Ειδήσεις

Μηχανή αναζήτησης με ιδέες για ταξίδια αναλόγως βαλαντίου

«Πού μπορούν να πάνε για τέσσερις ημέρες με 600 ευρώ δύο ενήλικοι και ένα παιδί;». Απαντήσεις σε ερωτήματα σαν και αυτό έρχεται να δώσει το Flybreak.com, μια καινοτόμος μηχανή ταξιδιωτικής αναζήτησης που δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει σε κάθε βήμα της ταξιδιωτικής διαδικασίας. Λειτουργεί σαν μια απλή μηχανή αναζήτησης: ο επισκέπτης πληκτρολογεί το ποσόν που είναι διατεθειμένος να διαθέσει· επιλέγει το σημείο εκκίνησης, διαλέγει την ημερομηνία και «τσεκάρει» τα άτομα που θα ταξιδέψουν. Δευτερόλεπτα μετά η οθόνη του πλημμυρίζει με πληθώρα από επιλογές προορισμών σε οποιοδήποτε σημείο της γης με βάση τα κριτήρια που έχει ορίσει.

Η ιδέα της συγκεκριμένης «μηχανής αναζήτησης ιδεών», όπως τη χαρακτηρίζουν οι δύο δημιουργοί της Χρήστος Κουτσιαρής και Αλέξανδρος Ματβίτσκι, ήρθε όταν το καλοκαίρι του 2013 κατά τη διάρκεια μιας βόλτας τους στο κέντρο του Δουβλίνου αναρωτιούνταν πού μπορούν να πάνε το Σαββατοκύριακο με 200 ευρώ.

«Φτιάξαμε ένα εργαλείο που να ψάχνει για εσένα και να σου προτείνει σε ποιους προορισμούς μπορείς να πας με το ποσό που εσύ ορίζεις χωρίς να ψάχνεις δρομολόγια και ξενοδοχεία» σχολιάζει κ. Κουτσιαρής. Χρειάστηκε περίπου ενάμισης χρόνος για να κυκλοφορήσει η πρώτη έκδοση, «δεν είναι εύκολο να το στήσεις. Από κάπου πρέπει να τραβήξεις αυτά τα δεδομένα. Καταφέραμε μια συμφωνία με το Skyscanner και το Booking αξιοποιώντας τα δεδομένα από τις δύο υπηρεσίες» λέει ο κ. Κουτσιαρής. «Είναι σαν να πηγαίνεις σε έναν τουριστικό πράκτορα» στον οποίο μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν 24 ώρες το εικοσιτετράωρο από όπου και αν βρίσκονται.
Μάλιστα το επόμενο διάστημα οι δύο προγραμματιστές σκοπεύουν να ανοίξουν την πλατφόρμα και σε τουριστικούς πράκτορες, όπου οι δεύτεροι θα μπορούν να καταχωρίζουν τις προσφορές τους.

Ελληνική ιδέα – ιρλανδική εταιρεία

Το Flybreak μπορεί να είναι κατά το ήμισυ ελληνική ιδέα αλλά δεν είναι ελληνική start-up. Ο κ. Κουτσιαρής ζει και εργάζεται από το 2008 στο Δουβλίνο ως προγραμματιστής λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα. Οπως περιγράφει, η διαδικασία ίδρυσης της εταιρείας στην Ιρλανδία ήταν υπόθεση ενός τετάρτου και κόστους μόλις 20 ευρώ σε αντιδιαστολή με τον ελληνικό γραφειοκρατικό κυκεώνα και τις αποτρεπτικές συνθήκες που επικρατούν για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

«Στην Ελλάδα είχα μια εταιρεία πληροφορικής. Εδώ μου πήρε μόνο ένα τέταρτο για να ιδρύσω την εταιρεία. Συμπλήρωσα μόνο μια φόρμα. Ως σήμερα δεν έχω πληρώσει κάτι άλλο για τη start-up, επειδή η εταιρεία μου δεν έχει κέρδη. Οταν θα τα αποκτήσει, τότε θα με φορολογήσουν με 12,5%» εξηγεί, «και η τράπεζα με αντιμετωπίζει διαφορετικά, και γενικά η όλη τους συμπεριφορά είναι διαφορετική από ό,τι στην Ελλάδα. Εδώ με αντιμετωπίζουν ως έναν νέο άνθρωπο που έχει μια ιδέα και πρέπει να με βοηθήσουν. Μπορεί να μη με στηρίζουν δίνοντάς μου ένα ποσό, αλλά δεν μου βάζουν εμπόδια. Δεν πρέπει να στηθώ στην ουρά τέσσερις ώρες για να πάρω ένα χαρτί ή μια σφραγίδα. Προτού φύγω από την Ελλάδα πλήρωνα ΟΑΕΕ 600 ευρώ το δίμηνο είτε η εταιρεία μου είχε κέρδη είτε όχι».

Το περιβάλλον για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Ιρλανδία ευνοεί όλο και περισσότερους. Ενδεικτική είναι η συμμετοχή περίπου 160 ιρλανδικών νεοφυών επιχειρήσεων σε διαγωνισμό που πραγματοποίησε η διοργανώτρια του συνεδρίου πληροφορικής «websummit.net». Το Flybreak αναδείχθηκε μέσα στις καλύτερες οκτώ επιχειρήσεις. «Ετσι, θα έχουμε δικό μας stand για να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας στο επόμενο συνέδριο, στις αρχές Νοεμβρίου στο Δουβλίνο» λέει ο κ. Κουτσιαρής.

Περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες

Σε αυτούς τους πέντε μήνες λειτουργίας του το Flybreak έχει δεχθεί περισσότερες από 20.000 επισκέψεις. «Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει ότι 5%-10% τους ενδιαφέρουν οι πτήσεις που τους δείχνουμε» λέει ο κ. Κουτσιαρής. Οταν παρουσίασαν για πρώτη φορά στο περιβάλλον τους την πλατφόρμα η πρώτη αντίδραση σχεδόν όλων ήταν: «Είναι έξυπνη, πώς δεν το είχε σκεφτεί άλλος;». «Αυτό ήταν κάτι που είχαμε σκεφτεί και εμείς στην αρχή και ξεκινήσαμε να μαζεύουμε όλα όσα χρειαζόμασταν. Δεν είναι εύκολο σε πραγματικό χρόνο, όμως το finder ψάχνει σε πραγματικό χρόνο και δημιουργεί ένα πακέτο μόνο για εσένα» τονίζει ο κ. Κουτσιαρής.

Σύμφωνα με τις σκέψεις των δύο προγραμματιστών, η νέα έκδοση της πλατφόρμας, που θα κυκλοφορήσει στις αρχές φθινοπώρου, θα προσφέρει τη δυνατότητα κράτησης αυτοκινήτου, προτάσεις για εστιατόρια και ψυχαγωγία, πάντα μέσα στο budget που ο χρήστης ορίζει. Θα υπάρξει επίσης φίλτρο με το οποίο ο χρήστης θα ορίζει ακόμη και τις καιρικές συνθήκες που επιθυμεί για τις διακοπές του, ενώ για τους συχνούς χρήστες το σύστημα θα παρουσιάζει αποτελέσματα περισσότερο προσωποποιημένα, σύμφωνα με τις προηγούμενες κινήσεις τους.

Η πλατφόρμα δεν υπάρχει στα e-stores, λειτουργεί μόνο ως ιστοσελίδα η οποία είναι φιλική για τις οθόνες των έξυπνων κινητών και των tablets. «Είναι στο πλάνο μας να βγάλουμε και κάποια εφαρμογή αλλά το θέμα είναι ότι χρειαζόμαστε χρόνο και χρήμα» καταλήγει ο κ. Κουτσιαρής. Το Flybreak είναι δωρεάν και οι κρατήσεις γίνονται μέσω του booking.com ή του skyscanner.net.

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου