Ειδήσεις

Ενέργεια και τέλος ταφής: Κοντά σε αμοιβαία αποδεκτή λύση Πολιτεία και Δήμοι

Η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας διεκδίκησε μέσα από γόνιμο διάλογο με τα αρμόδια Υπουργεία, την έκτακτη επιδότηση για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους, την αναλογική μείωση του τέλους ταφής και μια νέα πρόσκληση για χρηματοδότηση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης που αφορά έργα ύδρευσης.
Η επιμονή της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για την αναγκαιότητα άμεσης οικονομικής ενίσχυσης των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης και αποχέτευσης προκειμένου να ανταπεξέλθουν στο αυξημένο ενεργειακό κόστος, «πιάνει τόπο» όπως προκύπτει ως συμπέρασμα από την χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Ένωσης με τα αρμόδια Υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών.

Συμφωνήθηκε να προχωρήσουν άμεσα, από κοινού, τα Υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας στην επεξεργασία μιας πρότασης έκτακτης ενίσχυσης των ΔΕΥΑ, όπου θα ληφθούν υπόψη τα στοιχεία που θα αποστείλει άμεσα η ΚΕΔΕ και συνδέονται με μια σειρά από κριτήρια όπως η εισπραξιμότητα, το ύψος των τιμολογίων, οι απώλειες νερού και οι δυνατότητες για άμεσες επενδύσεις σε νέο εξοπλισμό. Η πρόταση της έκτακτης χρηματοδότησης μόλις καταρτιστεί, θα αποσταλεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Επίσης συμφωνήθηκε, να προγραμματιστεί άμεσα, τις επόμενες ημέρες, με ευθύνη του Υπουργείου Ενέργειας σύσκεψη με συμμετοχή της ΚΕΔΕ και της Διοίκησης του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να εξεταστεί το ζήτημα της λειτουργίας της ειδικής πλατφόρμας όπου θα καταγράφεται το πότε και πόσα χρήματα εισπράττουν οι πάροχοι ενέργειας από τους καταναλωτές για ανταποδοτικά τέλη, προκειμένου αυτά να αποδίδονται έγκαιρα στους Δήμους.

Οι διεκδικήσεις του προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου και για άλλα 2 ιδιαιτέρως κρίσιμα θέματα που απασχολούν το σύνολο των Δήμων της χώρας άνοιξαν έναν διάλογο που θα οδηγήσει όπως φαίνεται σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Για το τέλος ταφής η χαραμάδα μείωσης των 20 ευρώ ανά τόνο, από χθες το βράδυ έγινε «παράθυρο». Οι προτάσεις του Δημήτρη Παπαστεργίου για επαναπροσδιορισμό του ύψους του τέλους ταφής βρήκαν πρόσφορο έδαφος από την Πολιτεία. Το ιδανικό σενάριο σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα ήταν ο κάθε Δήμος να έχει μείωση στο τέλος ταφής αναλογικά με τα απορρίμματα που οδηγεί σε ταφή, που μετά την χθεσινή σύσκεψη δείχνει και το πιθανότερο σε βάθος χρόνου σενάριο.

Όμως η ΚΕΔΕ διεκδίκησε και κάτι ακόμη το οποίο αναμένεται εφόσον υλοποιηθεί να οδηγήσει σε άμεσες επενδύσεις σε πολλούς Δήμους. Το μεγάλο πρόβλημα μέχρι χθες αποτελούσε το γεγονός πως στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, υπερκαλύφθηκε η πρόσκληση ΑΤ  03 που αφορούσε έργα υποδομής για τα δίκτυα ύδρευσης. Επομένως, έργα έμειναν εκτός πρόκλησης. Η Ένωση Δήμων Ελλάδας, επιχειρηματολογώντας προς τα Υπουργεία έπεισε για την αναγκαιότητα να ανοίξει μια νέα πρόσκληση με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Και αυτό φαίνεται πως θα γίνει καθώς αναγνωρίστηκε από όλους ότι μεγάλα έργα υποδομής που σχετικά σύντομα θα αποσβεστούν είναι άκρως απαραίτητα.

 

Αν χθες λοιπόν μιλούσαμε για σειρά αδιεξόδων για τους Δήμους, σήμερα μπορούμε να πούμε πως τα αδιέξοδα μετατρέπονται σε αφετηρίες νέων δρόμων.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε παρουσία των Υπουργών Ενέργειας Κ. Σκρέκα, αν/τη ΥΠΕΣ Σ. Πέτσα και του αν/τη ΥΠΟΙΚ Θ. Σκυλακάκη συμμετείχαν από πλευράς ΚΕΔΕ, ο Πρόεδρος και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Δήμαρχος Αγρινίου και Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γ. Παπαναστασίου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ Γ. Μαρινάκης, ο Δήμαρχος Kιλελέρ και Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Θ. Νασιακόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής της ΚΕΔΕ Ι. Καραγιάννης.

Επίσης στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν oι Μ. Γραφάκος, Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Α. Σδούκου, Γ.Γ. Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Π. Βαρελίδης, Γ.Γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης επίσης, παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και τους Δημάρχους που συμμετείχαν σε αυτήν, τα οικονομικά δεδομένα όσον αφορά την οικονομική επιβάρυνση των ΔΕΥΑ από την αύξηση του ενεργειακού κόστους, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι το τέλος του 2021 δεν είχε προβλεφθεί καμία επιδότηση από πλευράς Κράτους. Τονίστηκε πως το μεγαλύτερο μέρος του κόστους αφορά τη λειτουργία των γεωτρήσεων, των αντλιοστασίων και των βιολογικών καθαρισμών (πάνω από 94%). Ενώ επισημάνθηκε ότι η μετακύλιση του ενεργειακού κόστους στους λογαριασμούς των καταναλωτών θα είχε ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις και πρέπει να αποφευχθεί.

Όσον αφορά το ύψος του τέλους ταφής, ξεκαθαρίσθηκε από πλευράς Αυτοδιοίκησης πως σε καμία περίπτωση δεν επιθυμούν οι Δήμοι να διακινδυνεύσουμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά να βρεθεί ένας τρόπος ώστε και οι Δήμοι να μην ματώσουν αλλά και να είμαστε ως χώρα συμβατοί με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει απέναντι στην Ε.Ε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου