Ειδήσεις

Τι απαντά ο Γκ. Χαρδούβελης για το «πόθεν έσχες»

«Πλήρως φορολογημένα και δηλωμένα στο πόθεν έσχες του 2014 είναι τα επίμαχα ποσά» απαντά ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μετά από δημοσίευμα που υποστηρίζει ότι o πρόεδρος της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με επείγον και εμπιστευτικό έγγραφό του στις 20-1-2015 ζητούσε από τη Βουλή να ελεγχθεί το «πόθεν έσχες» του πρώην υπουργού.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που δημοσιοποιεί η Realnews, στον πρώην υπουργό αποδίδεται από τον Π. Νικολούδη ότι:
-Το έτος 2011 εμφανίζεται δυσαναλογία μεταξύ των ποσών που πιστώθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς του και αυτών που δηλώθηκαν ως εισόδημα.
-Το έτος 2012 απέστειλε σε τράπεζες του εξωτερικού χρηματικά ποσά τα οποία δεν περιέλαβε στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης, τις οποίες ήταν υπόχρεος να υποβάλει λόγω των ιδιοτήτων του: α) ως σύμβουλος του πρωθυπουργού από τον Νοέμβριο του 2011 έως και τον Μάιο του 2012 και β) ως υπουργός των Οικονομικών από τον Ιούνιο του 2014 και εντεύθεν.
«Τα επίμαχα ποσά είναι πλήρως φορολογημένα και αφορούν έσοδα από πολυετή μισθωτή εργασία δική μου και της συζύγου μου. Υπάρχει πλήρης τεκμηρίωση βάσει των φορολογικών δηλώσεων και βρίσκονται σε καταθέσεις και λογαριασμούς που διατηρούσα στο εξωτερικό, λόγω της εκεί πολυετούς έμμισθης προϋπηρεσίας μου», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Γκίκας Χαρδούβελης, με αφορμή δημοσίευμα της Real News όπου αναφέρεται σε έγγραφο του υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη, σχετικά με το πόθεν έσχες, του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.
«Τα χρήματα αυτά, στο σύνολό τους, περιλαμβάνονται στη δήλωση Πόθεν Εσχες του 2014, την οποία υπέβαλα το Σεπτέμβριο του έτους αυτού, ως υπουργός Οικονομικών», προσθέτει ο κ.Χαρδούβελης.
Ο κ. Χαρδούβελης στην δήλωση του επισημαίνει ότι «τα χρήματα αυτά εστάλησαν σε περίοδο κατά την οποία δεν υπηρετούσα σε δημόσια θέση και δεν είχα υποχρέωση προς υποβολή δήλωσης Πόθεν Έσχες»
«Τα τελευταία χρόνια, τα ίδια ποσά και φορολογικά στοιχεία δηλώνω ετησίως και στις αμερικανικές φορολογικές αρχές, βάσει της εκεί νομοθεσίας (FBAR)», αναφέρει ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Το θέμα προκάλεσε νέα κόντρα ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.
«Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνιστούν πρώτη προτεραιότητα», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι το θέμα αυτό, «δεν εκθέτει μόνο τον ίδιο τον πρώην ΥΠ.ΟΙΚ, αλλά αυτούς που τον όρισαν να διαχειρίζεται τις τύχες της οικονομίας σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα».
Η νέα κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει: «Η πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής συνιστούν πρώτη προτεραιότητα. Δεν γίνεται ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις αμαρτίες αυτών που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια και των φίλων τους».
«Πάγια θέση της ΝΔ σε ζητήματα διαφάνειας ήταν, είναι και θα είναι όλα στο φως», δήλωσε ο Κώστας Καραγκούνης, σχετικά με το δημοσίευμα, σημειώνοντας ότι όσον αφορά στα πραγματικά γεγονότα ο ίδιος ο κ. Χαρδούβελης θα δώσει εξηγήσεις.
«Όσον αφορά στο πολιτικό σκέλος, φανταζόμαστε ότι την ίδια ευαισθησία έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση και για τα κορυφαία στελέχη του , όπως τους κ. Σταθάκη και Τσακαλώτο, οι οποίοι έχουν επενδύσει, μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων, στις εταιρείες Black Rock και JP Morgan-που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ αποκαλεί ”γύπες” της αγοράς- έχοντας έτσι βγάλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Καραγκούνης.
Σημείωσε επίσης ότι καλό είναι να δοθούν εξηγήσεις και για άλλα στελέχη που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό, όπως η κυρία Ν.Βαλαβάνη, για την οποία έχει γίνει προ μηνός σχετική καταγγελία στην οποία, σημείωσε, ακόμα δεν έχει απαντήσει.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου