Ειδήσεις

Ανακοίνωση του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου για την Παγκόσμια ημέρας της Γυναίκας

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας ημέρας της Γυναίκας επισημαίνει ότι παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων η θέση της γυναίκας πολύ απέχει από το να είναι ισότιμη με του άντρα.

Δικαιώματα των γυναικών που αποκτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες, οι οποίοι ξεκίνησαν από τις υφάντριες της Νέας Υόρκης στις 8 Μαρτίου 1857, σήμερα έχουν καταργηθεί ή κινδυνεύουν να χαθούν: η άδεια κύησης, οι  δωρεάν ιατρικές υπηρεσίες πριν και μετά τον τοκετό, η αναγνώριση της μητρότητας, η συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια, η σύνταξη της αγρότισσας.

Δικαιώματα και παροχές που αφορούν όλες τις οικογένειες εργατών και μισθωτών είναι περιορισμένα ή ανύπαρκτα. Μεταξύ άλλων η λειτουργία δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών για όλες χωρίς εξαίρεση τις οικογένειες, η στήριξη με οικονομικά και κοινωνικά μέτρα των πολύτεκνων οικογενειών (μείωση τελών, φόρων και εισφορών),  η δωρεάν παροχή βοήθειας στο σπίτι για ηλικιωμένα μέλη κ.α. αποτελούν στόχους αγωνιστικών διεκδικήσεων. Μόνον με την εφαρμογή των μέτρων αυτών πραγματοποιείται, στην πράξη και όχι στα λόγια, η ισοτιμία των γυναικών στις αμοιβές, στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στη ζωή. Μόνον έτσι μπορούν οι γυναίκες να έχουν χρόνο να εργασθούν ισότιμα με τους άντρες αλλά και να συμμετέχουν δραστήρια και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, ενάντια στα αντιδραστικά, σκοταδιστικά συνθήματα, που ακούγονται σε όλη την ΕΕ, που θέλουν τις γυναίκες να πάψουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους και να επιστρέψουν στο σπίτι, στο «νοικοκυριό».

Το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρόδου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας  στέλνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλες τις συνταξιούχους,  τις εργαζόμενες και τις άνεργες του νησιού μας και τις καλεί:

Να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και τους ανθρώπους των εργοδοτών. Να αγωνιστούν οργανωμένα  με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα για την επίλυση των αυξανόμενων προβλημάτων των εργαζομένων γυναικών και αντρών, της λαϊκής οικογένειας και όλης της εργατικής τάξης.

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέα

Γεωργία Φαρμακίδου – Ανδρουλιδάκη                              Π. Παπαθεοδώρου

 

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου