Ειδήσεις

Οι δημοτικοί υπάλληλοι δεν αρνούνται την αξιολόγηση όχι όμως με διαβλητό σύστημα

«Κινητικότητα» παρατηρήθηκε χθες στον Δήμο Ρόδου με αφορμή την περίφημη ‘αξιολόγηση’ δημοτικών και δημοσίων υπαλλήλων, παρά το γεγονός πως βρίσκονται σε αποχή, αντιδρώντας στην πρακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ρόδου κ. Ευγένιος Κορναρόπουλος:
«Με την τελευταία τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση, τέθηκαν κάποιοι αυστηροί περιορισμοί και δόθηκε κάποιος συγκεκριμένος προγραμματισμός όσον αφορά την διαδικασία της αξιολόγησης. Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί προαπαιτούμενο για το κλείσιμο της Αξιολόγησης και την εκταμίευση της νέας δόσης από τους δανειστές μας. Γι αυτό τον λόγο ακόμη και αν κάποιοι από την κυβέρνηση δεν ήταν και τόσο θετικοί προς αυτή την κατεύθυνση, τελικά έγινε ένα βήμα για να προχωρήσει η διαδικασία. Έχουν τεθεί αυστηρές προθεσμίες αλλά εμείς στον Δήμο Ρόδου έχουμε δώσει μια ‘σιωπηρή’ παράταση στους υπαλλήλους. Η πρώτη προθεσμία εξέπνευσε στις αρχές του μήνα αλλά δίνουμε μία μικρή προθεσμία».
Η σημαντική διαφορά σε αυτή την διαδικασία, είναι ότι υποχρεούνται οι προϊστάμενοι να αξιολογήσουν υφισταμένους τους –ασχέτως αν αυτοί έχουν προχωρήσει στην αυτοαξιολόγησή τους- και όποιος προϊστάμενος απέχει από αυτή την διαδικασία (είτε της δικής του αξιολόγησης, είτε των υφισταμένων του) αυτομάτως, θα αποκλείεται από τις επόμενες κρίσεις.
«Σε αυτή την ουσιώδη διαφορά οφείλεται η αλλαγή κλίματος στην αποχή που σημειώθηκε», εξήγησε ο κ. Κορναρόπουλος.
Σε αυτή την πρώτη φάση, τα έντυπα αφορούσαν 100 τμηματάρχες και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και οι αξιολογητές την διαδικασία.
Σε δεύτερη φάση, η αξιολόγηση αφορά τους 18 διευθυντές που είναι πολύ λιγότεροι –μαζί με τον ίδιο τον δήμαρχο που θα αξιολογήσει τους διευθυντές, τμηματάρχες κ.λπ.
«Το κλίμα σε πανελλήνιο επίπεδο τείνει να σταματήσει αυτή η αποχή. Προσωπικά ουδέποτε συμφώνησα με τους ενδοιασμούς των δημοσίων υπαλλήλων για την αξιολόγηση. Είναι μια διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί. Το αν και κατά πόσο είναι ουσιώδης αυτή η διαδικασία και τι επεκτάσεις θα έχει στην εφαρμογή, εγείρει κάποια ερωτήματα αλλά νομίζω ότι γενικότερα, στο Δημόσιο, πρέπει να γίνει το πρώτο βήμα –έστω και με κάποια εμπόδια. Κατόπιν τούτων, μέσα στα επόμενα 3-4 χρόνια θα μπορέσει να προχωρήσει καλύτερα και θα έχουμε την δυνατότητα να ρυθμίσουμε όποια προβλήματα προκύψουν ώστε να στρέψουμε το αποτέλεσμα προς παραγωγικούς σκοπούς», ανέφερε ο κ. Κορναρόπουλος.
Όσον αφορά τις προθεσμίες, αυτές είναι ανά δεκαήμερο και αφορούν τους αξιολογητές (πρώτης, δεύτερης κατηγορίας κ.λπ.)
Σημειώνεται πάντως, ότι στον Δήμο Ρόδου οι υπάλληλοι αν και προσήλθαν για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους για τις εκθέσεις αξιολόγησης, εμφανίσθηκαν προβληματισμένοι για την εφαρμογή της.
Παράλληλα, στην πρόσφατη γενική τους συνέλευση δηλώθηκε ξεκάθαρα ότι δεν αρνούνται να μπουν στην διαδικασία της περίφημης ‘αξιολόγησης’ που ζητάει η κυβέρνηση αλλά όχι με αυτό το σύστημα το οποίο θεωρούν πως είναι διαβλητό.
«Είναι προσχηματικό αυτό που λέει η κυβέρνηση ότι δηλαδή εμείς οι ίδιοι αρνούμαστε να αξιολογηθούμε. Την ίδια ώρα που ψηφίζει τον ένα νόμο, φέρνει τροπολογία με την οποία αναιρεί ό,τι ψήφισε! Δηλαδή, ψήφισαν την αξιολόγηση η οποία θα εφαρμοστεί μετά από έξι έως εφτά χρόνια… Δεν έχει νόημα», ανέφερε ο πρόεδρός τους κ. Φώτης Μπακίρης χαρακτηριζοντας την διαδικασία ως προσχηματική.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου