Προς επίλυση φαίνεται ότι οδεύει το μείζον πρόβλημα για το αναδρομικό «χαράτσι» στα κενά ακίνητα, μετά από ενέργειες της ΠΟΜΙΔΑ Ρόδου, κι έπειτα και από την παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη (θέμα το οποίο δημοσιοποίησε η «δ»).
Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Ρόδου κ. Σάββας Διακοσταματίου μετέβη στην Αθήνα την Πέμπτη, όπου είχε συνάντηση στο υπουργείο Εσωτερικών με υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Οικονομικών ΟΤΑ, προκειμένου να βρεθεί λύση σε ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες ανά την χώρα, με το κουβάρι να ξετυλίγεται όμως από τη Ρόδο. Κατά την συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Εσωτερικών, έθεσε μια σειρά από πιθανές λύσεις με σκοπό να βρεθεί η καταλληλότερη και στο συντομότερο δυνατό χρόνο, όμως οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις είναι πολλές και γι αυτό εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί ακόμα χρόνος.
Ηδη ο κ. Διακοσταματίου, σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», έπειτα από τη συζήτηση που είχε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠ.ΕΣ., επεξεργάζεται την τελική πρόταση που θα καταθέσει στο υπουργείο Εσωτερικών η οποία φαίνεται να «σκοντάφτει» σε διαδικαστικά ζητήματα, εκτιμάται όμως ότι μπορούν να ξεπεραστούν.
Το ζήτημα αναδείχθηκε έπειτα από την ίδρυση παραρτήματος Ενωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος στη Δωδ/νησο, με στόχο την προστασία της ακίνητης περιουσίας των Δωδ/νησίων, όταν ο πρόεδρος Δημ. Αϊβαλής και ο γ.γ. Σταμ. Παπασταματίου, απέστειλαν προς τον δήμαρχο Ρόδου επιστολή, ζητώντας την κατάργηση του “κρυφού χαρατσιού”, στα ακίνητα και ειδικότερα την απαλλαγή από δημοτικά τέλη καθαριότητας-φωτισμού των μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων από την ημερομηνία διακοπής ρευματοδότησης.
Το θέμα απασχόλησε τις οικονομικές υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου και όπως έγραψε η «δ», υπηρεσιακοί παράγοντες αντέδρασαν σθεναρά σε σχετική εισήγηση του αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σάββα Διακοσταματίου, για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος, που έκτοτε «πάγωσε».
Ωστόσο απεστάλη στον Δήμο Ρόδου έγγραφο της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη που υπογράφεται από τον κ. Ανδρέα Ποττάκη. Το ίδιο έγγραφο απευθύνεται εξάλλου στο Υπουργείο Εσωτερικών και στις διευθύνσεις διοίκησης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων.
Ο Συνήγορος με την επιστολή του (την οποία δημοσιοποίησε η «δ» στις 30-12-2017) καλεί τις δημοτικές αρχές να συμμορφωθούν προς τη νομοθεσία και τη νομολογία, να αποδέχονται αναδρομικά υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για τα κενά ακίνητα και να απαλλάξουν συνεπώς τους πολίτες από άδικες και υπέρογκες χρεώσεις.
Οπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της σημειώθηκε βαρυσήμαντη παρέμβαση του «Συνήγορου του Πολίτη» στο πρόβλημα του “κρυφού χαρατσιού” σε βάρος των ιδιοκτητών κενών και μη ρευματοδοτούμενων ακινήτων της χώρας, η οποία δημοσιοποιήθηκε και έφτασε σε γνώση μας μετά από ενέργειες της τοπικής οργάνωσης της ΠΟΜΙΔΑ στη Ρόδο.
Συγκεκριμένα ο πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος Ρόδου της Ενωσης Ιδιοκτητών Ελλάδος κ. Δημήτρης Αϊβαλής και ο γ.γ. κ. Σταμάτης Παπασταματίου, ανταποκρινόμενοι στις καταγγελίες ιδιοκτητών ότι ο Δήμος Ρόδου χρεώνει τεράστια ποσά για δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού παρελθόντων ετών σε μη ηλεκτροδοτούμενα και αποδεδειγμένα κενά ακίνητα, με το αιτιολογικό ότι αυτό δεν είχε δηλωθεί από την ημερομηνία διακοπής ρευματοδότησης στην οικονομική υπηρεσία του Δήμου, απέστειλαν επιστολή και προέβησαν σε παραστάσεις διαμαρτυρίας προς τον δήμαρχο Ρόδου, ζητώντας τη διαγραφή των χρεώσεων αυτών, ακόμη και όταν αυτό δηλώνεται τώρα στις οικονομικές υπηρεσίες, αρκεί να τεκμηριώνεται από υπεύθυνη δήλωση και δήλωσή του ως κενό στις ετήσιες δηλώσεις του φόρου εισοδήματος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ