Ειδήσεις

Δέσμευση για μείωση αφορολογήτου από την κυβέρνηση στο Eurogroup

Τη δέσμευση της Ελλάδας για τη μείωση του αφορολογήτου επαναβεβαίωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο χθεσινό Eurogroup, παρά το γεγονός ότι εντός της χώρας, και καθώς οι εκλογές πλησιάζουν, αφήνουν ο ίδιος και η ελληνική κυβέρνηση ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί το μέτρο.

Ομως η δήλωση του Εurogroup δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη. «Χαιρετίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν να εφαρμόζουν τις βασικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε συγκεκριμένα το κοινό ανακοινωθέν των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης.

Το πράσινο φως δόθηκε χθες από το Eurogroup όσον αφορά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων από την ελληνική κυβέρνηση, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 972 εκατ. ευρώ τα οποία έπρεπε να έχει λάβει η Ελλάδα από τον Δεκέμβριο. «Μέχρι τις αρχές Mαΐου, τα χρήματα θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί», δήλωσε ο επικεφαλής του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλ. Ρέγκλινγκ, καθώς χρειάζεται απαραίτητος χρόνος ώστε να περάσει η απόφαση της εκταμίευσης και από μια σειρά ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων. Συγχρόνως, αυτό που έγινε ξεκάθαρο από την εμπειρία των προηγούμενων μηνών είναι ότι οι Eυρωπαίοι, στα θέματα που τους απασχολούν ιδιαίτερα, όπως η μείωση των κόκκινων δανείων, είναι σκληροί. Οι διαπραγματεύσεις για το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη και την προστασία της α΄ κατοικίας εξελίσσονταν για δύο μήνες, με την ελληνική πλευρά να υποχωρεί στις συνεχείς σχετικές αλλαγές που απαιτούσαν οι θεσμοί. Για τα υπόλοιπα θέματα, η πίεση από τους Eυρωπαίους αξιωματούχος ήταν πολύ μικρότερη.

Η ελληνική κυβέρνηση κινείται σε μια λογική να υλοποιήσει όλα τα μέτρα που έχει συμφωνήσει έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει το χαρτί της άμεσης πληρωμής του χρέους προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Κλάους Ρέγκλινγκ αναγνώρισε ότι μέρος του δανείου της Ελλάδας από το ΔΝΤ, περίπου 3,5 δισ., είναι πολύ ακριβό, καθώς έχει επιτόκιο 5%, «πολύ υψηλότερο από αυτό που πλέον η Ελλάδα πληρώνει στις αγορές», όπως είπε χαρακτηριστικά. Αν η Ελλάδα θέλει να αποπληρώσει το 1/3 των δανείων που έχουν αυτό το υψηλό επιτόκιο, τότε ο ίδιος είναι έτοιμος να υποστηρίξει αυτή την απόφαση, πρόσθεσε ο Κλ. Ρέγκλινγκ. Η αποπληρωμή του ΔΝΤ είναι ένα ακανθώδες ζήτημα ανάμεσα στα κράτη-μέλη και τους θεσμούς. Από τη μια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜS) υποστηρίζει αυτή τη θέση, από την άλλη χώρες όπως η Γερμανία παραμένουν αντίθετες στην αποπληρωμή όλου του δανείου καθώς ακόμα και σήμερα το ΔΝΤ θεωρείται απαραίτητο να συμμετέχει στη μεταμνημονιακή εποχή της Ελλάδας, ώστε να εξασφαλίζει τη στήριξη του γερμανικού Κοινοβουλίου σε μια σειρά από αποφάσεις που σχετίζονται με τη χώρα.

Συγχρόνως, δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη θετική απόφαση για την Ελλάδα, η δήλωση του Εurogroup τονίζει μια σειρά από τομείς στους οποίους πρέπει να σημειωθεί πρόοδος. «Πρέπει να υπάρξει συνέχεια στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, όπου διαπιστώνονται μεγάλες καθυστερήσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά, καθώς επισημαίνεται ότι οι ελληνικές αρχές καλούνται να παρακολουθήσουν από κοντά τις μισθολογικές εξελίξεις κατά το 2019 και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού.

Τέλος, η έκθεση επισημαίνει ότι οι αξιωματούχοι της Eυρωζώνης «εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά τις νομικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κατά των μελών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ», αναφερόμενοι στην πολυετή δικαστική περιπέτεια του Ανδρέα Γεωργίου.

πηγή kathimerini.gr

ΕΛΕΝΗ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗ

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου