Συνεντεύξεις

Γ. Κεφαλογιάννης: «Γίνεται οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και εκφοβισμού των λειτουργών της»

Συνέντευξη
στην Πέγκυ Ντόκου

«Είναι πια ξεκάθαρο σε όλους ότι υπήρχε σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δ» ο βουλευτής Ρεθύμνης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, με αφορμή τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Ακόμη, μιλάει για ‘νομοθετική παρακμή’ που βιώνει η Βουλή των Ελλήνων τον τελευταίο καιρό, με την ‘βροχή’ τροπολογιών και ολόκληρα νομοσχέδια που περνούν πολύ γρήγορα, ενώ αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους δικαστές και την κυβέρνηση, δηλώνει ότι πρόκειται για «οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και εκφοβισμού των λειτουργών της». Επιπλέον, ο κ. Κεφαλογιάννης, δηλώνει ότι η Ν.Δ. θα μπορέσει να φέρει την οικονομική ανάκαμψη στην χώρα ώστε να αποκαταστήσει το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί στην κοινωνία.

Η συνέντευξη αναλυτικά:
• Κύριε Κεφαλογιάννη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από τις τελευταίες εξελίξεις και την θύελλα που έχει ξεσπάσει με τις αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Τελικά, ο Σύριζα είχε σχέδιο… εξόντωσης της χώρας που παρουσίαζε σαν success story;
Είναι πια ξεκάθαρο σε όλους ότι υπήρχε σχέδιο εξόδου από την Ευρωζώνη. Οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν απλώς τον επικίνδυνο τυχοδιωκτισμό του συνόλου σχεδόν της ηγετικής ομάδας υπό τον κ. Τσίπρα η οποία φλέρταρε με την καταστροφή, θα μου επιτρέψετε να πω, όχι απλώς της οικονομίας αλλά και του δημοκρατικού πολιτεύματος. Το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε μετά το δημοψήφισμα, όταν ο κ. Τσίπρας αντιλήφθηκε ότι θα προκαλούνταν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, φοβήθηκε την παραπομπή του στη Δικαιοσύνη και άρχισε να μιλά για νέο «Γουδή». Θα πρέπει να πω ότι μου κάνει εξαιρετική εντύπωση το ό,τι δεν βρήκε να απαντήσει τίποτε επί της ουσίας στα όσα συγκεκριμένα αναφέρεται τόσο ο κ. Βαρουφάκης όσο και άλλα στελέχη, πρώην και νυν του ΣΥΡΙΖΑ. Πιστεύω ότι η σιωπή του κ, Τσίπρα συνιστά τη μεγαλύτερη απόδειξη ενοχής. Οι Έλληνες όμως δικαιούνται να μάθουν ποιοι είναι οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι των σχεδίων που οδήγησαν σε κλειστές τράπεζες, δύο αχρείαστα Μνημόνια, 100 δις ζημιά στην ελληνική οικονομία και ενεχυρίαση του μέλλοντος της χώρας για πολλά χρόνια. Και θα το μάθουν μέσω μιας εξεταστικής εκ των πραγμάτων επιτροπής για τα πεπραγμένα της πρώτης διακυβέρνησης Τσίπρα, είτε το θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ είτε όχι.

• Πρόσφατα, η Ν.Δ. αποχώρησε από την Βουλή κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. Θα ήθελα να αναφερθείτε στο συγκεκριμένο ζήτημα καθώς τέθηκε θέμα ‘πολιτικού αυτοσεβασμού’.
Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό που συμβαίνει επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει προηγούμενο. Βιώνουμε μια νομοθετική παρακμή. Και είναι πραγματικά λυπηρό ότι αυτό γίνεται με την ανοχή του Προέδρου της Βουλής. Στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, σχεδόν ανά δέκα λεπτά η Κυβέρνηση κατέθετε τροπολογίες. Ψηφίζονται νόμοι όπου τα άρθρα των τροπολογιών είναι περισσότερα από τα κύρια άρθρα του νομοσχεδίου. Κατατίθενται τροπολογίες ή ακόμη και ολόκληρα νομοσχέδια, όπως αυτό για τους ΟΤΑ, για τα οποία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν μπορεί να υπολογίσει τις δημοσιονομικές επιπτώσεις. Έρχονται προς ψήφιση τροπολογίες της τελευταίας στιγμής που περνούν και κλείνουν το μάτι σε διάφορες κοινωνικές τάξεις με πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος το οποίο κανείς δεν γνωρίζει – ούτε καν οι ίδιοι οι κυβερνώντες. Η πρακτική αυτή συνιστά ασέβεια προς τους Βουλευτές όλων των κομμάτων και την νομοθετική λειτουργία του Κοινοβουλίου. Ποτέ στο παρελθόν δεν συνέβαινε κάτι τέτοιο και ούτε υπάρχει περίπτωση να ξανασυμβεί επί ημερών ΝΔ.
• Όντας νομικός, πώς βλέπετε την αντιμετώπιση των δικαστών και εισαγγελέων από την κυβέρνηση και την ‘κόντρα’ που έχει ξεσπάσει με εκατέρωθεν ανακοινώσεις;
Θεωρώ πως βρίσκεται εν εξελίξει μια οργανωμένη προσπάθεια απαξίωσης της Δικαιοσύνης και εκφοβισμού των λειτουργών της. Η επιχείρηση αυτή ελάχιστα απέχει πια από αυταρχικές καθεστωτικές αντιλήψεις. Φτάσαμε στο σημείο οι δικαστικές αποφάσεις να χαρακτηρίζονται από τον σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης ως δυσάρεστες! Και είναι πραγματικά λυπηρό που η τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η κυρία Θάνου, έφτασε στο σημείο να πει, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι οι δικαστές θα πρέπει να συντονίζουν τις δικανικές πεποιθήσεις τους με το «κοινό περί δικαίου αίσθημα». Τι είναι αυτό το «κοινό περί δικαίου αίσθημα»; Ποιος το ορίζει κάθε φορά; Οι χίλιοι αλληλέγγυοι που έκαναν τα καταστήματα της Ερμού γυαλιά καρφιά ή …ο Ρουβίκωνας; Ας σοβαρευτούμε. Οι αντιλήψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για τη Δικαιοσύνη μαρτυρούν πόσο ιδεολογικά αποξενωμένα είναι από τις αξίες και τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη στις κοινοβουλευτικές δημοκρατίες πράγματι συνιστά ένα «θεσμικό εμπόδιο», όπως είπε ο πρωθυπουργός ή όπως σωστά λέγεται ένα θεσμικό αντίβαρο. Και ευτυχώς. Οι δικαστές δικάζουν υπαγάγοντας τα πραγματικά περιστατικά στις διατάξεις του νόμου. Η αρχή της διάκρισης των εξουσιών υπάρχει για να προστατεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μειονοτήτων, μειοψηφιών ακόμη και του ενός ατόμου ακριβώς από καταχρήσεις της εκτελεστικής εξουσίας και από κάθε λογής αντιλήψεις για το «κοινό περί δικαίου αίσθημα».
• Οι δημοσκοπήσεις φέρνουν μπροστά τη Ν.Δ. και μάλιστα με αρκετά μεγάλα ποσοστά από τον Σύριζα. Κατά την άποψή σας, θα καταφέρει να πάρει αυτοδυναμία στην κάλπη όταν γίνουν εκλογές;
Η αυτοδυναμία είναι ένας καθ’ όλα επιθυμητός στόχος που πρέπει να επιδιωχθεί αλλά δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση της συσπείρωσης μιας ευρύτερης κοινωνικής συμμαχίας της οποίας τα μέλη μπορεί να διαφωνούν ιδεολογικά, αλλά συμφωνούν γύρω από ένα πλαίσιο πολιτικών θέσεων και προτάσεων που ορίζονται από τις αξίες της Ευρώπης και τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Αυτή είναι η δικιά μας «διαιρετική τομή» και ταυτόχρονα ο πολιτικός μας προσανατολισμός. Αυτή τη συμμαχία επιθυμούμε να διαμορφώσουμε και να εκφράσουμε τόσο εκλογικά όσο και με την κυβερνητική πολιτική μας. Πάνω σε αυτή τη βάση έχει ξεκινήσει η προγραμματική, οργανωτική και στελεχιακή μας ανανέωση. Έχουμε σχέδιο και θέλουμε να το συζητήσουμε ανοιχτά με τους πολίτες. Θέλουμε όμως να ακούσουμε και να ενσωματώσουμε και τα δικά τους σχέδια μέσα από μια δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται καθημερινά από την επαφή με χιλιάδες πολίτες.
• Η Ν.Δ. θα μπορέσει να φέρει την οικονομική ανάκαμψη στην χώρα με σχέδιο όπως οι μεγάλες επενδύσεις, οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση της φορολογίας;
Είμαι πεπεισμένος πως ναι. Δεν έχει όμως μεγάλη σημασία το τι πιστεύω εγώ. Θα πρέπει να αποκαταστήσουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει συσσωρευτεί στην κοινωνία τα τελευταία τρία χρόνια – κάτι που κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Όμως από εκεί πρέπει να αρχίσουμε. Ξέρετε, δεν δίνουμε μια μάχη απλώς για να κερδίσουμε τις εκλογές αλλά για να κυβερνηθεί ορθολογικά επιτέλους η χώρα. Για να βγούμε οριστικά από τη κρίση. Δεν αρκεί σε κανέναν από εμάς να κερδίσουμε τις εκλογές επειδή ο κόσμος έχει αποφασίσει να διώξει την σημερινή Κυβέρνηση. Ούτε θέλουμε να πείσουμε ότι απλώς δεν θα είμαστε χειρότεροι από το ΣΥΡΙΖΑ – σιγά το κατόρθωμα εξάλλου. Θέλουμε να πείσουμε ότι θα είμαστε μία πολύ καλή Κυβέρνηση. Μια συνετή διακυβέρνηση λοιπόν διαμορφώνει πρώτα τις κατάλληλες συμμαχίες με εκείνες τις πολιτικές, κοινωνικές και παραγωγικές δυνάμεις που θα λειτουργήσουν ως πολιορκητικός κριός του μηνύματος της και θα υπερασπιστούν τις επιλογές της. Έχουμε ήδη σύμμαχο μας την ελληνική κοινωνία προς αυτή την κατεύθυνση. Η αλλαγή του μίγματος οικονομικής πολιτικής θα προέλθει στη συνέχεια μέσα από την οικοδόμηση σχέσεων εμπιστοσύνης με τους εταίρους, την τεκμηριωμένη ανάλυση της πρότασης μας και τη συσσώρευση αξιοπιστίας από τη εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων. Το όφελος από την αλλαγή πολιτικής θα είναι τεράστιο και θα είναι για όλους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου