Ειδήσεις

Ψυχρή η υποδοχή της επιστολής Βαρουφάκη

Δύσκολη προοιωνίζεται η διαπραγμάτευση της Δευτέρας για τον υπουργό Oικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, αφού η 11σέλιδη επιστολή του με τις επτά μεταρρυθμίσεις που έστειλε χθες στον πρόεδρο του Eurorgroup Γερούν Ντάισλεμπλουμ, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έτυχε ψυχρής υποδοχής, καθώς δεν άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Το γεγονός αυτό, δεν είναι καθόλου ευοίωνο για τις προσδοκίες που έχει η ελληνική πλευρά, σχετικά με την εξασφάλιση μιας προκαταβολής από την δόση των 7,2 δις ευρώ -που αρχικά ο υπουργός Οικονομικών είχε απορρίψει – αλλά και την επαναφορά της φθηνής ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Η φορολόγηση των ηλεκτρονικών τυχερών παιχνιδιών, όπως αναφέρουν παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς, θα έπρεπε να είχε εφαρμοστεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, όταν το ΤΑΙΠΕΔ είχε πουλήσει τις άδειες στον ΟΠΑΠ, οι οποίες περιμένουν από τότε να ενεργοποιηθούν, αφού υπήρξαν πλήθος νομικά και τεχνικά προβλήματα, πριν αρχίσουν να αποδίδουν στον όποιο ιδιοκτήτη τους. Παρ’ όλα αυτά, είναι το μόνο μέτρο που δίνει κάποιο πρόσθετο έσοδο, 500 εκατ. ευρώ το χρόνο, στον προϋπολογισμό.

Η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα σε ταμεία και εφορίες, είναι «κόκκινο πανί» για τους δανειστές, καθώς διαδέχεται μια άλλη ρύθμιση των 100 δόσεων (την τρέχουσα ) που δεν απέδωσε και επιπλέον, όπως υποστηρίζουν οι τεχνοκράτες των Βρυξελλών, θεωρείται ότι κάνει τους φορολογούμενους να εφησυχάζουν και να μη πληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου και η ψήφιση του οργανικού νόμου, είναι μέτρο που θα έπρεπε να έχει εφαρμοστεί από το 2013 και προσθέτει μόνο στην ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά όχι στα έσοδα που φαίνεται να μην περνούν τις καλύτερες μέρες.

Το μέτρο με τους κατ’ αποκοπή ελεγκτές που μπορεί να είναι φοιτητές , άνεργοι και νοικοκυρές οι οποίοι κρυμμένοι στην ανωνυμία τους θα αναζητούν την φοροδιαφυγή από τον ΦΠΑ, είναι θετικό, αλλά για χώρες που έχουν ήδη ένα βαθμό φορολογικής συνείδησης. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου το δημόσιο χάνει περίπου το ένα στα δύο ευρώ που θα έπρεπε να εισπράττει από τον βασικό έμμεσο φόρο , μπορεί να φέρει και αντίθετα αποτελέσματα. Μπορεί δηλαδή, σχετικά εύκολα, να γίνει άλλη μια εστία διαφθοράς.

Η κάρτα πολίτη, μπορεί να είναι μια τομή για τον ελληνικό δημόσιο βίο, αλλά όπως και η κάρτα αποδείξεων, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη την χρησιμότητά της, αφού πολλές ελληνικές εξαγγελίες μένουν στα χαρτιά. Το ίδιο και η ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με την δημιουργία σταθμού εξυπηρέτησης μια στάσης, σε κάθε μία δημόσια υπηρεσία.

Τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, από τη στιγμή που είναι δημοσιονομικά ουδέτερα, μάλλον δεν εντυπωσίασαν .

Τι λείπει από την πρόταση

Από την πρόταση, λείπει μια επεξήγηση, σχετικά με το αίτημα της να μειώσει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα από το 3% του ΑΕΠ, που ήταν ο ετήσιος στόχος στο 1,5% του ΑΕΠ.

Επίσης δεν αναφέρονται κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, όπως αλλαγές και παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και στις αγορές εργασίας προϊόντων και υπηρεσιών..

Επίσης έλειπε, έστω και μια αναφορά για τα σχέδια της Κυβέρνησης, σχετικά με την συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, που ζητούν επιτακτικά οι εταίροι και δανειστές.

Το χειρότερο είναι πως, κοινοτικοί κύκλοι, θεωρούν την πρόταση της Ελλάδας μια ακόμη προσπάθεια καθυστέρησης και μάλιστα με την απαίτηση να γίνουν αποδεκτές οι μεταρρυθμίσεις και να ξεκλειδώσουν ξανά την χρηματοδότηση για την Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, έδωσε χθες το στίγμα, στο οποίο θα κινηθεί η διαπραγμάτευση της Δευτέρας, λέγοντας ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει προκαταβολή από το δάνειο της αν δεν εφαρμόσει όσα έχουν συμφωνηθεί στο πρόγραμμα της .

enikonomia.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου