Ειδήσεις

Οι θρησκευτικοί γάμοι κρατούν ακόμα “γερά” στη Ρόδο

Παρά την ραγδαία αύξηση των πολιτικών γάμων στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ο θεσμός το θρησκευτικού γάμου στη Ρόδο «αντέχει», προσαρμοζόμενος ωστόσο στο πνεύμα της εποχής.
Οι γάμοι τείνουν πλέον να είναι περισσότερο λιτοί απ΄ό,τι στα προ κρίσης χρόνια, με τα νέα ζευγάρια που τελούν θρησκευτικούς γάμους να προσπαθούν να περιορίσουν τα έξοδα, αποφεύγοντας τις… υπερβολές του παρελθόντος.
Όπως δήλωσε στην «δ» ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου και εφημέριος του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης, οι πολιτικοί γάμοι παρουσιάζουν αύξηση αλλά ο θεσμός του θρησκευτικού γάμου, εξακολουθεί να έχει εξέχουσα θέση στην τοπική κοινωνία.
Ο πολιτικός γάμος, είναι μία λύση ανάγκης για να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό τα έξοδα, όμως πολλά ζευγάρια μετά τον πολιτικό γάμο κι έχοντας την ανάλογη οικονομική δυνατότητα, επιλέγουν να τελέσουν και εκκλησιαστικό, αφού το θρησκευτικό στοιχείο παραμένει ισχυρό.
Όπως εξηγεί ο π. Εμμανουήλ Σκλιβάκης, οι στολισμοί των εκκλησιών πλέον είναι λιτοί όχι μόνο ως απόρροια της οικονομικής κρίσης αλλά και με την προτροπή των ιερέων, προκειμένου να αποφεύγεται η αλλοίωση της εικόνας του ναού από τις υπερβολές και με τον προσήκοντα πάντα σεβασμό στο μυστήριο.
Μάλιστα ο εφημέριος του Ιερού Ναού του Ευαγγελισμού έκανε γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό και με την προτροπή των ιερέων των ενοριών, περιορίζεται σταδιακά στις εκκλησίες η ρίψη ρυζιού στο ζευγάρι αλλά και το… ξύλο που πέφτει κατά την τέλεση του μυστηρίου στους νεόνυμφους και στους κουμπάρους, καθώς αυτά δεν είναι εκκλησιαστικά έθιμα. «Συναντάμε κάποιες αντιδράσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά ο ρόλος μας δεν είναι να είμαστε αρεστοί.
Είμαστε ιερείς με συγκεκριμένο ρόλο και ακολουθούμε το Ευαγγέλιο, δεν πρέπει να κάνουμε πράγματα για να αρέσουμε αλλά να αρέσουν αυτά που κάνουμε, υπάρχει διαφορά», σημειώνει ο γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως, επισημαίνοντας πως είναι σημαντικό να τηρούνται οι λεπτές διαχωριστικές γραμμές, χωρίς όμως οι ιερείς και η εκκλησία να είναι αποκομμένοι από την κοινωνία.
Πλέον, έχει ξεκινήσει από την εκκλησία προσπάθεια –όπου είναι εφικτό- να τελούνται οι γάμοι στην ενορία των νεόνυμφων, ώστε να καλλιεργηθεί ξανά η στενή σχέση των οικογενειών με τον ιερέα, όπως συνέβαινε στα παλαιότερα χρόνια και που με την πάροδο των ετών ατόνησε.
Περαιτέρω, ο π. Εμμανουήλ είπε ότι οι ιερείς πολλές φορές βρίσκονται στο στόχαστρο –αδίκως- αρνητικής κριτικής, και σε ελάχιστες περιπτώσεις ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα όσα διαρρέονται για θέματα που αφορούν κυρίως τα διαδικαστικά και οικονομικά ζητήματα τέλεσης του μυστηρίου.
Μάλιστα, είπε πως υπάρχουν αρκετοί ιερείς, που ειδικά στα τελευταία χρόνια, τελούν γάμους χωρίς να παίρνουν χρήματα και καλεί τους πιστούς για οποιαδήποτε απορία έχουν να επισκέπτονται την Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, οι πόρτες της οποίας είναι πάντα ανοικτές, και να θέτουν τα ερωτήματα και τις απορίες τους προκειμένου να λαμβάνουν υπεύθυνες και τεκμηριωμένες απαντήσεις ώστε να μην επηρεάζονται από… αστικούς μύθους.
«Θρησκευτικοί γάμοι γίνονται και μάλιστα αυξάνονται. Πολλοί νέοι άνθρωποι παντρεύονται στην εκκλησία, στην συνέχεια βαφτίζουν τα παιδιά τους και πολλές φορές αποτελεί ευχάριστη έκπληξη για εμάς η προσήλωση στο μυστήριο και ο σεβασμός τους στην ιερότητα των ναών», λέει ο κ. Εμμανουήλ. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που παραθέτει είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν μπομπονιέρες που εξυπηρετούν φιλανθρωπικούς σκοπούς και διατηρούν τα έξοδα για τον στολισμό των ναών σε εναρμονισμένα με την εποχή, επίπεδα.

Οι σχολές γονέων
Οι Σχολές Γονέων της Ιεράς Μητρόπολης Ρόδου θα ξεκινήσουν τον νέο κύκλο λειτουργίας τους από τον ερχόμενο Οκτώβριο με διακεκριμένους καλεσμένους-ομιλητές που θίγουν καίρια ζητήματα της εποχής με σκοπό να αναζητηθούν λύσεις. Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός, σύμφωνα με τον γραμματέα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου, πως το ενδιαφέρον είναι έντονο και μάλιστα από νέους γονείς.
Να σημειωθεί, πως παρά τις δυσκολίες της μετακίνησης από την Αθήνα προς τη Ρόδο, η Ιερά Μητρόπολη Ρόδου, στα χρόνια της λειτουργίας των Σχολών Γονέων, έχει να επιδείξει σημαντικό έργο με διακεκριμένους και αξιόλογους ομιλητές και σε αυτό το πλαίσιο θα κινηθεί και την νέα χρονιά.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου