Ειδήσεις

Εκλέγεται σήμερα η νεότερη πρόεδρος Βουλής – τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου

Μετά τη ορκωμοσία της η νέα Βουλή συνέρχεται και πάλι σήμερα στις 11 το πρωί προκειμένου να εκλέξει το νέο προεδρείο του σώματος. Η ανάδειξη του νέου προέδρου και των υπόλοιπων μελών του σηματοδοτεί την ανάδειξη της δεύτερης και νεότερης ηλικιακά γυναίκας προέδρου, αλλά και την -για πρώτη φορά στα χρονικά- απουσία του ΠΑΣΟΚ από το προεδρείο της εθνικής αντιπροσωπείας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έχει ήδη προταθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ και αναμένεται να εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία, αν και η ψηφοφορία είναι μυστική, καθώς εκτός από το κυβερνών κόμμα και τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της ψήφισης της νεαρής βουλευτή.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής ο πρόεδρoς της Boυλής εκλέγεται με μυστική ψηφoφoρία και με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών. Aν κανείς δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειoψηφία, η ψηφoφoρία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύo πρώτων σε ψήφoυς και εκλέγεται αυτός πoυ έλαβε τις περισσότερες ψήφoυς.

Πρόκειται για την δεύτερη φορά στα χρονικά της ελληνικής κοινοβουλευτικής ιστορίας που γυναίκα ψηφίζεται ως πρόεδρος της Βουλής. Η πρώτη γυναίκα που είχε εκλεγεί ήταν η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη το 2004, έχοντας θητεύσει για δυο κοινοβουλευτικές περιόδους συνολικά από το 2004 έως και το 2009.

Ωστόσο, η 38χρονη Ζωή Κωνσταντοπούλου θα έχει το δικό της ρεκόρ, καθώς είναι η νεότερη ηλικιακά πρόεδρος που εκλέγεται ποτέ.

Σήμερα το απόγευμα και μετά την ανάδειξη της νέας προέδρου θα γίνει η εκλογή των αντιπροέδρων, των κοσμητόρων και των γραμματέων που θα συγκροτήσουν το Προεδρείο της Βουλής.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων αποτελείται από:

• τον πρόεδρο της Βουλής

• επτά (7) αντιπροέδρους

• τρεις (3) κοσμήτορες

• έξι (6) γραμματείς

Ο πρώτος, ο δεύτερος και ο τρίτος αντιπρόεδρος, δύο κοσμήτορες και τέσσερις γραμματείς προέρχονται από τη συμπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ), ο τέταρτος αντιπρόεδρος, ένας κοσμήτορας και ένας γραμματέας προέρχονται υποχρεωτικά από την Αξιωματική Αντιπολίτευση (ΝΔ), ο πέμπτος αντιπρόεδρος και ένας γραμματέας από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΧΑ), ο έκτος αντιπρόεδρος από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (Ποτάμι) και ο έβδομος αντιπρόεδρος από την τέταρτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αντιπολίτευσης (ΚΚΕ).

Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται θέση στο προεδρείο για τα άλλα κόμματα που έχουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Έτσι, θέσεις δεν θα έχουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και το ΠΑΣΟΚ.

Για το ΠΑΣΟΚ αυτό αποτελεί αρνητικό ρεκόρ, καθώς από το 1974 και μέχρι σήμερα είτε ως συμπολίτευση ή ως αντιπολίτευση είχε τουλάχιστον μια θέση στο προεδρείο.

Θέση όμως δεν θα έχει ούτε και η Χρυσή Αυγή. Για την εκλογή ενός προσώπου ως αντιπροέδρου το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, προβλέπουν ότι κατά την μυστική ψηφοφορία η εθνική αντιπροσωπεία δεν μπορεί να αποφασίσει χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων μελών που όμως ποτέ δεν μπορεί να είναι μικρότερη από το 1/4 του όλου αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 75 βουλευτές.

Αντίστοιχα και το 2012 η Χρυσή Αυγή δεν είχε εκλέξει μέλος στο προεδρείο.

Για τις τρεις θέσεις των αντιπροέδρων του ΣΥΡΙΖΑ προτείνονται οι Αλέξης Μητρόπουλος (α’ αντιπρόεδρος), Γιάννης Μπαλάφας (β’ αντιπρόεδρος) και Δέσποινα Χαραλαμπίδου (γ’ αντιπρόεδρος).

Κοσμήτορες της Βουλής προτείνονται οι Νάσος Αθανασίου και Γιώργος Πάντζας.

Τέλος, για γραμματείς οι Παναγιώτα Δριτσέλη, Δανάη Τζίκα, Ζήσης Ζάννας και Βασίλης Τσίρκας

Η ΝΔ έχει αποφασίσει να προτείνει ως αντιπρόεδρο τον Νικήτα Κακλαμάνη. Από το Ποτάμι θα είναι ο Σπύρος Λυκούδης και από το ΚΚΕ ο Γιάννης Λαμπρούλης.

euro2day.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου