Ρεπορτάζ

Ανεστάλη ο καταλογισμός “μαμούθ” σε υπόλογους του Δήμου Λειψών

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο ανεστάλη ο καταλογισμός ύψους 1.230.000 ευρώ, που επιβλήθηκε από τον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου στη Ρόδο, αλληλεγγύως και εις ολόκληρον εις βάρος του πρώην δημάρχου Λειψών και επικεφαλής της παράταξης “Νησιωτική Ανατροπή” στην μειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου κ. Μπενέτου Σπύρου και στον ταμία του ίδιου Δήμου.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο ανέβαλε την συζήτηση των εφέσεών τους κατά της καταλογιστικής πράξης για το Νοέμβριο του 2019 και σύμφωνα με τη νομολογία δεν συντρέχει κώλυμα στο πρόσωπο του κ. Μπενέτου για να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα παρότι έχει βεβαιωθεί η οφειλή ως έλλειμμα από τον Δήμο Λειψών.
Ο καταλογισμός έγινε μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου παραστατικών και απόψεων που εξέφρασαν οι επαπειλούμενοι με καταλογισμό ύψους 2,1 εκατ. ευρώ περίπου σε φύλλα μεταβολών και ελλείψεων του επιτρόπου που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση έκτακτου κατασταλτικού ελέγχου στις οικονομικές χρήσεις της πενταετίας 2004-2009.
Στην πλειοψηφία τους οι δαπάνες που κρίθηκαν παράνομες αφορούν φιλοξενίες και έξοδα δεξιώσεων, που πραγματοποιήθηκαν χωρίς αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου και περαιτέρω έργα που έγιναν κυρίως με αυτεπιστασία χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες.
4 δημοτικοί σύμβουλοι της ίδιας περιόδου, ως μέλη της δημαρχιακής επιτροπής έχουν καταλογιστεί με το χρηματικό ποσό των 117.000 ευρώ, που αφορά δαπάνες για την καταβολή μισθών σε εργάτες, που απασχολήθηκαν σε έργα που εκτελέστηκαν χωρίς να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία, ενώ σε 10 περίπου δημοτικούς συμβούλους έχουν καταλογιστεί δαπάνες ύψους από 900 έως 1250 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνήγορος του κ. Μπενέτου κ. Μαρία-Πηνελόπη Λιακόγκονα πρόκειται να υποβάλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο και πρόσθετους λόγους εφέσεων με επίκληση ευεργετικής διάταξης στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπει παραγραφή απαιτήσεων του είδους.
Σημειώνεται ότι από το Ελεγκτικό Συνέδριο διεξάγεται υποχρεωτικά κατασταλτικός έλεγχος των λογαριασμών των Δήμων, των Περιφερειών και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου, καθώς και των κοινωφελών επιχειρήσεων, των επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης και των δημοτικών ανωνύμων εταιρειών του άρθρου 266 του Κ.Δ.Κ.
Ο έλεγχος είναι ετήσιος τακτικός και δειγματοληπτικός, εκτός εάν από τον δειγματοληπτικό έλεγχο, προκύπτουν λόγοι που επιβάλλουν τη γενίκευση του κατασταλτικού ελέγχου και διενεργείται μετά το τέλος κάθε οικονομικής χρήσης ή είναι έκτακτος γενικός ή ειδικός ή θεματικός και συνίσταται στον έλεγχο νομιμότητας και κανονικότητας της διαχείρισης.
Κατά τον κατασταλτικό έλεγχο ελέγχονται, ιδίως:
α) η τήρηση της αρχής της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης β) η ορθή τήρηση του κατά περίπτωση ισχύοντος λογιστικού ή διαχειριστικού συστήματος, σύμφωνα με τους κανόνες και τις αρχές που το διέπουν, γ) η τήρηση και ενημέρωση των λογαριασμών, ώστε να απεικονίζουν με ακρίβεια το περιεχόμενο των οικονομικών πράξεων και δημοσιονομικών ενεργειών, δ) η νόμιμη καταβολή του μεριδίου τυχόν συμμετοχής ενός ή περισσοτέρων Ο.Τ.Α. σε κάθε φύσεως νομικά πρόσωπα αυτών ή σε προγραμματικές συμβάσεις, ε) η νόμιμη λήψη δανείων, η παροχή εγγυήσεων και η τήρηση των όρων των σχετικών συμβάσεων, στ) η νόμιμη διαχείριση της κινητής και ακίνητης περιουσίας και ζ) η έγκαιρη και κανονική απόδοση των υπέρ τρίτων εισπραττόμενων νομίμων δικαιωμάτων και η είσπραξη και η διαχείριση των ανταποδοτικών τελών ή άλλων ειδικών εσόδων ή των εσόδων από δάνεια ή των βεβαιωθέντων εσόδων από οφειλές και πρόστιμα σε βάρος τρίτων.
Η σχετική έκθεση, περί των αποτελεσμάτων του διενεργηθέντος κατασταλτικού ελέγχου, για το σύνολο των υπόχρεων φορέων, διαβιβάζεται στους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών, καθώς και στην Επιτροπή Διαφάνειας και Θεσμών της Βουλής.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Σπύρου είχε αποστείλει στο Ελεγκτικό Συνέδριο πλήθος παραστατικών αλλά και πολυσέλιδη επιστολή με την οποία διαμαρτύρεται για την αντιμετώπισή του από την πολιτεία αλλά και για την αυστηρότητα με την οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος.
Ο επί επτά συνεχόμενες τετραετίες δήμαρχος Λειψών κ. Σπύρου είχε μάλιστα δηλώσει έτοιμος να σηκώσει τη “σημαία της αυτοδιαχείρισης”.
Προανήγγειλε στο περιοδικό “Αυτοδιοίκηση” ότι θα καλέσει τους νησιώτες σε συνέλευση για να τους εκθέσει την κατάσταση του Δήμου και το ρόλο του κεντρικού κράτους στην εύρυθμη λειτουργία του, παρά τα… εύρυθμα οικονομικά του: δε χρωστά τίποτε, δεν οφείλει καμία εισφορά σε κανένα Ταμείο, και έχει κάτω από 2% των τακτικών εσόδων του σε ταμειακές υποχρεώσεις, και παρόλα αυτά δεν έχει… προσωπικό.
Όπως τόνισε, σκοπός του ήταν να καλέσει τους κατοίκους να διαχειριστούν από μόνοι τους υπηρεσίες του Δήμου, στις οποίες υπάρχει ανάγκη.
«Δε θα περιμένω να μου εγκρίνουν μια πρόσληψη, και την ίδια στιγμή να έχω γεμίσει σκουπίδια στο νησί», λέει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει: «Θα το ρίξω στην “τρελή”, όπως κάνουν και οι κυβερνώντες μας. Θα κάνω στην άκρη τον ταμία, θα φωνάξω τον κόσμο, θα του πω αυτά τα λεφτά έχουμε, ελάτε να κάνουμε το Δήμο να λειτουργήσει. Δε θα περιμένω το κράτος. Έξω το κράτος».
Θυμίζουμε ότι η επιλογή του κ. Σπύρου ως επικεφαλής της στηριζόμενης από την συγκυβέρνηση παράταξης που διεκδίκησε την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είχε προσλάβει πανελλήνια διάσταση και από άρθρο με τίτλο “Ζιζάνια και ανατροπές”, του δημοσιογράφου κ. Γ. Παπαχρήστου στα Νέα.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου