ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τα προβλήματα των μικρών νησιών έθεσε το Ποτάμι στον νέο πρόεδρο της Κομισιόν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Ποτάμι Γιούγκερ

Τα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζουν τα μικρά νησιά ήταν το πρώτο θέμα για το οποίο ενη­με­ρώ­θηκε ο νέος πρό­ε­δρος πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής, Ζαν Κλοντ Γιούν­κερ, από την κοι­νο­βου­λευ­τική ομάδα του Ποτα­μιού στο Ευρω­παϊκό Κονο­βού­λιο.

Η ενη­μέ­ρωση και ερώτηση προς το νέο πρόεδρο από τους ευρω­βου­λευ­τές, Γιώργο Γραμ­μα­τι­κάκη και Μίλτο Κύρκο, αφο­ρούσε τα ελλη­νικά μικρά νησιά και με δεδο­μένη την γεω­γρα­φική θέση και την απο­μό­νωσή τους, την προ­στα­σία τους με νομο­θε­τικό πλαίσιο, ώστε αυτά να έχουν φθηνές πηγές ενέρ­γειας, πόσιμο νερό και βασικές προ­ϋ­πο­θέ­σεις ανά­πτυ­ξης της τοπικής οικο­νο­μίας.

Το Ελλη­νικό Δίκτυο Μικρών Νησιών εργά­ζε­ται εντα­τικά προς την κατεύ­θυνση της προ­ώ­θη­σης στη νέα ατζέντα του Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής όλων των κύριων προ­βλη­μά­των πού απα­σχο­λούν τα ελλη­νικά μικρά νησιά σε συνερ­γα­σία και με τους ευρω­βου­λευ­τές του Ποτα­μιού.

Τα προ­βλή­ματα που αντι­με­τω­πί­ζουν τα μικρά ελλη­νικά νησιά είναι πολλά, μπορούν όμως να συνο­ψι­στούν στους εξής δύο βασι­κούς άξονες:

– Ορι­σμένα μικρά νησιά δεν μπορούν να ανα­πτύ­ξουν καμία μορφή ανα­νε­ώ­σι­μης – εναλ­λα­κτι­κής μορφής ενέρ­γειας (ανε­μο­γεν­νή­τριες, φωτο­βολ­ταϊκά κ.λπ.), με απο­τέ­λε­σμα πλη­ρώ­νουν ακριβή ΔΕΗ. Εάν έχουν μονάδες αφα­λά­τω­σης το κόστος του παρα­γό­με­νου γλυκού νερού είναι πολύ υψηλό. Προ­τεί­νε­ται το χαμη­λό­τερο τιμο­λό­γιο ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος, όπου δεν μπορούν να ανα­πτυ­χθούν ΑΠΕ, τόσο για οικιακή χρήση, όσο και στις μονάδες αφα­λά­τω­σης.

– Λόγω ακριβού κόστους των καυ­σί­μων και κατά συνέ­πεια της μετα­φο­ράς με τα πλοία αυξά­νε­ται το κόστος των προ­ϊ­ό­ντων, των τρο­φί­μων, των πρώτων υλών κ.λπ., τόσο για την εισα­γωγή στα μικρά νησιά όσο και για την εξαγωγή των μικρών ποσο­τή­των των τοπικών προ­ϊ­ό­ντων προς τις μεγάλες αγορές. Προ­τεί­νε­ται η επι­δό­τηση μετα­φο­ρών καυ­σί­μων, τρο­φί­μων, πρώτων υλών και άλλων προ­ϊ­ό­ντων.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.