Συνεντεύξεις

Φ. Παπαθεοδωράκης: Η πλαστική χειρουργική κερδίζει συνεχώς έδαφος και στη Ρόδο!

Συνέντευξη
στη Μαίρη Φώτη

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, η πλαστική χειρουργική, όχι μόνο κερδίζει συνεχώς έδαφος στη Ρόδο αλλά προσελκύει επισκέπτες από το εξωτερικό (!) που έρχονται στο νησί μας αποκλειστικά για να υποβληθούν σε επεμβάσεις αισθητικής και να επιστρέψουν ανανεωμένοι στην πατρίδα τους.
Ο πλαστικός χειρουργός κ. Φίλιππος Παπαθεοδωράκης με συνέντευξή του σήμερα στην «δημοκρατική», δίνει συμβουλές σε όσους είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε αισθητικές παρεμβάσεις, εξηγεί γιατί η πλαστική χειρουργική δεν θα μπορούσε να ενταχθεί και να αναπτυχθεί στο πλαίσιο του μαζικού ιατρικού τουρισμού παρά το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει, υποστηρίζει ότι η νέα γενιά είναι περισσότερο απενεχοποιημένη σε σχέση με μεγαλύτερες ηλικίες που ακόμα θεωρούν ταμπού την επίσκεψη σε έναν πλαστικό χειρουργό και παροτρύνει τους γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους στο ιατρείο ώστε να τα βοηθήσουν να επιλέξουν σωστά, σε συνεννόηση με τον γιατρό, τις παρεμβάσεις που θα κάνουν στο σώμα ή στο πρόσωπό τους.
• Κύριε Παπαθεοδωράκη, η πλαστική χειρουργική, παρά το γεγονός πως διανύουμε περίοδο οικονομικής κρίσης, μπαίνει όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Η «αισθητική», όπως φαίνεται δεν κάνει εκπτώσεις.
Η πλαστική χειρουργική χωρίζεται σε δύο τομείς. Στον καθαρά αισθητικό που έχει σχέση με την ομορφιά, με την αλλαγή των χαρακτηριστικών μας για να νιώθουμε καλύτερα, να έχουμε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να κινούμαστε πιο άνετα στον περιβάλλοντα χώρο, και στον επανορθωτικό ο οποίος αφορά, κι από εκεί ξεκίνησε, τους ανθρώπους που έχουν εγκαύματα, ατυχήματα, δυσλειτουργίες σε κάποιες κινήσεις στα χέρια, στα πόδια… Απλά ο περισσότερος κόσμος, γνωρίζει το αισθητικό κομμάτι, γιατί είναι και το πιο προβεβλημένο και δημοσιοποιημένο, ακόμα και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης. Σε αυτό παίζουν ρόλο δύο πράγματα. Πρώτον όταν διανύουμε μια περίοδο κρίσης, θέλουμε να ξεφύγουμε από την γενικότερη μιζέρια που υπάρχει γύρω μας και θέλουμε να κάνουμε κάτι που θα μας τονώσει την ψυχολογία και το δεύτερο είναι ότι η αγορά προσαρμόστηκε στην περίοδο της κρίσης κι έτσι οι τιμές δεν είναι υπερβολικές άρα είναι προσιτές για την μέση γυναίκα και τελευταία και για τον μέσο άνδρα.
• Βλέπουμε όμως υπερβολές πολλές φορές, ακόμα και σε μικρές ηλικίες.
Συνήθως η υπερβολή είναι αυτή που γίνεται αντιληπτή. Υπάρχουν πάρα πολλές γυναίκες γύρω μας, που έχουν πάρα πολύ φυσικό αποτέλεσμα και στις οποίες έχουμε παρέμβει σε έναν μεγάλο βαθμό και υπάρχουν και γυναίκες που θα επιλέξουν μια υπερβολική προσέγγιση, μια πιο έντονη εικόνα, γιατί έτσι τους αρέσει. Ο καθένας επιλέγει ως έναν βαθμό αυτό που θα λάβει από την αισθητική και ο καθένας έχει τη δική του αισθητική. Αρα πρέπει πάντα να κρίνουμε το αποτέλεσμα σε σχέση με αυτό που αναζητούσε ο ασθενής και όχι σε σχέση με αυτό που λέει η δική μας αισθητική. Σαφώς η διείσδυση στη νέα γενιά είναι μεγαλύτερη και θα έλεγα και πιο απενεχοποιημένη. Δεν υπάρχει το ταμπού που ζούσαμε στη δική μου γενιά. Τώρα τα νέα κορίτσια κάνουν επεμβάσεις και το λένε στις φίλες και στους φίλους τους, άρα ναι, υπό αυτή την έννοια βλέπουμε πιο συχνά παρεμβάσεις και σε πιο μικρές ηλικίες.

Ο κ. Φίλιππος Παπαθεοδωράκης με τον διάσημο Κολομβιανό πρωτοπόρο πλαστικό χειρουργό, μάστερ στην λιποαναρρόφηση και εκπαιδευτή του, κ. Alfredo Hoyos

• Όταν λέμε σε πιο μικρές ηλικίες;
Μετά τα 18. Σε κάποια αγόρια, ίσως κάνουμε σε μια πιο μικρή ηλικία κάποιες παρεμβάσεις που αφορούν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «γυναικομαστία», στα κορίτσια όμως περιμένουμε τα 18 και 19 έτη.
• Ερχονται και σε μικρότερη ηλικία και ζητούν τη συμβουλή σας απλώς περιμένουν δηλαδή να ενηλικιωθούν;
Σήμερα δεν είναι σπάνιο, παλαιότερα ήταν. Είμαστε όμως επιστήμονες και πρέπει να τηρούμε κάποιους κανόνες και να εξηγούμε στα κορίτσια γιατί πρέπει να περιμένουν να ενηλικιωθούν για να κάνουν κάποιες παρεμβάσεις.
• Σε αυτή την ηλικία, τι μπορεί να ζητήσει ένα κορίτσι;
Δύο είναι οι βασικές επεμβάσεις, η αισθητική της μύτης και το στήθος.
• Ερχονται με τους γονείς τους;
Ερχονται με τους γονείς τους τις περισσότερες φορές. Η μαμά είναι η πιο υποστηρικτική. Ο μπαμπάς πάντα είναι λίγο πιο αποστασιοποιημένος. Θεωρώ ότι η νέα γενιά βομβαρδίζεται από πληροφορίες ιντερνετικά, τηλεοπτικά και πιστεύω ότι είναι απαραίτητο οι γονείς να συνοδεύουν τα παιδιά τους ώστε να τα βοηθήσουν να επιλέξουν το σωστό.
• Αντρες έρχονται;
Οι άντρες έρχονται κυρίως για την γυναικομαστία. Τώρα τελευταία αρχίζουν και ανακαλύπτουν λίγο και τις μικρές ενέσιμες θεραπείες, του μπότοξ, του υαλουρονικού… Είναι γενικά πιο συντηρητικοί οι άντρες στην προσέγγιση, ενώ μπορούν να επωφεληθούν από πολλές παρεμβάσεις μας, παραμένει ακόμα ταμπού στο μυαλό τους.
• Σε τι θα μπορούσε δηλαδή να επωφεληθεί ένας άντρας;
Το πιο σημαντικό είναι ότι θα μπορούσε να κάνει λιποαναρρόφηση και μάλιστα αυτή την επιθετική λιποαναρρόφηση που κάνουμε, η οποία θα του έδινε ένα πολύ καλά σμιλευμένο σώμα για πολλά χρόνια αρκεί να έχει μια λογική συμπεριφορά στη διατροφή και στην άσκησή του, παρά να κάνει χρήση διαφόρων ουσιών που είναι δυστυχώς πολύ διαδεδομένες. Οι άνδρες είναι πιο εξοικειωμένοι με το να λάβουν ουσίες που ενδεχομένως δεν είναι ελεγμένες ή πιστοποιημένες, από το να περάσουν την πόρτα του πλαστικού χειρουργού. Οι άνδρες, επειδή έχουν πολύ καλή ποιότητα δέρματος, είναι οι ιδανικοί για να κάνουν τέτοιες παρεμβάσεις.
• Αυτό είναι αδικία για τις γυναίκες!
Αδικία για τις γυναίκες, ναι! Από την άλλη επειδή εμείς οι άνδρες παχαίνουμε στην κοιλιά, είμαστε κι εκείνοι που θα πρέπει να προσέξουμε περισσότερο το αποτέλεσμα.
• Από ποια ηλικία θα πρέπει μια γυναίκα, αν θέλει να έχει ένα καλό αποτέλεσμα, να επισκεφθεί τον πλαστικό χειρουργό;
Τα 30 με 35 έτη, είναι κατά την άποψή μου η ηλικία που θα πρέπει να επισκεφθεί κανείς τον πλαστικό χειρουργό, ώστε να προλάβει τα σημάδια του χρόνου. Ωστόσο υπάρχουν και γυναίκες που θα πρέπει να ξεκινήσουν πιο νωρίς, γιατί έχουν μια έντονη εκφραστικότητα και έχουν ρυτίδες από νεαρή ηλικία.
• Οι γυναίκες και οι άνδρες εδώ στη Ρόδο τι σας ζητούν;
Το σημαντικό είναι ότι ζητούν λογικά πράγματα. Δεν συναντάμε υπερβολές, οι οποίες είναι λιγότερο από το 5% κι αυτό είναι πολύ ευχάριστο γιατί σε άλλες περιοχές και άλλες χώρες είναι περισσότερες. Θέλουν να έχουν ένα καλό αποτέλεσμα, να νιώσουν καλύτερα με τον εαυτό τους, να μην γίνει ιδιαίτερα αντιληπτό στους υπόλοιπους.
• Πώς επιλέγει ένας γιατρός τον κλάδο της πλαστικής χειρουργικής;
Για μένα, το κίνητρο ήταν το επανορθωτικό κομμάτι, που ήταν πολύ μαγευτικό και εντυπωσιακό. Το αισθητικό κομμάτι είναι μια άλλη πρόκληση γιατί έχει να κάνει και με το σώμα αλλά και με την ψυχή κάποιου και γενικά καλό είναι να κάνει κανείς κάτι που του αρέσει, γιατί τότε έχει και τις πιθανότητες να το κάνει καλά. Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι όταν ο ασθενής μας είναι ευχαριστημένος. Προϋπόθεση γι αυτό αποτελεί η καλή μας επικοινωνία, γιατί αν έχουμε έναν ασθενή που έχει άλλους στόχους από αυτούς που έχουμε εμείς, τότε προφανώς, θα απογοητευθεί κι εκείνος και θα στενοχωρηθούμε όλοι μας. Αυτό που προσπαθώ να εξηγώ είναι ότι πρόκειται για μια ιατρική πράξη και η ιατρική πράξη σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει ο κόσμος, ενέχει κινδύνους. Εξηγώ λοιπόν ότι υπάρχει κίνδυνος, όπως σε όλες τις ιατρικές πράξεις, υπάρχουν σημεία που μπορεί να πάνε στραβά, διότι ο περισσότερος κόσμος θεωρεί ότι όλα θα πάνε πάρα πολύ καλά. Αυτό θέλουμε όλοι, αλλά δεν συμβαίνει πάντα και στην ιατρική αυτό το ζούμε πολύ συχνά.
• Εχετε αποτρέψει ασθενείς;
Εχω επιλέξει να μην χειρουργήσω ασθενείς, να μην τους αναλάβω. Ο κάθε γιατρός έχει τα δικά του όρια σε τι θα πει όχι και σε τι θα πει ναι. Αν εγώ θεωρήσω ότι δεν μπορώ να βοηθήσω κάποιον με το αποτέλεσμα που εκείνος περιμένει, οφείλω να του πω όχι, όπως και το λέω.• Τι θα πρέπει να έχει κατά νου ο ασθενής όταν περνάει την πόρτα του πλαστικού χειρουργού;
Η εμπειρία είναι πάντα ένας σημαντικός παράγοντας, τα υλικά επίσης είναι ένας σημαντικός παράγοντας τα οποία επηρεάζουν και το κόστος. Ένα καλό υλικό είναι πιο ακριβό από ένα μέτριο υλικό. Αρα όλα αυτά είναι στοιχεία που πρέπει να λαμβάνονται υπ΄όψιν. Οι προσφορές, δεν είναι πάντα ο κατάλληλος δρόμος για να ξεκινήσει κανείς. Σίγουρα θα πρέπει ο ασθενής να νιώσει καλά με τον άνθρωπο που μιλάει, να αποκτήσει μια σχέση εμπιστοσύνης, είναι πολύ σημαντικό αυτό. Αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει ο ασθενής είναι ότι για να έρθει το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται χρόνος, επιμονή, υπομονή και ότι υπάρχουν και πράγματα που μπορεί να πάνε στραβά και όσο καλύτερα τα γνωρίζει, τόσο καλύτερα μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και τόσο πιο γρήγορα μπορούμε να τα διορθώσουμε. Δεν πρέπει να ζει σε ένα μαγικό σύννεφο θεωρώντας ότι η διαδικασία είναι εύκολη κι απλή. Δεν υπάρχον απλές επεμβάσεις, δεν υπάρχουν επεμβάσεις ρουτίνας.
• Μπαίνει εύκολα κανείς στη διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης;
Νομίζω ότι όταν ξέρει τι θέλει, έχει μια καλή επικοινωνία με τον γιατρό και έχει ρεαλιστικές προσδοκίες, μπαίνει. Οι Ελληνες ασθενείς είναι αρκετά προσγειωμένοι, αρκετά λογικοί και ξέρουν τι θέλουν.
• Είναι μόνο για τους εύπορους η πλαστική χειρουργική;
Στην Ελλάδα σίγουρα όχι. Οι τιμές είναι λογικές γι αυτό και έρχονται ασθενείς από το εξωτερικό για να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις στη χώρα μας.
• Και στη Ρόδο;
Ναι και στη Ρόδο. Και αυτό συμβαίνει με δύο τρόπους. Ο κυριότερος είναι, οι αλλοδαπές γυναίκες που ζουν εδώ κι έχουν καλές εμπειρίες από τη δική μας δουλειά, το συνιστούν στις φίλες τους που ζουν στο εξωτερικό κι αυτός είναι ένας υγιής τρόπος για να έχεις νέους ασθενείς. Είμαστε οικονομικότεροι για παράδειγμα σε σχέση με την Αγγλία και με καλύτερη ποιότητα υλικών γι αυτό και έχουμε αρκετούς ασθενείς από την Αγγλία.
• Πέρα από εκείνους που το μαθαίνουν από τους φίλους τους, έρχονται και μεμονωμένοι επί τούτου;
Ναι βέβαια.
• Είναι αυτό μια πτυχή του τουρισμού που θα μπορούσε να αναπτυχθεί, την στιγμή που ψάχνουμε εναλλακτικές μορφές;
Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τον ιατρικό τουρισμό έχουν μια λάθος αντίληψη για τον κλάδο της αισθητικής. Νομίζουν ότι ο ασθενής θα έρθει, θα κάνει την επέμβαση και θα κάτσει και δέκα μέρες να κάνει διακοπές. Από την εμπειρία μου, σας λέω ότι αυτό δεν ισχύει. Ο ασθενής έρχεται, κάνει την επέμβαση και ρωτάει πόσες μέρες πρέπει να μείνει και τόσες μένει. Εχω έναν ικανό αριθμό τέτοιων ασθενών. Λίγο μας έχει επηρεάσει το Brexit, επειδή οι περισσότεροι ασθενείς είναι Αγγλοι. Εκτιμώ ότι αυτό δεν θα πάρει ποτέ τη μορφή γκρουπ, σε αντίθεση με το τι πιστεύουν οι ιθύνοντες του ελληνικού κράτους, γιατί η αισθητική χειρουργική είναι ατομική υπόθεση και ατομική απόφαση. Κανείς μεγάλος τουριστικός οργανισμός δεν θα ανελάμβανε την ευθύνη να κατευθύνει ασθενείς σε ένα συγκεκριμένο μέρος γιατί εκτός από το νομικό και ιατρικό κομμάτι, θα είχαν ευθύνη και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Αντίθετα λοιπόν με το τι πιστεύουν οι ιθύνοντες όλα αυτά τα χρόνια ότι θα μπορούσε να οργανωθεί κάτι μαζικό, σας διαβεβαιώ ότι πρόκειται για καθαρά ατομική υπόθεση. Ο ασθενής θα αναζητήσει μόνος του τον γιατρό, το κατάλυμα, θα έρθει, θα κάνει την παρέμβαση και θα φύγει. Ειδικά στο κομμάτι της λιποαναρρόφησης, που είναι εξαιρετικά δημοφιλές, έρχονται από την Αγγλία αποκλειστικά γι αυτό, διότι εκεί είναι και πολύ ακριβό και πολύ παρεξηγημένο.
• Τι συμβουλή θέλετε να δώσετε, σε εκείνους που σκέφτονται να περάσουν την πόρτα του πλαστικού χειρουργού;
Να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες. Προϋπόθεση για μια αισθητική επέμβαση είναι η καλή υγεία, το καλό σωματικό βάρος. Να έχουν υπ΄όψιν ότι δεν υποκαθιστούμε δίαιτα και άσκηση αλλά συνυπάρχουμε με αυτούς τους παράγοντες. Δεν είμαστε αυτό που οι Αμερικάνοι λένε «quick fix». Δεν είναι για παράδειγμα η λιποαναρρόφηση μέθοδος αδυνατίσματος. Πρέπει να ξέρουν επίσης ότι υπάρχουν θεραπείες μη επεμβατικές που έχουν μικρά αποτελέσματα αλλά έχουν το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτούν χρόνο ανάρρωσης και υπάρχουν και επεμβάσεις που όταν σχεδιάζονται σωστά στην πλειονότητά τους έχουν πολύ καλά αποτελέσματα απαιτούν όμως περισσότερο χρόνο. Μια γυναίκα που μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία, το κάνει πρωτίστως για τον εαυτό της σε αντίθεση με το τι πιστεύει ο κόσμος, και δευτερευόντως για το τι θα πουν οι υπόλοιποι. Γι αυτό είναι σημαντικό να στηρίζουμε τον ασθενή μας και να είμαστε κοντά του. Απαιτείται πολλή φροντίδα και καλή επικοινωνία όχι μόνο πριν αλλά και μετά το χειρουργείο.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου