Ειδήσεις

Ο Δήμος Ρόδου κατέθεσε νέες αιτήσεις για την απαλλοτρίωση

Να πείσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου, ότι δεν υφίσταται πλέον οφειλή ύψους 1,8 εκατ. ευρώ για απαλλοτρίωση ιδιωτικού οικοπέδου στο Ροδίνι, δυνάμει αμετάκλητης απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου, μετά και την απόρριψη σχετικής αιτήσεως αναιρέσεώς της, θα επιδιώξει σήμερα με δύο αιτήσεις, για την έκδοση προσωρινών διαταγών, κατόπιν άσκησης νέων ισάριθμων αιτήσεων αναστολών, η δημοτική αρχή.

Ο Δήμος Ρόδου, όπως ήταν αναμενόμενο, αιτήθηκε την ανακοπή της διαταγής πληρωμής, που εξέδωσε σε βάρος του μια 78χρονη ζωγράφος για την απαλλοτρίωση ακινήτου της το έτος 1973.
Η δημοτική αρχή επιδιώκει, μετά τη λήψη σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου, την άρση της συγκεκριμένης απαλλοτρίωσης, ενώ ταυτόχρονα, μετά και την υποβολή της ανακοπής, υπέβαλε δύο αιτήσεις αναστολής της συντηρητικής κατάσχεσης των λογαριασμών του Δήμου στο σύνολο των τραπεζών, μέχρι του ποσού του 1,8 εκατ. ευρώ αλλά και της διαταγής πληρωμής δυνάμει της οποίας δεσμεύτηκαν οι λογαριασμοί.

Θυμίζουμε ότι το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν εισηγήσεως της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού έχει αποφασίσει την έκδοση βεβαιωτικής πράξης ότι η ρυμοτομική απαλλοτρίωση της κτηματομερίδας Κ.Μ. 219 γαιών Ρόδου που επιβλήθηκε με το (ρυμοτομικό) σχέδιο πόλεως Ρόδου του 1973 και που διατηρήθηκε με την αναθεώρησή του, το έτος 1994, έχει αρθεί αυτοδικαίως. Εκρινε επιπλέον ότι η συνέπεια της άρσης της απαλλοτρίωσης αυτής έχει ήδη επέλθει εκ του νόμου (λόγω εκπνοής της προθεσμίας των 18 μηνών από την 11-01-2012 δηλ. της ημέρας δημοσίευσης της υπ’ αριθ. 9/2012 απόφασης του Εφετείου Δωδεκανήσου).

Το θέμα της άρσης της απαλλοτρίωσης δεν έχει ωστόσο κριθεί καθώς η ιδιοκτήτρια έχει ήδη ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της για την ακύρωση της συγκεκριμένης απόφασης ως παράνομης, καταχρηστικής και αντισυνταγματικής.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δεν έχει επικυρωθεί αρμοδίως, ως νόμιμη.
Η δημοτική αρχή επιδιώκει πλέον να πείσει ότι δεν υφίσταται απαίτηση.
Ο Πρόεδρος Πρωτοδικών Ρόδου είχε απορρίψει την προηγούμενη αίτηση για την έκδοση προσωρινής διαταγής για την αναστολή της συντηρητικής κατάσχεσης διότι δεν συνέτρεχαν οι δύο λόγοι που προβλέπει προς τούτο ο νόμος. Ειδικότερα, δεν είχε προβληθεί ισχυρισμός περί εξόφλησης της απαίτησης του Δήμου Ρόδου, αλλά ούτε και περί ανυπαρξίας αυτής, εν όλω ή εν μέρει, ώστε να δικαιολογείται η αιτούμενη αναστολή.

Εν πάση περιπτώσει στην πρώτη αίτηση αναστολής, που άσκησε χθες ο Δήμος Ρόδου, επισημαίνει ότι οι Τράπεζες Εθνική και Alpha Bank, έχουν δεσμεύσει υφιστάμενα σ’ αυτές χρηματικά ποσά του Δήμου ίσου ποσού προς το ποσό της κατασχέσεως, οι δε τράπεζες Πειραιώς και Eurobank δήλωσαν ότι δέσμευσαν τα υπάρχοντα σ’ αυτές χρηματικά ποσά, μικρότερου ύψους από το ποσό της κατασχέσεως και προτίθενται να δεσμεύσουν τα χρήματα που θα εισρεύσουν στους λογαριασμούς μέχρι του ποσού της κατασχέσεως.
Ο Δήμος, αφού αναφέρεται στην προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε η πρώτη αίτηση αναστολής που είχε ασκήσει, υποστηρίζει ότι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου βεβαιώθηκε η αυτοδίκαιη άρση της αναγκαστικής απαλλοτριώσεως.

Ζητά δε την έκδοση προσωρινής διαταγής αναστολής της συντηρητικής κατάσχεσης των λογαριασμών δεδομένου ότι λόγω νέου νομικού γεγονότος διαπιστώθηκε ότι εξέλιπε η οφειλή για την εξασφάλιση της οποίας ελήφθη το ασφαλιστικό μέτρο και υπάρχει άμεση ανάγκη καταβολής ληξιπροθέσμων οφειλών του Δήμου, ειδικότερα της τρέχουσας μισθοδοσίας που ανέρχεται στο ποσό των 2,3 εκατ. ευρώ και τρεχουσών αναγκών αγοράς καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων του Δήμου.

Στην δεύτερη αίτηση αναστολής, που θα εξεταστεί ομοίως σήμερα, ο Δήμος ζητά την έκδοση όμοιας προσωρινής διαταγής και επικουρικά να περιορισθεί η επιβληθείσα συντηρητική κατάσχεση μόνο στο ποσό που ευρίσκεται στην Alpha Bank και να διαταχθεί η άρση της συντηρητικής κατασχέσεως του ποσού που είναι κατεθειμένο στην Εθνική Τράπεζα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου