Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε χθες, μετά την απολογία του, ακόμη ένας ημεδαπός, κάτοικος Αρχαγγέλου, ιδιοκτήτης ακινήτου στην περιοχή των Στεγνών, διωκόμενος σε εφαρμογή νόμου που προβλέπει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος σε όποιον χτίζει αυθαίρετα σε δάσος μετά το έτος 2014.
Πρόκειται για την δεύτερη υπόθεση, που εξέτασε η Ανακρίτρια Ρόδου, ενώ έπονται κι άλλες. Και ο πρώτος κατηγορούμενος είχε αφεθεί ελεύθερος χωρίς όρους.
Το όλο ζήτημα θεωρείται εξαιρετικά σοβαρό και η επίλυσή του θα υπάρξει μόνο με νομοθετική ρύθμιση.
Όπως απεκάλυψε η «δημοκρατική», ακίνητο στα Στεγνά, που παραχωρήθηκε από την πρώην Νομαρχία Δωδεκανήσου στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας κι από εκεί στην ιδιοκτησία ιδιωτών, έχει χαρακτηριστεί από την Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου ως δασικό.
Ο ιδιώτης, που απολογήθηκε χθες, κατηγορήθηκε για το ό,τι στις αρχές Φεβρουαρίου 2017 στη θέση Πετρώνας ανήγειρε σε δασική έκταση ακίνητο εμβαδού 70 τ.μ..
Φέρεται επίσης να κατέλαβε αυθαίρετα δημόσιο ακίνητο εμβαδού 483 τ.μ..
Απολογούμενος, χθες με τον δικηγόρο του κ. Βασίλη Καβουριού, εξήγησε ότι μετά τον γάμο του με μια κάτοικο Αρχαγγέλου, στην οικογένειά του δόθηκε ως προίκα και ένας αγρός στα Στεγνά στον οποίο βρισκόταν ένα παλαιό οικοδόμημα το οποίο αποφάσισε να ανοικοδομήσει.
Τόνισε ότι ουδόλως έβλαπτε δάσος ή δασική έκταση, αφού σε αυτό, δεν υπήρχε εμφανής δασική χλωρίδα, ενώ τόνισε ότι το οικοδόμημα ήταν προϋφιστάμενο το έτους 1948.
Μάλιστα οι γονείς της συζύγου του, του παρέδωσαν και έγγραφο της οικονομικής Εφορίας Δημοσίων Κτημάτων του έτους 1988 για την εκποίησή του από το δημόσιο με σύμφωνη γνώμη του κοινοτικού συμβουλίου και του αγροτικού συνεταιρισμού και ο ίδιος νόμιζε ότι είχε ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Όπως έγραψε η «δημοκρατική», στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου έχουν περιέλθει δυνάμει της υπ’ αριθ. ΔK 5011/78/3627/80/21-4-1994 απόφασης απόδοσης του νομάρχη Δωδεκανήσου, νομίμως μεταγραφείσης στα αντίστοιχα κτηματολογικά βιβλία, 25 στρέμματα της υπ’ αριθμ. 4208 μερίδας γαιών Αρχαγγέλου, στα Στεγνά. Το τμήμα των 25 στρεμμάτων της μερίδας αυτής (ονοματίστηκε ΚΜ4208/ΑΕ) παραχωρήθηκε στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου από τον τότε Νομάρχη σε μια προσπάθεια «τακτοποίησης» των καταπατητών αυτής και ρυθμίσεων του μείζονος θέματος των αυθαιρεσιών μεγέθους που είχαν γίνει στην περιοχή.
Μετά την παραχώρησή της στην ιδιοκτησία της Ιεράς Μονής την 21η Απριλίου 1994 η μερίδα ΚΜ4208 με εκθέτη ΑΕ, συνολικού εμβαδού 25 στρεμμάτων στα Στεγνά απώλεσε τον δημόσιο χαρακτήρα της και κατέστη ιδιωτική.
Σε εφαρμογή μάλιστα των προβλεπόμενων από τον κτηματολογικό κανονισμό Δωδεκανήσου, που επιτρέπει την χρησικτησία και εκκλησιαστικών ακινήτων κατέστη ταυτόχρονα «ελεύθερη» διεκδικήσεων τμημάτων της από καταπατητές.
Ακολούθησαν αιτήσεις χρησικτησίας που έγιναν δεκτές και στην πορεία η Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου, μετά από αυτοψία που διενήργησε στην μερίδα κατόπιν πολλών καταγγελιών για καταπατήσεις δημοσίων, εκκλησιαστικών και δασικών εκτάσεων στην περιοχή, εξέδωσε 7 χρόνια μετά την απόφαση απόδοσής της στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου, την υπ’ αριθμ. πρωτ. 4539/ΠE/27-2-2001 πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με την οποία ολόκληρη η μερίδα αυτή αποτελεί «Δάσος Tραχείας Πεύκης».

Εν ολίγοις η Διεύθυνση Δασών, έκρινε εμμέσως πλην σαφώς ότι κακώς ο τότε Νομάρχης Δωδεκανήσου απέδωσε το 1994 τα 25 αυτά στρέμματα στην Ιερά Μονή Τσαμπίκας Αρχαγγέλου Ρόδου για τακτοποίηση των καταπατητών και των αυθαιρέτων, από τη στιγμή που το τμήμα αυτό της μερίδας ΚΜ4208 γαιών Αρχαγγέλου ήταν εξ’ ολοκλήρου δασικό.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ