Ειδήσεις

ΟΛΜΕ κατά πρότασης Γαβρόγλου

Την απόσυρση του σχεδίου για το λύκειο και για το νέο σύστημα εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΕΙ ζητεί ουσιαστικά η ΟΛΜΕ. Κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του, το Δ.Σ. της ομοσπονδίας απέρριψε βασικά σημεία του σχεδίου, η τυχόν αλλαγή των οποίων θα ακυρώσει και τη φιλοσοφία του. Ενδεικτικά, η ΟΛΜΕ θεωρεί ότι το νέο σχέδιο των διπλών εξετάσεων είναι πιο εξεταστικοκεντρικό σύστημα από το σημερινό, ενώ διαφωνεί και με τη μετατροπή της Γ΄ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό έτος. Μάλιστα, προγραμματίζει συνελεύσεις των τοπικών ενώσεών της (ΕΛΜΕ) ώστε να τοποθετηθούν επί του σχεδίου και να αποκρυσταλλωθεί η στάση του κλάδου σε γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου. Δεν αποκλείονται κινητοποιήσεις, αφού –με βάση το σχέδιο– θα περιοριστεί η διδασκαλία μαθημάτων και θα υπάρξουν ανακατατάξεις στο ωράριο ειδικοτήτων.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε χθες στην «Κ» ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νίκος Παπαχρήστος, καταγράφεται σχεδόν καθολική αντίδραση του κλάδου στην πρόταση Γαβρόγλου. Ενδεικτικά θεωρείται ότι:

• Παραβιάζεται ο παιδαγωγικός χαρακτήρας του λυκείου, και δη της τελευταίας τάξης.

• Θα ενισχυθεί η παραπαιδεία.

• Περιορίζονται τα μαθήματα, ενώ δεν είναι γνωστό ποια θα παραμείνουν υποχρεωτικά και ποια θα μετατραπούν σε επιλογής και εάν θα τεθούν όροι (π.χ. ελάχιστος αριθμός μαθητών) για να διδάσκονται.

• Θα υπάρξουν σοβαρά προβλήματα στην αξιολόγηση των ερευνητικών εργασιών των μαθητών της Γ΄ Λυκείου.

Για το θέμα χθες ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου όρισε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ για την επόμενη Πέμπτη 14/9. Χθες επίσης ο υπουργός παρουσίασε τα σχέδιά του στην πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά και στον βουλευτή της Ενωσης Κεντρώων Αναστάσιο Μεγαλομύστακα και στελέχη του κόμματος.

Δαπάνες

Την ίδια στιγμή, οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες αναδεικνύουν τα ζητήματα που πρέπει να λυθούν άμεσα, ώστε όλα να είναι έτοιμα για το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς, την προσεχή Δευτέρα. Χθες η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος έβαλε εναντίον του υπουργείου Εσωτερικών που χρηματοδοτεί τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων. «Τα τελευταία χρόνια το ποσόν που διαθέτει το υπουργείο Εσωτερικών στους δήμους για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών μονάδων παραμένει σταθερό στα 100.000.000 ευρώ, ανεξάρτητα από το αν οι ανάγκες αυξάνονται», ανέφερε η ΔΟΕ. Και πρόσθεσε: «Μόλις μία εβδομάδα πριν από την έναρξη των μαθημάτων, η τρίτη δόση της χρηματοδότησης για το 2017 είναι άγνωστο πότε θα καταβληθεί στους ΟΤΑ. Και σαν να μη φτάνουν όλα αυτά, εκκρεμεί και η υπογραφή των υπουργικών αποφάσεων που αφορούν την καθαριότητα των σχολικών μονάδων, χωρίς τις οποίες οι Σχολικές Επιτροπές δεν μπορούν να προχωρήσουν στη σύναψη των σχετικών συμβάσεων, με αποτέλεσμα να μπαίνει ζήτημα τόσο της στοιχειώδους καθαριότητας των σχολικών μονάδων όσο και κινδύνων για την υγεία των μαθητών».

Στην Αίγινα ο υπουργός για τον αγιασμό

Στο Ολιγοθέσιο Δημοτικό Σχολείο Πέρδικας στην Αίγινα θα βρεθεί τη Δευτέρα, ημέρα του αγιασμού για την έναρξη του διδακτικού έτους, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. Οπως ανέφερε χθες στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, ο κ. Γαβρόγλου κατά τις επισκέψεις του στο νησί έχει εντυπωσιαστεί από τη σχέση που έχουν μαθητές με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, και δη με δασκάλα που «πίνουν νερό στο όνομά της». Από την άλλη, η επιλογή της Αίγινας στέλνει μήνυμα στήριξης των ολιγοθέσιων δημοτικών (μονοθέσια, διθέσια και τριθέσια) στα οποία φέτος επεκτείνεται το ολοήμερο πρόγραμμα (με αντικείμενα όπως Πληροφορική, Αγγλικά, Φυσική Αγωγή), πέραν των 3.600 πολυθέσιων στα οποία εφαρμόζεται. Συγκεκριμένα, θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ολοήμερο πρόγραμμα σε 834 ολιγοθέσια δημοτικά με 14.000 μαθητές, ενώ τα ολιγοθέσια δημοτικά έχουν ήδη εφοδιαστεί με 1.000 ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προσφορά της Εθνικής Τράπεζας.

Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου