Ειδήσεις

Βροχή τα αυτογκόλ έχει δεχθεί η Νέα Δημοκρατία!

Του Σωτήρη
Σταθόπουλου

Επιστροφή στην ενίσχυση του μεταρρυθμιστικό προφίλ επιχειρεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τα επικοινωνιακά «φάλτσα» που συνέβησαν το καλοκαίρι με την αξιωματική αντιπολίτευση να πέφτει διαρκώς στις παγίδες που της έστηνε η κυβέρνηση που συνεχώς πετούσε την μπάλα στην εξέδρα. Στην αρχή είχαμε τα εθνικά σύμβολα και την κλήρωση των σημαιοφόρων του δημοτικού, ακολούθησε ο κομμουνισμός και ο ναζισμός και φτάσαμε στον Ανδρέα Παπανδρέου και κατά πόσο ήταν σοσιαλιστής.
Όλα αυτά τα «κρίσιμα» ζητήματα άνοιξε το Μαξίμου μέσα στην θερινή ραστώνη με τη ΝΔ να απαντά, με αποτέλεσμα η πολιτική αντιπαράθεση να παίζεται στο γήπεδο της κυβέρνησης και με την ατζέντα που είχε δημιουργήσει το επιτελείο του Αλέξη Τσίπρα.
Την ώρα που οι πολίτες ετοιμαζόντουσαν να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ, ενώ παράλληλα είχαν να αντιμετωπίσουν τις δεκάδες κατασχέσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς, το Μαξίμου εφεύρισκε διαρκώς τρόπους προκειμένου να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Αλλαγή τακτικής
Ο προβληματισμός που επικράτησε στο εσωτερικό της ΝΔ ήταν έντονος καθώς από την μία δεν μπορούσαν να αφήσουν αναπάντητες τις συνεχείς προκλήσεις της κυβέρνησης, αλλά από την άλλη πλευρά έβλεπαν ότι ξεθώριαζε το μεταρρυθμιστικό προφίλ που έχτιζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της ΝΔ.
Βλέποντας το κλίμα που έχει δημιουργηθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία από τις τελευταίες συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο Μοσχάτο πριν από την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στην Θεσσαλονίκη, ζήτησε να μεταφερθεί σε όλα τα στελέχη και κυρίως σε αυτά που εμφανίζονται στα τηλεοπτικά παράθυρα, η εντολή να επικεντρώνονται κυρίως στα ζητήματα της οικονομίας τονίζοντας συνεχώς τις θέσεις της ΝΔ για έξοδο από την κρίση που συμπυκνώνεται στο τρίπτυχο, μείωση φόρων, επενδύσεις και περιστολή κρατικών δαπανών.
«Δεν θα τους παρακολουθήσουμε και δεν πρέπει να ακολουθήσουμε αυτή την τακτική» φέρεται να είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούν πως η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα και την ώρα που θα αρχίσουν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για την τρίτη αξιολόγηση, θα εντείνει την ρητορική της ανοίγοντας ζητήματα του παρελθόντος με μοναδικό στόχο να αλλάξει την ατζέντα.
Γι’ αυτό τον λόγο στη ΝΔ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου σημειώνοντας πως αυτή την φορά δεν θα πρέπει να πέσουν στην ίδια «παγίδα» και ήδη ετοιμάζουν μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα αφορούν το κυβερνητικό πρόγραμμα του κόμματος, ένα σημαντικό μέρος θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το επόμενο Σάββατο στην ΔΕΘ αλλά και εκδηλώσεις που θα αφορούν τα θέματα της καθημερινότητας.
Ζητήματα που όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει ο Αλέξης Τσίπρας.
Παράλληλα όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα γίνονται συνεχείς αναφορές στις επενδύσεις τις οποίες η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν θέλει, καθώς μπορεί να τονίζει δημόσια πως προχωρούν αλλά στο παρασκήνιο κάνει τα πάντα για να τις σταματήσει.

Επικοινωνιακά «ρέστα» και μπλόφες Τσίπρα
ενόψει ΔΕΘ
Στην τελική ευθεία
προς τις εκλογές
Όλα τα επικοινωνιακά της χαρτιά ρίχνει με σπασμωδικό τρόπο στο τραπέζι η κυβέρνηση ενόψει της ΔΕΘ και της πολιτικής περιόδου που θα ακολουθήσει, η οποία και οδηγεί νομοτελειακά στην τελική ευθεία προς τις εκλογές.
Είτε πρόκειται για το όψιμο ενδιαφέρον του Αλέξη Τσίπρα για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα (με τις επισκέψεις σε βιομηχανικές μονάδες), είτε για την προσπάθεια παρέμβασής του στις εξελίξεις στον μεσαίο χώρο (με άρθρα και διαρροές), είτε για τα νέα επεισόδια της σκανδαλολογίας, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου παίζει «ρέστα» σε ένα πολιτικό παίγνιο στο οποίο η κυβέρνηση μπαίνει με περιορισμένη «κάβα» ελιγμών και πρωτοβουλιών.
Είναι χαρακτηριστικό των σπασμωδικών ενεργειών και κινήσεων ότι μόλις λίγες ημέρες πριν από την παρουσία του κ. Τσίπρα στην ΔΕΘ η κυβέρνηση ανακινεί την υπόθεση του ΟΑΣΘ και προσπαθεί να αντιπαρέλθει την κριτική για τον διορισμό του πατέρα του Ν. Παππά, Στέλιου, στην θέση του προσωρινού επικεφαλής του ΔΣ, με μία δημόσια εμφάνιση του ιδίου, στην οποία χαρακτήρισε «αστεία πράγματα» την κριτική περι οικογενειοκρατίας και ανέφερε ότι «εγώ δεν είμαι ο πατέρας του Νίκου, αλλά ο γιος του μπάρμπα-Νίκου»…
Ως προς την συγκεκριμένη υπόθεση, οι πρόσφατες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι η κυβέρνηση την αξιοποιεί για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, καθώς καλά πληροφορημένες πηγές γνώριζαν ότι τα περιστατικά περί τον Οργανισμό ήταν γνωστά στην ηγεσία του Υπουργείου σχεδόν από την αρχή της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και ο σχετικός φάκελος κρατιόταν στα συρτάρια του Χρ. Σπίρτζη με στόχο την καλύτερη δυνατή επικοινωνιακή του αξιοποίηση.
Εκτιμάται ότι με αυτά τα «εφόδια», μεταξύ και κάποιων άλλων, θα παρουσιαστεί ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, με την φιλοδοξία να υπερβεί κριτικές.
Παρά ταύτα, το καθυστερημένο, εκ του ασφαλούς και ούτως ή άλλως άνευ περιεχομένου και ουσία ενδιαφέρον του για επιλεγμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις, καταδεικνύει την αγωνία της ηγεσίας της κυβέρνησης για το κλίμα στην αγορά και τις επιπτώσεις του στο διάστημα που μεσολαβεί έως τις εκλογές.
Τόσο η πρόσφατη επίσκεψη στην Παπαστράτος, όσο και η αντίστοιχη της Δευτέρας στις εγκαταστάσεις της Apivita, ερμηνεύονται ως άκαιρες προσπάθειες καλλιέργειας κλίματος, χωρίς όμως αντίκρισμα στις πολιτικές της κυβέρνησης, η οποία μόνον επιλεκτικά και σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις έχει διευθετήσει κάποιες πολύ συγκεκριμένες επενδυτικές εκκρεμότητες, ενώ στην πλειονότητά τους οι υπόλοιπες παραμένουν στον αέρα ή απειλούνται με ματαίωση.
Αλλωστε, ο ίδιος ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης μόλις την Κυριακή παραδέχθηκε ότι το επενδυτικό πακέτο Γιούνκερ δεν απορροφήθηκε, επειδή απαιτούσε και προϋπέθετε την εκπόνηση business plan – το οποίο απουσίαζε και εξακολουθεί να απουσιάζει.
Σε σχετική της δήλωση η τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε μεταξύ άλλων: «Στον τίτλο “Επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ” ο κ. Φλαμπουράρης, ενδεχομένως και πολλά μέλη της παρούσας κυβέρνησης εντοπίζουν δύο τουλάχιστον άγνωστες σε αυτούς λέξεις: τις λέξεις “επενδυτικό” και “σχέδιο”».
Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Τσίπρας καταβάλλει μία ύστατη προσπάθεια να στραφεί και σε άλλα ακροατήρια, τα οποία όμως είναι αμφίβολο αν είναι διατεθειμένα να τον ακούσουν.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου