Ειδήσεις

Φουντώνει ο «γαλάζιος εμφύλιος» ενόψει των εκλογών

Την ώρα που ο Αντώνης Σαμαράς προβληματίζεται μεταξύ σκληρής αντιπολίτευσης, συναίνεσης και «αρραγούς εθνικού μετώπου», το φάντασμα των εκλογών πλανάται πάνω από τη Συγγρού.
Για το λόγο αυτό, ο «γαλάζιος» σχεδιασμός προβλέπει να γίνουν οι κατάλληλες προετοιμασίες σε κάθε νομό, δήμο και περιφέρεια ξεχωριστά, ώστε η Νέα Δημοκρατία να μεγιστοποιήσει τα όποια εκλογικά οφέλη.

Στο νησί της Ρόδου φουντώνει οι «γαλάζιος εμφύλιος» ενόψει της λήψεως αποφάσεως για την στήριξη ή μη υποψηφίων στον ενιαίο Δήμο της Ρόδου. Οι κραδασμοί μέρα με τη μέρα γίνονται εντονότεροι, αφού μαδούν ακόμη τη μαργαρίτα για τις υποψηφιότητες.
Το τοπίο είναι ακόμη ρευστό αφού η ΝΟΔΕ δεν έχει ακόμη καταλήξει στο πιο άτομο είναι κατάλληλο για να διεκδικήσει το δήμο ενώ για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, που το κόμμα εφέρετο να έχει ξεκαθαρίσει με την υποψηφιότητα του κ. Γιάννη Παππά, υπάρχουν, μετά και την κινητικότητα της κ. Μίκας Ιατρίδη, δεύτερες σκέψεις.
Αν μάλιστα στηθούν τελικώς τριπλές κάλπες δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο καθόδου του κ. Παππά ως υποψήφιου Βουλευτή αλλά και το ακραίο επί του παρόντος σενάριο της στήριξης της κ. Ιατρίδη και από τη Νέα Δημοκρατία!
Με δεδομένες τις δυσκολίες να επικρατήσει στις εκλογές στο νησί με κομματικό υποψήφιο, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Συγγρού, εξετάζεται το ενδεχόμενο στήριξης υπερκομματικού υποψηφίου ενώ δεν αποκλείεται τελικώς να επιλεγεί να μην δοθεί χρίσμα σε κανέναν από τους υποψηφίους.

Το «παζλ» των εκλογών είναι σύνθετο και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι στην προχθεσινοβραδυνή συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Δωδεκανήσου τα μέλη, οι Βουλευτές κ.κ. Β. Υψηλάντης και Μ. Κόνσολας, αλλά και η πρόεδρος κ. Νατάσσα Βενετοκλή, απέφυγαν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα πρόσωπα, επιδιώκοντας όμως να συσπειρωθούν, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πληγές που άνοιξαν στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές δεν έχουν επουλωθεί.
Αυτό που διεφάνη είναι ότι σε τοπικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία δεν θα τα δώσει όλα στη μάχη των δημοτικών εκλογών.
«Γαλάζια» στελέχη προϊδεάζουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους για το ό,τι ο πήχης μάλλον θα τεθεί χαμηλά σε δήμο και περιφέρεια ενώ θα επιδιωχθεί η μέγιστη συσπείρωση των μελών του κόμματος για την εξασφάλιση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές, από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαχθούν και σαφή εκλογικά συμπεράσματα.
Το ενδεχόμενο η ΝΟΔΕ να απέχει από την πολιτικοποίηση των δημοτικών εκλογών είναι πολύ πιθανό και για το λόγο ότι τα επιτελικά στελέχη της, αλλά και οι Βουλευτές, δεν φέρονται έτοιμοι να ανεβάσουν τον πήχη μιας αναμέτρησης που και αβέβαιης έκβασης είναι, αλλά και αποτελεί μεγάλη δοκιμασία για το κόμμα.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι τοπικά στελέχη, που υπερθεματίζουν τις σχέσεις που έχουν με τον αναπληρωτή γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος κ. Κώστα Ζωντανό, διαρρέουν, «κατά τα καλά και τα συμφέροντα» διάφορα ποσοστά και νούμερα, για τον βαθμό αποδοχής και αναγνωρισιμότητας, εκείνων που μετρήθηκαν σε πρόσφατη μυστική δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse για λογαριασμό της Συγγρού.
Τα όσα διαρρέονται συγκεκριμένα για το Δήμο της Ρόδου προκαλούν και τον πλέον αδαή περί τα πολιτικά μας πράγματα αν και η πληροφορία που φέρει τους κ.κ. Χ. Χατζηευθυμίου και Γ. Χατζημάρκο να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ποσοστό θετικών γνωμών (η δημοσκόπηση δεν είχε δίπολα ή πρόθεση ψήφου αλλά μέτρησε αναγνωρισιμότητα και αποδοχή εκάστου) δεν πρέπει να απέχει από την πραγματικότητα.
Σε αυτό που συγκλίνουν ωστόσο οι πληροφορίες που διαρρέονται είναι ότι τυχόν υποψηφιότητα της κ. Μίκας Ιατρίδη θα έχει προβάδισμα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Σε κάθε περίπτωση, από πού αρχίζει και πού τελειώνει η αλήθεια, αναμένεται να ξεκαθαρίσει σύντομα, σε επίσκεψη, που φέρεται να προγραμματίζει στο νησί, για να δώσει οδηγίες και κατευθύνσεις στους επιτελείς του κόμματος, ο κ. Ζωντανός. Ο γραμματέας έχει ξεκαθαρίσει ήδη ότι το κόμμα δε θα δώσει χρίσματα, αλλά θα παροτρύνει ανθρώπους να βγουν μπροστά.
Η Νέα Δημοκρατία φέρεται να έχει αποφασίσει να δώσει κομματικό χρίσμα μόνο στους αιρετούς περιφερειάρχες, στους υποψηφίους δημάρχους μεγάλων αστικών κέντρων (Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη) και σε ορισμένες πρωτεύουσες νομών.
Από εκεί και πέρα το ερώτημα για το πόσο θ’ αντέξει η παρούσα συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ δεν έχει μόνο «φιλολογικό» χαρακτήρα, ή μονομερές ενδιαφέρον εκ μέρους του συνόλου της αντιπολίτευσης αλλά έχει μετατραπεί σε καίριας σημασίας για τις δημοτικές εκλογές, αφού θα τις επηρεάσει άμεσα.
Αν, για παράδειγμα, οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν στις 22 Μαΐου, τη δεύτερη, δηλαδή, Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, είναι σχεδόν βέβαιο πως αρκετά πολιτικά πρόσωπα δεν θα εμπλακούν στις δημοτικές. Αν οι εθνικές εκλογές έχουν ήδη γίνει ή δεν έχουν προσδιοριστεί για το άμεσο, τότε, μέλλον, τα κόμματα θα στελεχώσουν τα αυτοδιοικητικά ψηφοδέλτια με τους «στρατούς» που θα έχουν, τότε, στη διάθεσή τους.
Είναι φανερό ότι στις δύο περιπτώσεις θα υπάρχει εκ διαμέτρου αντίθετη αντιμετώπιση των τοπικών ζητημάτων και θα χαραχθούν οι σχετικές στρατηγικές.

Αν οι εθνικές εκλογές γίνουν, όπως τελευταία φημολογείται (όχι χωρίς βάση) τον προσεχή Οκτώβριο, τότε τον προσεχή Μάιο το σκηνικό των δημοτικών εκλογών θα είναι διαφορετικό, αφού, ενδεχομένως, ή μάλλον σίγουρα, μεγάλος αριθμός πρώην «πρωτοκλασάτων στελεχών» της Ν.Δ. και, κυρίως, του ΠΑΣΟΚ, τα οποία θα έχουν «μαυριστεί» στις εθνικές εκλογές, θα θελήσουν να εξασφαλίσουν «τον άρτον ημών τον επιούσιον», μέσω των δήμων και των περιφερειών.
Αν, όμως, η παρούσα συγκυβέρνηση αντέξει μέχρι το καλοκαίρι του 2014 (μετά τις δημοτικές και τις ευρωεκλογές) και οι εθνικές εκλογές διεξαχθούν αργότερα, κάτι που θέλουν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, θεωρείται βέβαιο πως οι εκλογές για την αυτοδιοίκηση θα αποτελέσουν «πρόβα τζενεράλε» για την κρίσιμη εθνική αναμέτρηση.
Σ’ αυτή την περίπτωση, στην πολιτική ατζέντα των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κυριαρχήσουν θέματα κεντρικής πολιτικής, ενώ όσον αφορά τα πρόσωπα είναι αυτονόητο πως όλα τα κόμματα θα ρίξουν στην αρένα ό,τι καλύτερο διαθέτουν σε στελέχη πρώτης γραμμής.
Με βάση αυτά τα τρία ενδεχόμενα, τα κομματικά επιτελεία σχεδιάζουν τις κινήσεις τους και χαράσσουν τη στρατηγική τους, η οποία, φυσικά, αφορά και τα πρόσωπα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου