Αντιδράσεις προκάλεσε στην Κάλυμνο η απόφαση για την ανακήρυξη του πρωθυπουργού σε επίτιμο δημότη του νησιού, έπειτα από απόφαση που πήρε προχθές το βράδυ το δημοτικό συμβούλιο Καλύμνου σε έκτακτη συνεδρίαση του, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του κ. Αλ. Τσίπρα στο νησί για τον εορτασμό των Θεοφανείων
Κάτοικοι αλλά και επαγγελματίες του νησιού θεωρούν ότι η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου είναι άστοχη, καθώς ήρθε λίγες μόνον ημέρες μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στο νησί, το οποίο μάλιστα έχει χαρακτηριστεί σεισμόπληκτο (ΦΕΚ Β’ 3248/15-09-2017).
Παρά το γεγονός πως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να θέσει στον πρωθυπουργό ζητήματα και προβλήματα που απασχολούν το νησί, επιδιώκοντας την δρομολόγηση λύσεων, πολλοί Καλύμνιοι που από την 1η Ιανουαρίου 2018 ήρθαν και αυτοί αντιμέτωποι με την λαίλαπα των ανατιμήσεων λόγω της κατάργησης του ειδικού καθεστώτος στον ΦΠΑ, θεωρούν ότι η όποια συζήτηση πρέπει να επικεντρωθεί στο επίμαχο θέμα, που βάζει ταφόπλακα στην ανάπτυξη των νησιών.
Ενδεικτική του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην Κάλυμνο είναι η ανάρτηση στο facebook της πολιτικού μηχανικού κ. Ευαγγελίας Μπιλλήρη, τοπικού στελέχους της ΝΔ με σημαντική παρουσία στα κοινά της Δωδ/σου, που χαρακτηρίζει «ντροπή» την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
Ειδικότερα την ανάρτησή της η κ. Ε. Μπιλλήρη αναφέρει τα εξής:
«Είναι ΝΤΡΟΠΗ, λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή του ΦΠΑ του 24% στο νησί μας όπως και σε νησιά της άγονης γραμμής, λίγες μέρες μετά τα περιστατικά που βιώνουν οι ψαράδες μας κοντά στα Ιμια – και δε θέλω να τα διηγηθώ από εδώ- είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να αποφασίζει το δημοτικό συμβούλιο την ανακήρυξη του πρωθυπουργού ως επίτιμου δημότη!
Πιστεύω πάντα στην αξιοπρεπή στάση στο πλαίσιο της φιλοξενίας, χωρίς να σπεύσουμε να δώσουμε «γη και ύδωρ», ιδίως τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή!
Αρνούμαι να καταλάβω το θεωρούμενο ως «politically correct» της απόδοσης αυτής της τιμής στον πρωθυπουργό που μας επισκέπεται, πόσω μάλλον τη στάση κομματικών στελεχών που αδυνατούν να αντιληφθούν την πολιτική διάσταση κάθε θέματος και αφωνότεροι ιχθύος ψηφίζουν τελικώς χωρίς αντίρρηση!
Μετρώ τις ώρες και βλέποντας τη φρεγάτα στο λιμάνι εύχομαι για το καλύτερο, καθησυχάζοντας την μεγαλύτερη ανησυχία μου για το τι μπορεί να ειπωθεί μέχρι να σηκωθούν να φύγουν και σε τι μπελά μπορεί να μας βάλουν….».
Μάλιστα την άποψη της κ. Ε. Μπιλλήρη για την ανακήρυξη του κ. Α. Τσίπρα ως επιτίμου δημότη, συμμερίζονται όχι μόνο κάτοικοι του νησιού αλλά και αιρετοί άλλων νησιών που είδαν τον ΦΠΑ να εκτοξεύεται στο 24% παρά τις ικεσίες προς την κυβέρνηση να μην εφαρμόσει το μέτρο αυτό, το οποίο δίνει ουσιαστικά την χαριστική βολή στη νησιωτική Ελλάδα.
Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Κάλυμνο και το Φαρμακονήσι για να παραστεί στον εορτασμό των Θεοφανείων, θα συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμένο, τον υπουργό Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ