Ειδήσεις

Ανοικτή επιστολή διαμαρτυρίας των Δωδεκανησιακών Σωματείων για την ακτοπλοϊα

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΑΘΗΝΩΝ – ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Υψηλάντου 143-145, 18535 ΠΕΙΡΑΙΑΣ Κιν: 6972-264011, http://www.omospondia12.com/ Email:yianfrag@otenet.gr

(Απο)σύνδεση νησιών της Δωδεκανήσου

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κάθε χρόνο, μια περί τα τέλη Οκτώβρη και μια περί τα τέλη Μάρτη, είμαστε αναγκασμένοι να μαζέψουμε όλα τα κακώς προγραμματισμένα που αφορούν στη σύνδεση των νησιών μας, τόσο την ακτοπλοϊκή, όσο και την αεροπορική και να προσπαθούμε να συνδράμουμε στην μερική έστω διόρθωση αυτών.

Για την αεροπορική σύνδεση των νησιών μας και έχοντας υπόψη ως δεδομένα, ότι:

* Στην Αττική κατοικούν πάνω από 150.000 Δωδεκανήσιοι

* Η Ρόδος αποτελεί προορισμό όλων των Δωδεκανησίων, λόγω συγκέντρωσης

όλων των Δημοσίων και λοιπών Υπηρεσιών (Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, Δ.Ο.Υ., Ο.Α.Ε.Ε., Πρωτοδικείο, Ε.Α.Σ.Δ., κλπ)

* Οι μόνιμοι κάτοικοι της Δωδεκανήσου, ιδιαίτερα των μικρότερων νησιών,

είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν στη Ρόδο και στην Αθήνα, λόγω έλλειψης υπηρεσιών στον τόπο κατοικίας τους, αλλά και για λόγους υγείας, γεγονός σοβαρότατο, το οποίο δεν μπορεί να έχει καμία προβλεψιμότητα, ώστε να επωφεληθεί ο μόνιμος κάτοικος – υποψήφιος επιβάτης τυχόν προσφορά έκπτωσης εισιτηρίου, σύμφωνα με τις πολυδιαφημιζόμενες σήμερα πολιτικές marketing των αεροπορικών εταιρειών.

* Το υψηλό κόστος των εισιτηρίων, ιδιαίτερα των επιδοτούμενων

δρομολογίων αποτρέπει την επιλογή του αεροπλάνου, ως μέσου συγκοινωνίας:

(1) στους μόνιμους κατοίκους, που πρέπει να ταξιδεύουν όλο το χρόνο, για τους

λόγους, που αναφέρθηκαν παραπάνω

(2) στους απανταχού Δωδεκανήσιους, που θέλουν να επισκέπτονται τους

συγγενείς και το πατρικό τους σπίτι, όποτε τους δίνεται η ευκαιρία, καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου,

(3) στους λοιπούς υποψήφιους επιβάτες με προορισμό κάποιο νησί της

Δωδεκανήσου, είτε για λόγους επαγγελματικούς, είτε για λόγους αναψυχής.

– Η Δωδεκάνησος αποτελεί την πλέον απομακρυσμένη και διάσπαρτη περιοχή της χώρας μας, με ιδιαίτερα δύσκολους καιρούς, καθ όλη τη διάρκεια του έτους. Η ειδική καθημερινή αναφορά της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας στην θάλασσα Καρπάθου είναι μόνο μία ισχυρότατη επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος.

Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ανακοινωθέντα δρομολόγια των αεροπορικών εταιρειών για την καλοκαιρινή περίοδο 2014 (Μάρτιος – Οκτώβριος), έχουμε να κάνουμε τις ακόλουθες επισημάνσεις:

* Η ανταπόκριση της πτήσης ΑΘΗΝΑ – ΡΟΔΟΣ με τις πτήσεις από ΡΟΔΟ προς τα λοιπά νησιά της Δωδεκανήσου έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχέση με το χειμερινό πρόγραμμα δρομολογίων. Παραμένει ένα πρόβλημα μη ανταπόκρισης της πτήσης ΡΟΔΟΣ-ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΚΑΣΟΣ-ΣΗΤΕΙΑ, κατά τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Κυριακή, το οποίο μπορεί να επιλυθεί, εάν η αναχώρηση της εν λόγω πτήσης, κατά τις τέσσερις (4) συγκεκριμένες μέρες, γίνεται μετά την 06.50 και όχι την 06.00, δηλαδή ακριβώς την προγραμματισμένη ώρα άφιξης της πτήσης ΑΘΗΝΑ-ΡΟΔΟΣ.

* Η ανταπόκριση της πτήσης ΑΘΗΝΑ-ΣΗΤΕΙΑ με την πτήση ΣΗΤΕΙΑ-ΚΑΣΟΣ-ΚΑΡΠΑΘΟΣ-ΡΟΔΟΣ δεν προβλέπεται καμία ημέρα της εβδομάδας.

Λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω αναφερομένων, παρακαλούμε όπως εξετάσετε τη δυνατότητα διορθωτικών ενεργειών, οι οποίες θα συμβάλλουν στην καλύτερη εξυπηρέτηση των υποψηφίων επιβατών, στην αύξηση του αριθμού επιβατών και γενικότερα στην επίτευξη του κοινού μας στόχου. Συγκεκριμένα, προτείνουμε την διερεύνηση δυνατότητας υλοποίησης των ακολούθων:

* Επανεξέταση του προγράμματος πτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα

ισχύοντα προγράμματα δρομολογίων όλων των αεροπορικών εταιρειών, που δραστηριοποιούνται στο εσωτερικό της χώρας μας (AEGEAN, ASTRA, OLYMPIC, RYANAIR, SKY EXPRESS), δεδομένου ότι η δυνατότητα ανταποκρίσεων με πτήσεις όλων των εταιρειών, μόνο πολλαπλά οφέλη μπορεί να αποφέρει.

* Αντιμετώπιση του προβλήματος του υψηλού κόστους εισιτηρίου με

ρεαλιστικές προσφορές – εκπτώσεις. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ως πιθανές ενέργειες:

(1) Την προαγορά αριθμού εισιτηρίων σε ειδική τιμή από υποψήφιο επιβάτη, με

ανοικτή ημερομηνία ταξιδιού

(2) Την προαγορά μεγάλου αριθμού εισιτηρίων σε ειδική τιμή, σε συγκεκριμένη

ημερομηνία, αλλά με ανοικτό το όνομα των επιβατών.

(3) Την ειδική έκπτωση σε επιβάτες – μονίμους κατοίκους νησιών κάτω των

3.100 κατοίκων, τουλάχιστον κατά τη χειμερινή περίοδο.

(4) Την προσφορά πακέτου εισιτηρίου – ιατρικών εξετάσεων μονίμων κατοίκων νησιών, σε ειδική τιμή, μέσω της κάρτας της εταιρείας σας.

Για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας, τα προβλήματα δυστυχώς παραμένουν σταθερά, διαχρονικά και καθοριστικά για την όποια μοίρα της ζωής των κατοίκων των νησιών μας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε – επαναλαμβάνουμε:

α. Τα ατελείωτα «σήριαλ» των διαγωνισμών για τις άγονες γραμμές, σε συνδυασμό με τις εμφανιζόμενες οικονομικές ζημιές των ακτοπλοϊκών εταιρειών και τις ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τις εν λόγω εταιρείες.

β. Την υποχρέωση της Πολιτείας για καθιέρωση συνθηκών ίσης μεταχείρισης και ίσων ευκαιριών, μεταξύ των πολιτών, όπως προβλέπουν οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την ευθύνη λοιπόν της εκπροσώπησης του μεγαλύτερου μέρους της Δωδεκανησιακής παροικίας στην Αττική, η Ομοσπονδία μας καλεί όλους τους κατά Νόμο εμπλεκόμενους να αναλάβουν τις απαιτούμενες ενέργειες, κατά αρμοδιότητα.

Αναμένοντας την ανταπόκρισή σας

Ο Πρόεδρος Η Γεν. Γραμματέας

Γιάννης Φραγκούλης Λιάνα Κορκόνδειλα Μαυρή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου