Συνεντεύξεις

Λευτέρης Πέντες: «Η Πάτμος θα συνεχίσει να διαπρέπει ως μια “αρχόντισσα” του Νοτίου Αιγαίου»

Η Πάτμος είναι μία «Αρχόντισσα του Αιγαίου». Πρόσφατα, συμπεριελήφθη στη λίστα με τους δεκαπέντε καλύτερους προορισμούς που προτείνουν οι ειδικοί παγκοσμίως, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια λίστα του αμερικάνικου περιοδικού Travel + Leisure.
«Φέτος, βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη η τουριστική σεζόν, τα μέχρι τώρα δεδομένα για την Πάτμο δείχνουν ότι μιλάμε για μία πολύ δυνατή καλοκαιρινή περίοδο που μπορεί να συγκριθεί με τις καλύτερες της τελευταίας δεκαπενταετίας».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική» ο δήμαρχος του νησιού κ. Λευτέρης Πέντες, αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Ιερό Νησί της Αποκάλυψης σχετικά με τον Τουρισμό.
Επιπλέον, μιλάει για τα έργα στο νησί, για τον θρησκευτικό τουρισμό και για την περίφημη ‘Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή’ που αποτελεί σημείο αναφοράς για την εκκλησιαστική εκπαίδευση και πλέον προχωρούν σύντομα οι εργασίες για την επικείμενη συντήρηση, η οποία σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Πατμιάδα.
• Κύριε δήμαρχε, η Πάτμος είναι από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς για ξένους αλλά και για Έλληνες. Πώς εξελίσσεται φέτος η τουριστική σεζόν; Τον Δεκαπενταύγουστο είχατε πολύ κόσμο; Είχατε φαινόμενα overbooking;
Η Πάτμος είχαμε την τιμή και τη χαρά να συμπεριληφθεί στη λίστα με τους δεκαπέντε καλύτερους προορισμούς που προτείνουν οι ειδικοί παγκοσμίως, σύμφωνα με την καθιερωμένη ετήσια λίστα του αμερικάνικου περιοδικού Travel + Leisure. Φέτος, αν και βρίσκεται σε εξέλιξη ακόμη η τουριστική σεζόν, τα μέχρι τώρα δεδομένα για την Πάτμο δείχνουν ότι μιλάμε για μία πολύ δυνατή καλοκαιρινή περίοδο που μπορεί να συγκριθεί με τις καλύτερες της τελευταίας δεκαπενταετίας. Σαφώς, τον Αύγουστο είχαμε φαινόμενα overbooking. Ωστόσο, ο στόχος μας παραμένει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία συλλογική προσπάθεια των παραγωγικών φορέων του νησιού και της οποίας ηγείται ο Δήμος Πάτμου.
• Η Πάτμος είναι το Ιερό Νησί της Αποκάλυψης. Έχει αναδειχθεί κατά την άποψή σας, ο θρησκευτικός – πολιτισμικός χαρακτήρας της όσο θα έπρεπε;
Η Πάτμος είναι ένας προορισμός που ακτινοβολεί μέσα από την ιερότητα, την ιστορία του και τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αναγνωρισμένα από την UNESCO. Είναι βέβαιο ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σαφώς και υπάρχουν περιθώρια σύγχρονης και ποιοτικής ανάδειξης. Σ’ ένα δυναμικό και απαιτητικό περιβάλλον, αυτό της τουριστικής αγοράς που συνεχώς μεταβάλλεται, απαιτείται να επιχειρούμε αδιαλείπτως τη σύγχρονη και ποιοτική ανάδειξη της Πάτμου ως έναν πολυδιάστατο προορισμό που έχει χτίσει εδώ και χρόνια τον δικό του χαρακτήρα.
• Πριν λίγο καιρό είχατε συνάντηση με τον υπουργό κ. Κικίλια (που διατηρεί και σπίτι στο νησί!) για θέματα υποδομών αλλά και για τις νέες υποδομές κρουαζιέρας ενόψει της επικείμενης μελέτης που εκπονείται για τον νέο μώλο,όπως επίσης και τρόπους βελτίωσης της προσβασιμότητας στο νησί. Μιλήστε μας για τα σχέδια αυτά.
Είχαμε, όντως, την ευκαιρία, κατά την επίσκεψη του υπουργού τουρισμού κ. Κικίλια, να συζητήσουμε για αρκετά ζητήματα, θέματα υποδομών, βελτίωσης της προσβασιμότητας στο νησί, λιμενικών έργων, με κυριότερο θέμα την επικείμενη δημιουργία του νέου μώλου κρουαζιερόπλοιων, ένα έργο που θα αφήσει το δικό του πολύ σημαντικό αποτύπωμα στην οικονομία του νησιού. Παράλληλα, ενημερώθηκε για τα έργα αναβάθμισης βασικών υποδομών του νησιού που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα δίκτυα κοινής ωφέλειας (ύδρευση, αποχέτευση, όμβρια), τα οποία στοχεύουν στην καλύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών της Πάτμου. Τέλος, του δόθηκε μία εικόνα για τα έργα συντήρησης που δρομολογούνται από τον Δήμο αλλά και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στο σύνολο του οδικού δικτύου του που στόχο έχουν τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας.
• Τι γίνεται με την Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή; Είχαμε διαβάσει ότι θα γίνουν παρεμβάσεις και επισκευές του Εκκλησιαστικού Γυμνασίου-Γενικού Εκκλησιαστικού Λυκείου. Ποιες είναι οι απαιτήσεις για να αναβαθμιστεί και ο ρόλος της;
Ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας και του πολιτισμού της Πάτμου ακούει στο όνομα «Πατμιάδα Εκκλησιαστική Σχολή». Στο πλαίσιο της συνεργασίας για την αναβάθμισή της, μεταξύ της διοίκησης της σχολής, του Δήμου Πάτμου, του βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Παππά, αλλά και της ΚΤΥΠ Α.Ε., με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιάνναρη Θανάση, της οποίας η συμβολή υπήρξε καθοριστική, δημοπρατήθηκε το έργο συντήρησης της Σχολής και πλέον έχουμε ανάδοχο εργολάβο για την επικείμενη συντήρηση, η οποία σηματοδοτεί μία νέα εποχή για την Πατμιάδα.
Κλείνοντας, θα ήθελα να πω ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς, μέσα από στοχευμένες ενέργειες και ένα στρατηγικό σχέδιο αναβάθμισης υποδομών και όχι μόνο, η Πάτμος να διατηρήσει την ποιότητά της, τον χαρακτήρα της και να συνεχίσει να διαπρέπει ως μία «αρχόντισσα» του Νοτίου Αιγαίου που ακτινοβολεί την ιερότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου