Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις με αμείωτη ένταση, καθώς η γειτονική χώρα εκδίδει συνεχώς NAVTEX και προχωρά κάθε ημέρα σε παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Όλα αυτά, την ώρα που συνεχίζεται η ιδιότυπη κούρσα… εθνικιστικής πλειοδοσίας με προκλητικές δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, αλλά και πρώην υψηλόβαθμων αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων .

Με μπαράζ από NAVTEX η υδρογραφική υπηρεσία του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού προναγγέλλει για αυτή την Κυριακή άσκηση με πυρά στα δυτικά της Καλύμνου, συνεχίζει με στρατιωτικά γυμνάσια στα νότια της Χαλκιδικής και προχωράει σε νέο ναυτικό αποκλεισμό του Καστελόριζου.

Πρώτο «χτύπημα» στην Κάλυμνο

Για τα ξημερώματα αυτής της Κυριακής και συγκεκριμένα από τις 03.00 έως τις 04.00 η Άγκυρα δεσμεύει παράνομα για άσκηση με πυρά μια περιοχή από τα δυτικά της Καλύμνου και της Κω, νότια της Κινάρου και της Λέβιθας και ανατολικά της Αστυπάλαιας.

Ο χάρτης της τουρκικής NAVTEX

Η τουρκική NAVTEX

TURNHOS N/W : 0024/18

AEGEAN SEA

GUNNERY EXERCISE, ON 07 JAN 18 FROM 0100Z TO 0200Z IN AREA BOUNDED BY:

36 38.24 N – 026 34.90 E
36 40.33 N – 026 47.07 E
36 54.88 N – 026 43.74 E
36 53.12 N – 026 31.59 E

CAUTION ADVISED.

Από τη Δευτέρα, η Τουρκία δεσμεύει μεγάλη θαλάσσια περιοχή, πάλι έως τις 18 Ιανουαρίου, ανατολικά της Καλύμνου.

«Ακρωτηριάζει» την Ελλάδα από το Καστελόριζο

Και η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται με τον ακρωτηριασμό της Ελλάδας από το Καστελόριζο. Ο τουρκικός «σεβντάς» προναγγέλλει ακόμη έναν ναυτικό αποκλεισμό του ακριτικού μας νησιού για την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή όταν και από τις έντεκα το πρωί έως τις έξι το βράδυ το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε συνεργασία με την ακτοφυλακή θα πραγματοποιήσει άσκηση έρευνας και διάσωσης.

Ο χάρτης της τουρκικής NAVTEX

Η τουρκική ΝAVTEX

TURNHOS N/W : 0037/18

MEDITERRANEAN SEA

SEARCH AND RESCUE (SAR) EXERCISE, ON 10 JAN 18 FROM 1100Z TO 1400Z OUT OF FOREIGN TERRITORIAL WATERS IN AREA BOUNDED BY;

36 21.44 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 08.88 E
35 39.64 N – 029 59.60 E
36 12.92 N – 029 59.60 E

CAUTION ADVISED. 

Οι νέες επιθετικές ενέργειες της γειτονικής χώρας έρχονται σε συνέχεια του περιστατικού με το γερμανικό ερευνητικό πλοίο, όπου οι Τούρκοι απαίτησαν να λάβει άδειες από αυτούς για να διενεργήσει έρευνες για μια περιοχή για την οποία αρμόδια είναι αποκλειστικά η Ελλάδα.

Στις 29 Δεκεμβρίου, όταν το «Meteor» έπλεε κοντά στη Λήμνο, οι τουρκικές αρχές διαμαρτυρήθηκαν μέσω ασυρμάτου στους Γερμανούς προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι πλέει σε τουρκικά ύδατα και ότι δεν έχει άδεια από τις τουρκικές αρχές.

Όπως όλα δείχνουν, μετά από την εν λόγω όχληση, οι υπεύθυνοι του πλοίου και του πανεπιστημίου έσπευσαν να ζητήσουν άδεια για έρευνες και από την τουρκική πλευρά! Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η NAVTEX που εξέδωσαν οι παράκτιοι σταθμοί της Σμύρνης και της Αττάλειας με την οποία δεσμευόταν συνολικά εννέα θαλάσσιες περιοχές στο τρίγωνο Λήμνος-Κάρπαθος-Κύθηρα για να κάνει έρευνες το γερμανικό πλοίο «Meteor»! 

Η εν λόγω διπλή πρόκληση προκάλεσε κινητοποίηση στα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας και Ναυτιλίας και το μεσημέρι της Τετάρτης, το πανεπιστήμιο του Αμβούργου ενημερώθηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανακάλεσε την άδεια που είχε παραχωρήσει στο «Meteor» για διεξαγωγή ερευνών στο Αιγαίο.

Νέες παραβιάσεις και… πολεμοχαρείς ιαχές

Ταυτόχρονα, συνεχίστηκαν και σήμερα τόσο οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, όσο και οι πολεμοχαρείς ιαχές.

Δύο οπλισμένα F-16 σε σχηματισμό και ένα ελικόπτερο προχώρησαν συνολικά σε οκτώ παραβιάσειςτου εθνικού εναέριου χώρου.

Οι παραβιάσεις σημειώθηκαν στο Βορειοανατολικό και το Κεντρικό Αιγαίο και τρεις παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας του FIR Αθηνών.

Την ίδια ώρα, ο  πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού Νουσρέτ Γκιουνέρ προχώρησε σε ένα πολεμοχαρές κρεσέντο κατά της Ελλάδας. Όπως μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1, ο πρώην αρχηγός του τουρκικού στόλου, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 2013, λόγω των υποθέσεων «Βαριοπούλα» και «Εργκένεκον», διεμήνυσε με αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να είναι σε ετοιμότητα στο Αιγαίο και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «casus belli» (αιτία πολέμου) την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Υποστήριξε ότι ΗΠΑ και ΕΕ «κάνουν πλάτες» στην Ελλάδα για να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια από τη φυσική ακτογραμμή. Σε μία τέτοια περίπτωση, υποστηρίζει ότι η χώρα μας «θα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή που θα έχουμε αντιμετωπίσει από το 1923 και μετά».

Ο Τούρκος πρώην ναύαρχος έγραψε μεταξύ άλλων: «Ελπίζω η Ελλάδα, με τις πλάτες της Ε.Ε. και των ΗΠΑ, να μην προβεί στην “τρέλα” και να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο πέραν των 6 μιλίων. Αν προβεί σε μία τέτοια τρέλα η Ελλάδα, θα είναι η πιο επικίνδυνη απειλή που θα έχουμε αντιμετωπίσει από το 1923 κι έπειτα. Δεν θα μοιάζει ούτε με το Ιράκ, ούτε με τη Συρία. Η Κυβέρνηση ΑΚΡπρέπει να αναθεωρήσει το έγγραφο που δεν θεωρεί «casus belli» την επέκταση από την Ελλάδα πέραν των 6 μιλίων των χωρικών της υδάτων και οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε ετοιμότητα».

Ο Τούρκος ναύαρχος υποστηρίζει ότι το casus belli έχει πάψει να ισχύει από τότε που ήρθε στην εξουσία η τωρινή τουρκική κυβέρνηση και αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, η Τουρκία δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

«Ακόμη και η Τουρκία να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, επειδή η Ελλάδα διαθέτει τόσα πολλά νησιά στο Αιγαίο, θα γίνει μία ελληνική λίμνη, που δεν θα μπορεί να περνάει καν ο τουρκικός στόλος από το Αιγαίο», έγραψε ο πρώην αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας.

Είναι φανερό πως η Άγκυρα εντείνει τις πιέσεις στη χώρα μας σε όλα τα επίπεδα, στον απόηχο των αιτημάτων για έκδοση των 8 αξιωματικών στην Τουρκία, αλλά και της αυξημένης επιθετικότητάς της στην ευρύτερη περιοχή.

Νέα τουρκική μονταζιέρα – Οι Τούρκοι λένε πως «έδιωξαν» ελληνικό σκάφος από τα Ίμια

Μία ημέρα πριν πάει ο Αλέξης Τσίπρας στην Κάλυμνο για τον εορτασμό των Θεοφανίων, παρατηρήθηκε κινητικότητα ελληνικών πλοίων γύρω από τις βραχονησίδες Ίμια, 2 μίλια μακριά από το νησί των σφουγγαράδων, γεγονός που έθεσε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό σε συναγερμό, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων DHA (Ντέχα).

Σύμφωνα με το DHA, γύρω στις 13.00 σήμερα το μεσημέρι, σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής πλησίασε σε απόσταση 200 μέτρων τα Ίμια, ενώ κινητοποιήθηκε και μία στρατιωτική μονάδα πάνω στην Κάλυμνο.

Στη συνέχεια όταν κι ένα ελληνικό πολεμικό πλοίο μετακινήθηκε από την Κάλυμνο, ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο που βρισκόταν στην περιοχή αντέδρασε και γύρω στις 16.00 το απόγευμα κατάφερε να το απομακρύνει από τα “τουρκικά” ύδατα.

Κατά το σχετικό βίντεο του DHA, το ελληνικό πολεμικό πλοίο αναγκάστηκε να αποσυρθεί στην Κάλυμνο και στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ το τουρκικό πήγε πίσω στο λιμάνι των Διδύμων στην Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη.

Με πληροφορίες από onalert.gr/ newpost.gr/ ant1

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ