Με κάθε επισημότητα θα γίνει ο εορτασμός των Θεοφανείων σήμερα στη Ρόδο. Στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Μαντράκι χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ρόδου Κυρίλλου. Ο Μέγας Αγιασμός εντός του Ιερού Ναού θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί και στις 11 θα γίνει παρουσία των εκπροσώπων των τοπικών αρχών και φορέων και πλήθους κόσμου η τελετή καθαγιασμού των υδάτων από τον προβλήτα δίπλα από τον ιερό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, πλάι στο ελαφάκι.
Πρώτο θέμα συζήτησης αποτέλεσε στα πανελλήνιας εμβέλειας ΜΜΕ η ανακοίνωση του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου, όπου αναγραφόταν ρητά, πως όσοι θα θελήσουν να πέσουν στα νερά για να πιάσουν τον σταυρό στο καθιερωμένο έθιμο, θα έπρεπε να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση συνοδευόμενη από ιατρική βεβαίωση καρδιολόγου ή παθολόγου για την κατάσταση της υγείας τους. Με νεότερη του ανακοίνωση το Κεντρικό Λιμεναρχείο ενημέρωνε ωστόσο ότι πρέπει απλά οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή στην αρμόδια λιμενική υπηρεσία προσκομίζοντας τα στοιχεία τους για να μπορέσουν να επιβιβαστούν στο σκάφος και να βουτήξουν. Για τους ανήλικους απαιτείται ειδική άδεια από τους γονείς.
Μέχρι και χθες 21 άτομα παρουσιάστηκαν στο Κεντρικό Λιμεναρχείο της Ρόδου για να δηλώσουν συμμετοχή στο έθιμο της ανάσυρσης του Τιμίου Σταυρού από τη θάλασσα προσκομίζοντας τις απαιτούμενες ιατρικές βεβαιώσεις. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους:
1 ΜΠΕΖΩΝΗΣ Εμμανουήλ του Στυλιανού
2 ΜΠΑΣΚΑΒΑΡΗΣ Ιωάννης του Βασιλείου
3 ΜΑΓΚΑΦΑΣ Γεώργιος του Ηλία
4 ΤΣΟΥΡΟΥΤΤΗΣ Παντελεήμων του Ιωάννη
5 ΡΟΔΙΤΗΣ Σταμάτιος του Κωνσταντίνου
6 ΛΟΪΖΟΣ Μιχαήλ του Παντελεήμονα
7 ΠΙΝΤΖΟΣ Ιωάννης του Μιχαήλ
8 ΠΑΛΑΛΑΣ Σωτήριος του Μιχαήλ
9 ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Ευστάθιος του Βασιλείου
10 ΡΗΓΑΚΟΣ Γεώργιος του Σπυρίδωνα
11 ΚΑΡΙΟΦΥΛΛΑΚΗΣ Ευάγγελος του Αθανασίου
12 ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ Ελένη του Νικολάου
13 ΦΛΟΥΔΑΣ Γεώργιος του Διονυσίου
14 ΤΣΙΚΚΗΣ Μιχαήλ του Γεωργίου
15 ΚΑΚΑΓΙΑΝΝΗΣ Χρήστος του Πατρόκλου
16 ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ Θεόδωρος του Θωμά
17 ΖΑΡΙΦΗΣ Γεώργιος του Νικολάου
18 ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ Νικόλαος του Βασιλείου
19 ΤΣΑΤΑΡΟΣ Ή ΜΙΧΑΣ Νομικός του Μιχαήλ
20 ΒΛΑΣΣΗΣ Κωνσταντίνος του Ναπολέων
21 ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ Σωτήριος του Αθανασίου
Μετά την τελετή του καθαγιασμού των υδάτων στον Ευαγγελισμό, θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα, η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ναυτικού Ομίλου Ρόδου στις εγκαταστάσεις του.

Σημειώνεται ότι στις 10 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στου τουριστικό λιμάνι από τον πατέρα Χρήστο Σιάννα του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Παλιάς Πόλης Ρόδου. Στο προφίλ του Ιερού Ναού στο facebook, αναρτήθηκε ανακοίνωση που καλούσε όλους όσοι επιθυμούν να πέσουν για το σταυρό, να είναι στο τουριστικό λιμάνι στις 9.15 το πρωί για να δηλώσουν συμμετοχή και να επιβιβαστούν στο καΐκι απ’ όπου θα πέσουν για το σταυρό. Επισημαίνεται δε ότι οι ενδιαφερόμενοι δεν χρειάζεται να προσκομίσουν κάποια ιατρική βεβαίωση, όπως απαιτούσε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου. «Δεν θέλουμε να μας φέρετε ιατρική γνωμάτευση. Εμείς θέλουμε μόνο το ονοματεπώνυμό σας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.
Στο μεταξύ, το έθιμο του καθαγιασμού των υδάτων θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά φέτος και στη νέα μαρίνα από τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου. Η τελετή του καθαγιασμού των υδάτων θα γίνει επίσης στην Ιαλυσό και στα χωριά της Ρόδου μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ