ΕΙΔΗΣΕΙΣ

70% των φαρμάκων της πρωτοβάθμιας περίθαλψης μόνο εάν ανοίξουν οι τράπεζες

news room 1 λεπτό ανάγνωση
φάρμακα

Στη δια­βε­βαί­ωση ότι η ελλη­νική φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία μπορεί να καλύψει του­λά­χι­στον το 70% των φαρ­μά­κων της πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης, με την προ­ϋ­πό­θεση ότι θα ομα­λο­ποι­η­θεί η λει­τουρ­γία του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος που θα επι­τρέ­ψει την εισα­γωγή πρώτων υλών, προ­χώ­ρησε ο πρό­ε­δρος της Πανελ­λή­νιας Ενωσης Φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νίας, Θεό­δω­ρος Τρύφων. Ο κ. Τρύφων, μιλώ­ντας την Παρα­σκευή σε ραδιο­φω­νική εκπομπή (Βήμα FM), τόνισε ότι η παρα­μονή της Ελλάδας στην Ε.Ε. απο­τε­λεί τον κρίσιμο παρά­γο­ντα για την επαρκή κάλυψη των φαρ­μα­κευ­τι­κών αναγκών του πλη­θυ­σμού, όσο και για την ανα­πτυ­ξιακή προ­ο­πτική της εγχώ­ριας παρα­γω­γι­κής βάσης. Οπως ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά «σε περιό­δους εθνικής κρίσης, όπως τώρα, φαί­νε­ται πολύ ξεκά­θαρα πόσο σημα­ντικό είναι να μπορεί η χώρα να κατα­να­λώ­νει αυτά που παράγει, ειδικά σε κρί­σι­μους τομείς, όπως είναι το φάρμακο. Η ελλη­νική φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία μπορεί να καλύψει πάνω από το 70% των φαρ­μά­κων της πρω­το­βάθ­μιας περί­θαλ­ψης. Αρα μπορεί σε περίοδο ελλεί­ψεων να δώσει πολύ μεγάλη ανα­κού­φιση στον Ελληνα ασφα­λι­σμένο και ασθενή. Κι αυτό είναι δια­τε­θει­μένη να κάνει και τώρα, εφόσον δια­σφα­λι­στεί η ομαλή λει­τουρ­γία του τρα­πε­ζι­κού συστή­μα­τος που θα επι­τρέ­ψει την εισα­γωγή πρώτων υλών και υλικών συσκευα­σίας».

Ο Σύν­δε­σμος Φαρ­μα­κευ­τι­κών Επι­χει­ρή­σεων Ελλάδος, που εκπρο­σω­πεί και πολυ­ε­θνι­κές εται­ρείες φαρ­μά­κων, έχει ανα­κοι­νώ­σει ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος ανη­συ­χίας σχετικά με την επάρ­κεια των φαρ­μά­κων την κρίσιμη αυτή περίοδο», ενώ ο υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών, Γιάνης Βαρου­φά­κης, σε δηλώ­σεις του στην Telegraph ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει απο­θέ­ματα φαρ­μά­κων για τέσ­σε­ρις μήνες. Τα φαρ­μα­κεία από την περα­σμένη εβδο­μάδα προ­μη­θεύ­ο­νται με ημε­ρή­σιο πλαφόν τα φάρμακα από τις φαρ­μα­κα­πο­θή­κες. Το πλαφόν ετέθη για να καλυ­φθούν οι ανάγκες των πολιτών που λόγω της αβε­βαιό­τη­τας τείνουν να «στο­κά­ρουν» φάρμακα. Σύμφωνα με φαρ­μα­κο­ποιούς, τη μεγα­λύ­τερη «ζήτηση» έχουν τα γάλατα πρώτης και δεύ­τε­ρης βρε­φι­κής ηλικίας, οι ινσου­λί­νες αλλά και άλλα σκευά­σματα για χρόνιες παθή­σεις (υπερ­τα­σικά, αντι­δια­βη­τικά, φάρμακα για τη χολη­στε­ρίνη κ.λπ.

Καθη­με­ρινή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.