Τοπικές Ειδήσεις

Επιταχυντής η Omicron για την τουριστική σεζόν

«Η μετάλλαξη Omicron θα λειτουργήσει ως επιταχυντής για την τουριστική περίοδο κι αν τώρα επικρατεί γενικό ψύχος στις φετινές κρατήσεις, μόλις γίνει η εκκίνηση της σεζόν η ανατροπή της σημερινής κατάστασης θα είναι θεαματική».
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν μερικά από τα πιο έμπειρα στελέχη της τοπικής ξενοδοχειακής βιομηχανίας τα οποία μιλώντας προς τη «δημοκρατική», συμφώνησαν ότι η επέλαση της μετάλλαξης Omicron χρονικά εξελίσσεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Αιτιολογώντας την άποψή τους αυτή, εξήγησαν ότι «η γρήγορη εξάπλωση της Omicron εξαναγκάζει τους πάντες να εμβολιαστούν κι αν δεν το κάνουν, τότε στα σίγουρα θα νοσήσουν. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα επιτευχθεί ανοσία». Βέβαια, ήδη γίνεται συζήτηση για νέες και μελλοντικές μεταλλάξεις του Covid19, όμως πια ο κόσμος έχει μάθει ότι πρέπει να ζήσει με το πρόβλημα κι όχι να κρυφτεί από αυτό.
Βρισκόμαστε στο
επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος
«Μπορεί σήμερα στη χώρα μας να μετράμε δεκάδες χιλιάδες κρούσματα, όμως δεν είμαστε οι μόνοι στην Ευρώπη με τέτοια μεγέθη. Οι αγορές μας αυτή τη στιγμή τηρούν στάση αναμονής και θεωρούν τη Μεσόγειο, κυρίως την Ελλάδα και ειδικά τη Ρόδο, ως τον πλέον κατάλληλο προορισμό για τις διακοπές του καλοκαιριού», δηλώθηκε προς τη ‘δ’ από τους διευθυντές μερικών από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα resort της Ρόδου.
Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί φέτος επικεντρώνεται στο να πεισθούν οι οικογένειες για την ασφάλεια των προορισμών μας και να παρακινηθούν στο να ταξιδέψουν. «Ως Ρόδος αναπτύξαμε υποδομές φιλοξενίας για να ικανοποιήσουμε κυρίως οικογενειακές διακοπές και στα προηγούμενα δύο χρόνια οι οικογένειες έλειψαν. Η μεγάλη πλειονότητα των επισκεπτών μας ήταν άτομα νεαρότερης ηλικίας, άφοβα, που όμως αριθμητικά δεν ήταν τόσα ώστε να καλύψουν το σύνολο των προσφερόμενων δωματίων. Φέτος, έχοντας πείσει για τη σοβαρότητά μας στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων επιχειρούμε να φέρουμε ξανά κοντά μας τις οικογένειες και φαίνεται ότι αυτό μέχρι ένα ποσοστό θα επιτευχθεί».
Από την έναρξη της σεζόν του ’22 μας χωρίζουν ακριβώς τρεις μήνες. Μέχρι τότε θα επικρατεί εκείνο που οι παλαιότεροι περιέγραφαν ως «ομιχλώδες τοπίο», αν και οι πιο καλά δικτυωμένοι διευθυντές ξενοδοχείων ήδη θεωρούν ότι από τον Φεβρουάριο κιόλας θ’ αρχίσει να διαφαίνεται η καλή πορεία της επερχόμενης τουριστικής περιόδου.
Το last minute ως φαινόμενο στις κρατήσεις αναμένεται και φέτος να επαναληφθεί, όχι όμως καθ’ ομοίωση της περυσινής χρονιάς. Φέτος το last minute δεν αναμένεται να έχει τον εκβιαστικό χαρακτήρα που εμφάνισε πέρυσι έναντι των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ούτε και θα μπορέσει να επιτύχει μεγάλες προσφορές για τον επισκέπτη. Γενικά, οι διευθυντές των ξενοδοχείων αναμένουν να ισχύσει φέτος το καλοκαίρι μια πιο «win – win» συμφωνία μεταξύ προορισμού και επισκεπτών.
Βέβαια, σε αυτή την win – win κατάσταση δεν συνυπολογίζεται η τεράστια αύξηση των τιμών των καυσίμων, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση των τιμών των ταξιδιωτικών πακέτων, χωρίς όμως να κερδίζει ούτε ο προορισμός, ούτε ο επισκέπτης, ούτε και ο tour operator. Ολοι χάνουν από την έκρηξη του μεταφορικού κόστους και πρώτοι απ’ όλους οι πιο μακρινοί προορισμοί. Εξαιτίας του προβλήματος αυτού, η Ελλάδα και γενικότερα οι χώρες της Μεσογείου ίσως «ωφεληθούν» στο γενικότερο ανταγωνισμό.
Αυξάνονται οι μεμονωμένοι επισκέπτες και στο βάθος… βίλες
Παρότι οι tour operators διατηρούν σήμερα τη μερίδα «μιας αγέλης λεόντων» στη διακίνηση των επισκεπτών, είναι πια ξεκάθαρο σε όλους τους παράγοντες του τουρισμού ότι επικρατεί άνθιση στις διακοπές των μεμονωμένων ταξιδιωτών. Εκείνων δηλαδή που κανονίζουν από μόνοι τους τις αεροπορικές μετακινήσεις τους και κάνουν κράτηση στα καταλύματα όπου θα περάσουν τις ημέρες της ξεγνοιασιάς τους.
Οι μεμονωμένοι ταξιδιώτες πληρώνουν το δωμάτιο πιο ακριβά, επιλέγουν το ala carte εστιατόριο και ανάλογα με την ψυχοσύνθεσή τους θα επιλέξουν να καταλύσουν είτε σ’ ένα καλό ξενοδοχείο, είτε σε μια βίλα.
«Είναι διαφορετικό το target group εκείνων που επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους σε μια βίλα και εντελώς διαφορετικό το group εκείνων που θέλουν να απολαύσουν τις υπηρεσίες ενός καλού ξενοδοχείου. Είναι διαφορετικό κοινό εκείνων που πάνε διακοπές και θέλουν κουζίνα για να μαγειρεύουν μόνοι τους πρωί – μεσημέρι – βράδι και τελείως άλλο εκείνο που θέλει τα πάντα σερβιρισμένα στο πιάτο του. Οι βίλες δεν είναι ανταγωνιστές των ξενοδοχείων, απεναντίας εμπλουτίζουν το τοπικό τουριστικό προϊόν και ενισχύουν την πολυμορφία του», δηλώθηκε προς τη ‘δ’.
Τα υψηλόβαθμα στελέχη των ξενοδοχείων θεωρούν ότι στα χρόνια που έρχονται οι βίλες ως προορισμοί διακοπών θα ζήσουν ακόμα πιο ένδοξες στιγμές, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η μεγάλη ζήτηση θα έχει θετικό πρόσημο στις τιμές διανυκτέρευσης. Απεναντίας, οι τιμές ενοικίασης τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να εξορθολογίζονται και να σταθεροποιούνται σε επίπεδα αρκετά χαμηλότερα από εκείνα των παλαιοτέρων ετών.
«Οι βίλες αποτελούν ένα τουριστικό προϊόν για το οποίο ακόμα δεν έχουμε μετρήσιμα στοιχεία και αυτό οφείλεται στο ό,τι αρκετές λειτουργούν παράνομα. Σε αυτό το κομμάτι της τοπικής, τουριστικής μας βιομηχανίας ισχύουν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού τα οποία και θα πρέπει άμεσα να ρυθμιστούν».
Για όλα αυτά τα θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, για τους Νόμους που πρέπει να ψηφιστούν, για τους άλλους που πρέπει να εφαρμοστούν, για τα όσα θα ισχύουν στα μικρά καταλύματα, για τη στροφή στα μικρότερα νησιά, για τον κίνδυνο κοσμοπλημμύρας σε αυτά και για όλα εκείνα, τα γνωστά και τα άγνωστα προβλήματα του τουρισμού, ξεκινά μια νέα συζήτηση, σε διαφορετική βάση, ευτυχώς σταδιακά απαλλαγμένη από τον έντονο φόβο της πανδημίας. Η από δω και πέρα συζήτηση για τον τουρισμό θα στέκεται κυρίως στην ουσία της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των αγορών κι όχι στην ανάγκη προστασίας τους από την οικονομική κατάρρευση. Η νέα εποχή για την τουριστική βιομηχανία, η στηριζόμενη σε μια αρκετά υγιή βάση ίσως θα έχει αφετηρία τη φετινή σεζόν. Όπως πολύ γλαφυρά το απέδωσε προχθές ένας από τους αρχαιότερους στον κλάδο της φιλοξενίας, «φέτος θα δούμε τον ήλιο του τουρισμού να λάμπει στα νησιά μας».

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου