Περί διασύνδεσης πολιτισμού και τουρισμού ο λόγος τις προηγούμενες ημέρες, στην ημερίδα για τον πολιτιστικό τουρισμό, με την κυρία Κουντουρά, να ανακοινώνει πως ο πολιτιστικός τουρισμός, μπορεί να μας φέρει επισκέπτες 365 ημέρες τον χρόνο. Κανένα άλλο νέο; Γιατί αυτό το  «μπορεί» το ξέρουμε. Το πώς «μπορεί» θα μας το πει κανείς; Η διασύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό, δεν εξαγγέλλεται απλά, αλλά υλοποιείται μόνο μέσω ενός αποφασιστικού σχεδίου.

Και εκτός από το σχέδιο υπάρχουν και τα πιο απλά: «Οι μικρές ή μεγάλες… επαναστάσεις όπως τις απαρίθμησε –ενδεικτικά- ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Ρέτσος έχουν να κάνουν με  την ανάγκη για νέα διευρυμένα ωράρια στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, σύγχρονους τρόπους φύλαξής τους, πωλητήρια με μεγάλη γκάμα προϊόντων, αναψυκτήρια που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες εστίασης. Ζητήματα, τα οποία φαίνονται απλά και αυνόητα δεν είναι ωστόσο, όπως αποδεικνύεται τελικά, για τα ελληνικά δεδομένα.», τόνισε ο κ. Ρέτσος. «Από μόνη της η περίφημη διασύνδεση μπορεί να ακούγεται προφανής, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά της. Δεν εξαντλείται – προφανώς – στην επισκεψιμότητα των τουριστών σε κάποιους, λίγους για τον πλούτο της χώρας, αρχαιολογικούς χώρους ή μουσεία.  Διασύνδεση τουρισμού και πολιτισμού, σημαίνει ένα καθολικό στρατηγικό σχέδιο, μια εμπνευσμένη στρατηγική, που θα σπάει κατεστημένες αντιλήψεις δεκαετιών. Που θα περιλαμβάνει το κράτος, τους ιδιώτες, την κοινωνία ολόκληρη. Που θα ταρακουνάει πολύ κόσμο που έχει βολευτεί σε ένα στατικό μοντέλο, που βλέπει τον τουρισμό σαν το δέντρο που γεννάει διαρκώς εύκολα χρήματα».

Δύσκολα, πολύ δύσκολα αυτά. Οι εξαγγελίες και οι διαπιστώσεις είναι πολύ πιο εύκολες για τους πολιτικούς.

Σχολιασμός άρθρου

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ