, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup. O Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο» και ανακοίνωσε πως τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα το ταχύτερο δυνατό.

«Έχουμε μια συμφωνία για μεταρρυθμίσεις και χρονοδιάγραμμα. Τα τεχνικά κλιμάκια επιστρέφουν το ταχύτερο δυνατόν» δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Eurogroup. Και στη συνέχεια, τα μεγάλα ζητήματα έχουν κλείσει, απομένουν κάποιες λεπτομέρειες, γι’ αυτό και θα προχωρήσουμε πολύ πιο γρήγορα», από εδώ και πέρα, τόνισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

 Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πήγες, η συμφωνία με την οποία θα επιστρέψουν οι θεσμοί κινείται στη βάση των συμφωνηθέντων της περασμένης Τρίτης, δηλαδή εφαρμογή των μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ στο ασφαλιστικό το 2019 και 1% του ΑΕΠ στο φορολογικό το 2020.

Στη συμφωνία αναμένεται να υπάρχει και η ρήτρα στην οποία θα διασφαλίζεται η συνολική επιβολή των μέτρων το 2019 και όχι τμηματικά, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2018.

Συγχρόνως, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή η σημερινή συνεδρίαση αναμενόταν να αποφασίσει και το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά την λήξη του προγράμματος το 2018.

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup είχε δηλώσει πως «υπάρχει μια θετική αύρα», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως «δεν θα υπάρξει μια συνολική πολιτική συμφωνία σήμερα».

Η σημερινή πρωινή συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με Ντάισελμπλουμ και με τους επικεφαλής των θεσμών έγινε σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσουν οι διαπραγματευτικές θέσεις των θεσμών και της Ελλάδας, λίγο πριν από το Eurogroup που στόχο είχε μια καταρχήν συμφωνία, η οποία θα επέτρεπε στους εκπροσώπους των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα το συντομότερο δυνατό για να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο.

Το κλίμα είχε βαρύνει ιδιαίτερα τις τελευταίες ημέρες καθώς το ΔΝΤ άνοιξε θέμα λήψης μέτρων από το 2018, αντί του 2019. Κι αυτό, γιατί το Ταμείο αμφισβητεί την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019, αλλά και την αξιοπιστία του «κόφτη» ο οποίος θα διορθώσει ενδεχόμενη αστοχία έναντι του στόχου. Κατά το Ταμείο, το 2018 το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι 2% του ΑΕΠ, επομένως απαιτούνται μέτρα 1,5% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, η Γερμανία θέλει να είναι όλοι οι θεσμοί σε κοινή γραμμή όσον αφορά τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως υποδεικνύει εμμέσως υιοθέτηση των θέσεων του Ταμείου.

Καθημερινή

 

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου