Ειδήσεις

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Ρόδου

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χθες τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Παραδεισίου, εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ κατά της προγραμματιζόμενης ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Ρόδου.

Επισημαίνεται πως η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει πολύ τις διαδικασίες για την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν οι υποψήφιοι δήμαρχοι Φώτης Χατζηδιάκος και Γ. Υψηλάντης, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Λ. Κωτσαδάμ, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, ο πρόεδρος και ο ταμίας του Εργατικού Κέντρου Ρόδου κ. Σάββας Χατζησάββας και κ. Παναγιώτης Εγγλέζος και κάτοικοι του Παραδεισίου.

Ουσιαστικά η συμμετοχή στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας δεν ήταν μεγάλη παρά την υποτιθέμενη σοβαρότητα του ζητήματος. Στη Σαντορίνη αντίθετα τον πρώτο λόγο είχε ο Δήμος του νησιού, που ανέλαβε πρωτοβουλίες και έκλεισε μέχρι και τα σχολεία σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου.

Τα μέλη του συμβουλίου της δημοτικής κοινότητας Παραδεισίου παρέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στους εκπροσώπους της εταιρείας η οποία διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, που ήρθαν για να επιθεωρήσουν τον αερολιμένα «Διαγόρας».

«Ήρθαμε εδώ για να εκπροσωπήσουμε την εταιρεία. Δεν έχουμε διάθεση για αντιπαραθέσεις. Σεβόμαστε αυτά που μας αναφέρετε», δήλωσαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας στην οποία μετέχει κατά 55% το ελληνικό δημόσιο.

«Όταν ο κ. Γιάννης Στουρνάρας και οι μέτοχοι θα πληρώσουν τα 700 εκατομμύρια που οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο, ας έρθουν μετά να πάρουν τα αεροδρόμια. Διαμαρτυρόμαστε γιατί δεν μπορεί να συμβαίνουν αυτά και να φυλακίζονται πολίτες για μικρές οφειλές», δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Αεροδρόμια κ. Β Αλεβιζόπουλος.

«Η πώληση του αεροδρομίου θα βλάψει τα συμφέροντα του τόπου. Δεν δεχόμαστε καμία εταιρεία», δήλωσε ο γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Σαντορινιός.
«Διαμαρτυρόμαστε για αυτό που πάει να γίνει με το αεροδρόμιο του νησιού μας», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Παραδεισίου κ. Μιχάλης Χατζηκαντής.
«Δεν θέλουμε να ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο της Ρόδου. Υπάρχουν οικονομικοί, κοινωνικοί και εθνικοί λόγοι. Πιστεύουμε πως έχουμε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το θέμα αυτό», δήλωσε η δημοτική σύμβουλος της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας κ. Ευαγγελία Παναή.
Την αντίθεσή του για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου εξέφρασε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου κ. Σάββας Χαζησάββας.

«Είμαστε ξεκάθαρα αντίθετοι σε οποιαδήποτε σκέψη ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου της Ρόδου και των υπολοίπων περιφερειακών αερολιμένων. Από το αεροδρόμιο διακινείται το 80% του τουριστικού ρεύματος που έρχεται στο νησί. Αν παραδώσουμε αυτή την πύλη εισόδου σε ιδιώτες καταλαβαίνετε πως το παιχνίδι φεύγει από τη Ρόδο», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΚΡ κ. Σάββας Χατζησάββας και πρόσθεσε πως για το θέμα αυτό θα πρέπει να ξεσηκωθούν όλοι οι φορείς του νησιού μας.

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Πολιτικής Αεροπορίας κ. Β. Αλεβιζόπουλος τόνισε πως καταβάλλεται προσπάθεια να κατατεθεί προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση της κυβέρνησης.
«Δεν είμαστε ενάντια στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Καταγγέλλουμε όμως το ξεπούλημα των περιφερειακών αεροδρομίων που επιχειρεί η κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος.
«Θεωρούμε πως πάνω στη λεγόμενη μνημονιακή πολιτική η κυβέρνηση παραχώρησε στο ΤΑΙΠΕΔ 39 αεροδρόμια που τελούσαν υπό την εποπτεία του κράτους», δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος και πρόσθεσε πως το ΤΑΙΠΕΔ δεν μπορεί να διαχειρίζεται κρατική περιουσία.

«Στα περισσότερα αεροδρόμια, όπως σε αυτό των Χανίων, υλοποιούνται έργα με πόρους από το ΕΣΠΑ. Αυτά δεν μπορούν να μεταβιβαστούν στους ιδιώτες.Εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο. Είναι δύσκολο να συναντηθούμε με τον κ. Γ. Στουρνάρα», τόνισε.
«Θα καταγγείλουμε την παράνομη απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση των αεροδρομίων. Αν δώσουν πίσω στο λαό τα χρήματα που πήραν για την υλοποίηση έργων στους αερολιμένες, τότε μπορούν να τους παραχωρήσουν στους ιδιώτες», δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος και πρόσθεσε πως θα γίνει ντέρμπυ μεταξύ των Ελλήνων και ξένων επενδυτών για τους αερολιμένες.

«Η πρόταση των εταιρειών θα περάσει από κόσκινο. Το δάνειο της χώρας έχει περάσει τα 300 δις. Τα έσοδα από την παραχώρηση των αερολιμένων δεν θα περάσουν τα 150 εκατομμύρια. Είναι γελοίο να γίνει αυτό», δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος και πρόσθεσε πως οι εργαζόμενοι αντιδρούν γιατί δεν θα υπάρξει ανάπτυξη.

«Αντιδρούμε γιατί δεν θα υπάρξει ανάπτυξη. Θα πληρώνει ο λαός μεγάλους φόρους για να συντηρούνται τα αεροδρόμια. Την πρότασή μας θα τη παρουσιάσουμε σε όλα τα κόμματα και τους φορείς. Θέλουμε 39 αεροδρόμια να λειτουργούν υπό την ελληνική επικράτεια και την εποπτεία της ΥΠΑ. Μπορεί να υπάρξει συνεργασία και με την τοπική αυτοδιοίκηση», δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος και πρόσθεσε πως για να είναι βιώσιμα τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πρέπει να αυξηθούν τα τέλη κατά 200%. Ο κ. Αλεβιζόπουλος δήλωσε πως οι εισπράξεις δύο από τις εταιρείες που ενδιαφέρονται για τα αεροδρόμια κυμαίνονται από 60 έως 80 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι εισπράξεις τους σε τριάντα χρόνια δεν θα είναι πάνω από τέσσερα δις. Αυτά δεν θα καλύψουν τις επενδύσεις που θα γίνουν. Τα έσοδα της ΥΠΑ σε 30 έτη θα ήταν 21 δις. Αν θέλουν να κρατήσουν τα μικρά αεροδρόμια θα απαιτηθούν αρκετά χρήματα δηλαδή 100.000.000 ευρώ», δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος και πρόσθεσε πως είναι μεγάλη η προσφορά της ΥΠΑ στην κοινωνία. «Νομίζω πως το αεροδρόμιο της Ρόδου και τα 39 της χώρας είναι υπόθεση της ΤΑ. Πρέπει να ανήκει στην Περιφέρεια και στο Δήμο και να λειτουργεί υπό την εποπτεία της ΥΠΑ»,δήλωσε ο κ. Αλεβιζόπουλος και πρόσθεσε πως θα πρέπει να ξεσηκωθούν οι πάντες για να μην ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο της Ρόδου.

«Η ΤΑ έχει υποχρέωση να προασπίσει τα συμφέροντα του τόπου. Μπορούν οι τοπικοί φορείς να αναλάβουν την αξιοποίηση του αερολιμένα για πολλούς λόγους», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης και υποψήφιος δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος.
Τον κ. Αλεβιζόπουλο προλόγισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Αεροδρόμιο Ρόδου κ. Φ. Λουλουδάκης. «Εμείς δεν βλέπουμε την κίνηση που γίνεται σαν ανάπτυξη αλλά σαν ξεπούλημα», δήλωσε ο κ. Φ. Λουλουδάκης.

Σημειώνεται ότι κατά της ιδιωτικοποίησης του αεροδρομίου Ρόδου τάχθηκαν με γραπτές δηλώσεις τους, η βουλευτής κ. Μίκα Ιατρίδη, ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου κ. Γιώργος Υψηλάντης, το ΕΠΑΜ – Ρόδου, η περιφερειακή παράταξη «Πολίτες κόντρα στον καιρό», που ζητούν ταυτόχρονα το θέμα να έρθει στο περιφερειακό συμβούλιο, η Δημοτική Κοινότητα Παραδεισίου, ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Λουκάς Κωτσαδάμ και το Εργατικό Κέντρο Ρόδου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου