Ρεπορτάζ

Ξεκινά η επένδυση της Liber στη Ρόδο

Στροφή, έστω και περιορισμένη, ελληνικών εταιρειών προς παραγωγικές επενδύσεις σημειώνεται το τελευταίο διάστημα. Ειδικά στον χώρο του τουρισμού, της παραγωγής τροφίμων και της φαρμακοβιομηχανίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην αγορά των οικοδομικών υλικών μιλούν για άνοδο του κύκλου εργασιών της τάξης του 10% από παραγγελίες ξενοδοχείων, μεγάλοι οίκοι αναφέρουν άνοδο των τιμών για το τουριστικό real estate και προμηθευτές μηχανολογικού εξοπλισμού της βιομηχανίας τροφίμων κάνουν λόγο για παραγγελίες σε νέες γραμμές παραγωγής τοπικών γαλακτοβιομηχανιών.

Νέες μονάδες παραγωγής

Για παράδειγμα, σε νέα γραμμή παραγωγής φρέσκου γάλακτος προχωρά η Liber στη Ρόδο, ενώ επενδύσεις εκσυγχρονισμού, τόσο για το γιαούρτι, όσο και για το γάλα, ξεκινά και η «Δωδώνη», έπειτα από διαγωνισμό που προκήρυξε αυτήν την εβδομάδα. Μεγάλη επέκταση στη γραμμή παραγωγής γιαουρτιού έχει δρομολογήσει και η «Εβροφάρμα», όπως και η «Κρι-Κρι», που μετά την καταστροφική πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις, τις διπλασιάζει. Τέλος, μικρότερες επενδύσεις στο βούτυρο έχει ξεκινήσει και η «Ολυμπος». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν μάλιστα πως την είσοδό της με παραγωγική μονάδα στην Ελλάδα εξετάζει και η γαλλική Danone. Στο μεταξύ, η ανάπτυξη του τουρισμού προκαλεί «αντίδραση». Μεγάλος προμηθευτής οικοδομικών υλικών (δαπέδων) αναφέρει αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξης του 10%, το 2013, έπειτα από τρία και πλέον χρόνια απραξίας.

Ξενοδοχεία και ακίνητα

Το ξενοδοχειακό real estate δείχνει να ανακάμπτει για τα καλά. Σύμφωνα με τη NAI Hellas, η αγορά των 4άστερων και 5άστερων ξενοδοχείων έχει ήδη από τις αρχές του 2013 περάσει σε θετικά πρόσημα, γεγονός που αποδίδεται στην πολύ καλή τουριστική κίνηση καθώς και στις προσδοκίες για συνέχιση της αύξησής της τα ερχόμενα δύο – τρία χρόνια. Την ίδια ώρα μια σειρά άλλων επενδύσεων έχει δρομολογηθεί και σε άλλους κλάδους όπως η φαρμακοβιομηχανία. Για το 2014 τουλάχιστον 20 επιχειρήσεις του κλάδου προγραμματίζουν επενδύσεις ύψους 2 δισ., σύμφωνα με έκθεση του ΚΕΠΕ. Στις επενδύσεις αυτές το ΚΕΠΕ περιλαμβάνει: α) την Pharmathen, που διοχετεύει και φέτος σε έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμακευτικών προϊόντων ποσό άνω των 20 εκατ. ευρώ, β) την επένδυση ύψους 1,2 δισ., σε ορίζοντα 3ετίας, για την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς στις τηλεπικοινωνίες του ΟΤΕ, γ) το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 327 εκατ. της ΔΕΗ, δ) την ανάπτυξη αποθηκών και υποδομών αξίας 120 εκατ. της Lidl, ε) τη δημιουργία υποδομών δικτύων κινητής τηλεφωνίας αξίας 150 εκατ. από τις Vodafone και Wind, στ) την επέκταση του δικτύου της ΑΒ Βασιλόπουλος έναντι 65 εκατ. αλλά και άλλες κινήσεις όπως αυτές των «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «Creta Farm», «Sunlight», «Violex Βic».
Πηγή Καθημερινή

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου