Σκληρή κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τα εθνικά μας θέματα ασκεί ο κ. Νετάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δ/σου του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στην «δ». Επίσης, μιλάει για τον τουρισμό, για το άνοιγμα των σχολείων αλλά και για τα θέματα ακτοπλοϊας.

Κύριε Σαντορινιέ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι η αδράνεια που επιδεικνύει, επιτρέπει στον Ερντογάν την κλιμάκωση της έντασης. Θα ήθελα το σχόλιό σας, μιας και οι προκλήσεις γίνονται –κυριολεκτικά- στην… πόρτα μας.
Το πρόσφατο άτυπο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ απέφυγε εντελώς να αναφερθεί σε κυρώσεις έναντι ατόμων που συμμετείχαν στις παράνομες έρευνες του OrucReis, με τις οποίες παραβιάστηκαν κατάφωρα τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας χώρας μέλους της ΕΕ, ενώ το ζήτημα των κυρώσεων παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τέλος Σεπτεμβρίου, δημιουργώντας ένα υπερβολικά μεγάλο και άρα επικίνδυνο χρονικό κενό.
Η αλήθεια λοιπόν είναι πως η Κυβέρνηση αργοπόρησε επικίνδυνα να πιέσει την ΕΕ για τη λήψη μέτρων και κυρώσεων κατά της Τουρκίας. Η ΝΔ, την ώρα που το OrcusReis κάνει βόλτες στο Αιγαίο και πραγματοποιεί έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα και δίπλα από τα ελληνικά νησιά- παρά την προσπάθεια συγκάλυψης του γεγονότος- αρνιόταν πεισματικά να διεκδικήσει τις κυρώσεις, όπως δηλαδή, στην περίπτωση της Κύπρου, είχε πιέσει και είχε λάβει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργώντας ένα σοβαρό προηγούμενο στο οποίο σήμερα η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να βασιστεί.
Η επικοινωνιακού στυλ αντιμετώπιση της κατάστασης, η έλλειψη σοβαρής διπλωματίας και οι ετεροχρονισμένες αντιδράσεις, δείχνουν την παντελή αδράνεια της Κυβέρνησης και την ανικανότητά της να χειριστεί αυτή την πρωτοφανή κατάσταση στο Αιγαίο.
Το κόμμα αυτό που όλο το προηγούμενο διάστημα τάισε τα δημοσκοπικά του νούμερα από τις περικεφαλαίες και τις χλαμύδες, απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία ρύθμισε με δίκαιους και ευνοϊκά ετεροβαρείς, για την Ελλάδα, όρους, ένα ζήτημα που σερνόταν επί δεκαετίες, δίνοντας στη χώρα μας ηγετική θέση στα Βαλκάνια, τώρα υπογράφει- καθ΄ υπαγόρευση ξένων συμφερόντων- το Ελληνό-Αιγυπτιακό Σύμφωνο, χωρίζοντας την επιρροή της Ρόδου στη μέση και αποκλείοντας το Καστελλόριζο.
Τόσο το παράνομο Τουρκό-Λιβυκό Σύμφωνο, όσο και η προκλητικότητα Ερντογάν, έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντά μας και το δικαίωμά της χώρας για υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Αυτό είναι σαφές. Η διγλωσσία και ο καιροσκοπισμός της Κυβέρνησης, την ώρα που η χώρα μας χρειάζεται αποφασιστικότητα και ωριμότητα αντιδράσεων, είναι πια εμφανή.
• Τι προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε αυτή την αυξανόμενη προκλητικότητα αλλά και στην πιθανότητα, όπως συζητείται, ενός θερμού επεισοδίου;
Η κατάσταση στο Αιγαίο είναι πράγματι σοβαρή και χρειάζεται τη μέγιστη προσοχή μας. Εμείς ζητάμε η ελληνική Κυβέρνηση να συμμετέχει στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για επανεκκίνηση του διαλόγου με την Τουρκία, απαιτώντας, ταυτόχρονα, ξεκάθαρες αποφάσεις για εφαρμογή κυρώσεων, σε περίπτωση που οι προσπάθειες αποτύχουν. Ακόμη, αυτές οι κρίσιμες στιγμές απαιτούν μέγιστη εθνική συνεννόηση και αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο με τη Σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, που η ΝΔ τόσο καιρό αρνείται πεισματικά, γυρίζοντας την πλάτη σε θεσμούς της Δημοκρατίας μας, και με τη συνεχή ενημέρωση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας.
Τέλος, η πίστη μας στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων είναι απεριόριστες, όπως και η γνώση μας ότι οι έμπειροι αξιωματικοί μας διαθέτουν άριστες αποτρεπτικές ικανότητες.

• Πώς βλέπετε να εξελίσσεται η πανδημία στην χώρα μας; Είναι τελικά επαρκή τα μέτρα και οι έλεγχοι ή απαιτούνται κι άλλα;
Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι πρώτα: Ο ΣΥΡΙΖΑ, συνειδητά, έβαλε πλάτη στην πρώτη φάση της πανδημίας, δεν κάναμε στείρα αντιπολίτευση και στηρίξαμε τις προσπάθειες του λαού να μείνει η χώρα και ο πληθυσμός της ασφαλής.
Όμως, αυτή η προσπάθεια, όλων μας, σήμερα υπονομεύεται ευθέως από τις ενέργειες της ΝΔ και συγκεκριμένα από την έλλειψη ενός σχεδίου στήριξης της Δημόσιας Υγείας. Μετά και την πρόσφατη ανακοίνωση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας, του μεγαλύτερου δημόσιου εργαστηρίου που διενεργεί αξιόπιστα τεστ και με χαμηλό κόστος, ότι αδυνατεί να συνεχίσει το έργο του, καταλαβαίνουμε όλοι το μπάχαλο που επικρατεί στο Υπουργείο Υγείας και στη στρατηγική διαχείρισης της πανδημίας.
Η Κυβέρνηση δεν έχει ενδιαφερθεί να εξοπλίσει με περισσότερα αντιδραστήρια το ΕΚΕΑ και τα Νοσοκομεία της χώρας, ώστε μαζικά και με λογικό κόστος να γίνονται τεστ παντού για τον έλεγχο της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Όλοι βλέπουμε, πια καθαρά, ότι, παρά τις επικοινωνιακές κορώνες του Πρωθυπουργού, οι δομές υγείας δεν έχουν στελεχωθεί επαρκώς με προσωπικό και ότι δεν πάρθηκαν τα αναγκαία εκείνα μέτρα (περιορισμός συνωστισμού, ευρεία χρήση μάσκας σε κοινόχρηστους και κλειστούς χώρους, αύξηση τεστ, μέγιστη οχύρωση δομών πρόνοιας και προσφύγων, κα) που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν και να μειώσουν το δεύτερο κύμα.
Στον αντίποδα των όσων προειδοποιούσαμε ότι πρέπει να γίνουν και δεν έγιναν, η Κυβέρνηση αύξησε τη χωρητικότητα των πλοίων, διαχειρίστηκε με ανευθυνότητα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δεν έκανε υποχρεωτικά τα τεστ για τους τουρίστες, έκρυψε, με κουτονηριά, κρούσματα από νησιωτικές περιοχές, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ντόπιων πληθυσμών, πήρε μέτρα χωρίς λογική, πχ. κλείσιμο καταστημάτων από τις 12μμ-7πμ, και άργησε να αντιδράσει ουσιαστικά στην αύξηση των κρουσμάτων.
Ανικανότητα, προχειρότητα και αλαλούμ που όμως βλάπτουν σοβαρά την Υγεία όλων μας και φέρνουν οδυνηρά αποτελέσματα για τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας. Δεν μένουμε και ούτε θα μείνουμε άφωνοι μπροστά σε αυτή τη διαχείριση.

• Με το άνοιγμα των σχολείων τι γίνεται;
Αναρωτιέμαι τι άλλα επιχειρήματα θα πει η Υπουργός Παιδείας για να μας πείσει ότι η δική της αύξηση στους 25 μαθητές/τμήμα δεν είναι επικίνδυνη και ανεύθυνη. Πόσο ακόμη τα Μέσα Ενημέρωσης θα στηρίζουν την άρνηση της Κυβέρνησης να προσλάβει περισσότερους αναπληρωτές και να χρησιμοποιήσει δημόσιους χώρους για τάξεις. Για να μη μας θεωρούν χαζούς: Σε τμήματα 35τμ και με 25 μαθητές, αποστάσεις δεν τηρούνται, ούτε η υγεία των εκπαιδευτικών και των παιδιών προστατεύεται. Είναι απαράδεκτο, δέκα μέρες μόνο πριν την νέα ημερομηνία ανοίγματος των σχολείων, η Κυβέρνηση να μην έχει ακόμη ολοκληρώσει όλες τις διαδικασίες για την ασφαλή και πλήρη λειτουργία τους. Δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την προμήθεια μασκών για μαθητές και εκπαιδευτικούς και δεν υπάρχει το απαραίτητο προσωπικό καθαριότητας. Μαθητές και καθηγητές πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία, με τα απαραίτητα όμως προστατευτικά εφόδια, τηρώντας όλα τα μέτρα που οι επιδημιολόγοι έχουν θέσει για τον γενικό πληθυσμό. Η ολιγωρία του επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη είναι πρωτοφανής και δυστυχώς επικίνδυνη. Με αυτούς τους χειρισμούς είναι πολύ πιθανό τα σχολεία να μετατραπούν σε υγειονομικές βόμβες.

Τελικά είδαμε ότι η φετινή τουριστική περίοδος περιορίστηκε στις 30 – 40 ημέρες. Τι καταφέραμε ως χώρα κατά την άποψή σας;
Η τραγική αλήθεια είναι ότι τα νησιά μας δεν έζησαν επί της ουσίας, ούτε μισή σεζόν. Όλοι πια καταλαβαίνουμε ότι ο Τουρισμός άνοιξε με όρους «βλέποντας και κάνοντας», προσβάλλοντας ανεπανόρθωτα το προφίλ της χώρας, τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους του κλάδου. Χωρίς σοβαρό σχεδιασμό για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, χωρίς ανασχεδιασμό του ακτοπλοϊκού δικτύου, ώστε να ενισχυθούν οι συνδέσεις των νησιών, χωρίς εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς υποχρεωτικά τεστ των 72 ωρών σε αεροδρόμια, λιμάνια και χερσαίες πύλες εισόδου, η Κυβέρνηση τίναξε στον αέρα την παρακαταθήκη του «ασφαλούς προορισμού» και έφερε το πρόωρο κλείσιμο του ελληνικού τουρισμού, με τραγικά αποτελέσματα για τους ανθρώπους όλων αυτών των επιχειρήσεων που εμπιστεύτηκαν την ΝΔ πως υπάρχει σχέδιο, και άνοιξαν τις επιχειρήσεις τους.

• Τι συνέπειες θεωρείτε ότι είχαν όλα αυτά για τα ίδια τα νησιά μας;
Τα στοιχεία που οι φορείς μας δίνουν για την ανεργία, το κοκκίνισμα των επιχειρηματικών δανείων, την τραγική πτώση των τζίρων και τα συσσωρευμένα χρέη, είναι αποκαρδιωτικά. Η χώρα και ιδιαίτερα τα νησιά μας είναι πλέον στο φάσμα της ανέχειας. Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος, ακόμη και σε σύγκριση με αυτούς των Μνημονίων. Η ύφεση ήδη ανακοινώθηκε πάνω από 15%. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία που ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε, αποδείχθηκαν άχρηστα για την αγορά, αφού κατά πρώτον είχαν το χαρακτήρα δανεισμού και κατά δεύτερον, το μεγαλύτερο μέρος όσων ωφελήθηκαν ήταν μεγάλες επιχειρήσεις για μικρότερα επιτόκια παλιών τους δανείων. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες του τουρισμού, της εστίασης, οι άνθρωποι που παραγωγικού τομέα και φυσικά οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και μπροστά σε λουκέτα και παρατεταμένη ανεργία. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξ αρχής είχε προτείνει ένα γενναίο πακέτο εμπροσθοβαρούς στήριξης της οικονομίας, των εργαζομένων και των μικρομεσαίων. Η Κυβέρνηση δεν το έπραξε λόγω ιδεολογικών εμμονών- λες και τα 37δις που αφήσαμε στα δημόσια ταμεία ήταν δικά της και όχι του ελληνικού λαού. Τώρα για να σταθεί και μόνο η Οικονομία όρθια θα χρειαστούν πολλαπλάσια χρήματα. Εκτός των άλλων είδαμε να επιδοτούνται τα κανάλια με πακτωλό χρημάτων, να δαπανώνται τρελά ποσά για το «αντι- μεταναστευτικό» δίκτυ του κ. Στεφανή, δημόσιο χρήμα σε απευθείας περίεργες συμβάσεις σε κολλητούς και φίλους αλλά και να προκρίνονται, μέσω των ΜΜΕ συνταγές ΔΝΤ περί περικοπών μισθών ή σχέδια όπως η έκθεση Πισαρίδη που τινάζει στον αέρα το ασφαλιστικό. Όλα τα παραπάνω έχουν εγείρει το δημόσια αίσθημα και η συνεχιζόμενη ύφεση που δημιουργεί αδιέξοδα, προμηνύουν ένα δύσκολο φθινόπωρο. Η Κυβέρνηση οφείλει άμεσα, έστω και καθυστερημένα, ιδίως για τις γονατισμένες οικονομίες των νησιών, να πάρει μέτρα ουσιαστικά, ρεαλιστικά και με σκοπό την ανάταξη των βαλλόμενων κλάδων, μέσω της χορήγησης μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, με πραγματική πρόσβαση σε ρευστότητα, με αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων και των τραπεζών.

• Έχετε ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για έλλειψη σχεδίου στον τομέα της ακτοπλοΐας. Πώς σχολιάζετε τα μέτρα με βάση και τα αποτελέσματα της διακίνησης των επιβατών μέχρι πρότινος που τελείωσε ο Αύγουστος;
Οι πολιτικές για την ακτοπλοΐα είναι άλλο ένα χαρακτηριστικό δείγμα του αποτυχημένου επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση δεν στήριξε την ώρα που έπρεπε και όπως έπρεπε το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας. Δεν έδωσε επαρκείς επιδοτήσεις οι οποίες ήταν διαθέσιμες για να εκκινήσουν στοχευμένα δρομολόγια που θα εξυπηρετούσαν την διασύνδεση των νησιών και θα συνέβαλλαν στην κίνηση των τουριστών. Αντίθετα, με μια απόφαση που υπερβαίνει όλες τις οδηγίες των επιδημιολόγων, αύξησε την πληρότητα των πλοίων, δίνοντας τη χαριστική βολή στον τουρισμό και στο προφίλ της χώρας. Παραδείγματα, τα οποία οι ίδιοι οι φορείς των νησιών καταγγέλλουν, όπου κρατήσεις ακυρώθηκαν λόγω του χάους που δημιουργήθηκε στα δρομολόγια, αποτελούν τραγικές συνέπειες μιας ανύπαρκτης κυβερνητικής πολιτικής και δυστυχώς επιβαρύνουν ακόμη πιο πολύ τις δύσκολες ώρες που τα νησιά μας βιώνουν.
Η έλλειψη στρατηγικού σχεδίου για την ναυτιλία και την ακτοπλοΐα αλλά και οι πολλές αστοχίες και ανεπάρκειες στον χειρισμό του δικτύου αυτής της χρονιάς, στοίχησαν πολύ ακριβά στα νησιά μας, στους ναυτικούς μας αλλά και στις τοπικές οικονομίες.

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ