Ειδήσεις

«Προ των πυλών» ο θάνατος του εμποράκου!

Στην Ελλάδα του 2017, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δώσουν μάχη για να κρατήσουν όρθιες τις επιχειρήσεις τους.  Το νέο φορολογικό και ασφαλιστικό  καθεστώς, τους καθιστά «παίκτες» σε παιχνίδι επιβίωσης με όρους που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, αφού το τοπίο παραμένει θολό, εν αναμονή υπουργικών αποφάσεων, για το ασφαλιστικό.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι επιχειρηματίες, οι αγρότες και οι επιστήμονες της χώρας, βρίσκονται πλέον υπό διωγμό και ο «θάνατος του εμποράκου» είναι προ των πυλών.
«Η ενίσχυση της τάσης για μεταφορά της έδρας μιας επιχείρησης στο εξωτερικό είναι συνακόλουθη του κλίματος ανασφάλειας, με τις φορολογικές κλίμακες να εκτοξεύονται σε μη βιώσιμα ύψη και τις νέες ασφαλιστικές εισφορές, να αποκτούν και αυτές πλέον χαρακτήρα δημοσιονομικού μέτρου. Όταν μετά από κάποιο επίπεδο κερδών, στα επιπλέον 1.000 ευρώ πληρώνεις το 75% σε φόρους, τέλη και εισφορές, δεν υπάρχει λόγος και κίνητρο να μείνει κανείς στην Ελλάδα για να δημιουργήσει. Εισπράττουμε την έκδηλη πλέον ανησυχία των πελατών, να προσπαθούν να βρουν “διεξόδους διαφυγής” για την επιβίωση της επιχείρησής τους και να πετύχουν την διάσωση των όποιων κεκτημένων είχαν κερδίσει στα προηγούμενα χρόνια. Μια από αυτές είναι και η σκέψη τους να μεταφέρουν την  έδρα τους στο εξωτερικό, σε γειτονικές χώρες όπως η Κύπρος, η Βουλγαρία με προνομιακούς συντελεστές φορολογίας, κάτι που όμως είναι επικίνδυνο, όταν δεν μιλάμε για πραγματική μεταφορά της έδρας», δηλώνει στην «δ», ο πρόεδρος  της Ενωσης Λογιστών Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ρόδου κ. Γιάννης Ηρακλείδης, περιγράφοντας το νέο τοπίο που διαμορφώνεται για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις.
Παράλληλα, προβλέπει ότι σε λίγα χρόνια και με όσους μείνουν στην Ελλάδα, ο χάρτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα δείχνει λιγότερα καταστήματα και γραφεία και περισσότερους «περιπλανώμενους επαγγελματίες» ή αλλιώς «άτυπη επιχειρηματικότητα» ή «μαύρη εργασία», που διαπιστώνεται ήδη και στην περιοχή μας στην πρώτη γραμμή, αφού πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και εργάζονται χωρίς παραστατικά, δεν πληρώνουν ενοίκια, φόρο εισοδήματος, ΦΠΑ , ασφαλιστικές εισφορές και εμφανίζονται και πολλές φορές και άνεργοι, εισπράττοντας επιδόματα από τον κρατικό προϋπολογισμό  όπως π.χ. κομμωτές, μανικιουρίστες, μεσίτες, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, ελαιοχρωματιστές κ.ά. Με την παραοικονομία στην Ελλάδα να αγγίζει ήδη το 35-40% του ΑΕΠ, το φαινόμενο της συνεχώς αυξανόμενης αδήλωτης επιχειρηματικής δράσης θα επεκταθεί στο έπακρο.
«Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τελούν σε κατάσταση αναμονής και “ομηρίας”, μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο φορολογικό και ασφαλιστικό πεδίο. Στην νησιωτική χώρα ειδικότερα, για 7η συνεχόμενη χρονιά κρίσης που βιώνουμε, τα λειτουργικά έξοδα πολλαπλασιάζονται και τα πραγματικά εισοδήματα συρρικνώνονται. Η πρόσφατη αύξηση στην τιμή των καυσίμων έχει “γονατίσει” τους νησιώτες. Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε Ρόδο και Κάρπαθο, από το 2015 ελάχιστα έχει αποφέρει στα δημόσια έσοδα, σε σχέση με τις αρνητικές συνέπειες από τον ανταγωνισμό γειτονικών τουριστικών προορισμών την ίδια στιγμή που δεν έχει ληφθεί κανένα άλλο αντάλλαγμα ή μέτρο για την νησιωτικότητα, πέρα από εξαγγελίες, όπως πολύ σωστά λένε και οι εκπρόσωποι της νησιωτικής μας χώρας, της Περιφέρειας, του Δήμου, αλλά ποιος τους ακούει… Τις ιδιαίτερες συνθήκες που βιώνουμε εμείς οι νησιώτες δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις καταλάβει το αθηνοκεντρικό κράτος».

Πώς θα υπολογίζονται
οι εισφορές
Από 01/01/2017 οι ασφαλιστικές κλάσεις αποτελούν παρελθόν και οι ασφαλιστικές εισφορές, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εργασίας θα υπολογίζονται επί του πραγματικού καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους (στο οποίο έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση). Δηλαδή ανάλογα με τα κέρδη ή τις ζημιές της προηγούμενης χρήσης.
Όπως εξηγεί ο κ. Ηρακλείδης, οι υπόχρεοι θα καταβάλλουν εισφορά για κύρια σύνταξη 20% , 6,95% για υγειονομική περίθαλψη και όπου προβλέπεται 7% για επικουρική και 4% για εφάπαξ.  Ο πρώην ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) δεν έχει επικουρική ούτε εφάπαξ, άρα η εισφορά θα είναι 26,95%
Ελάχιστο εισόδημα για τον υπολογισμό των εισφορών λαμβάνεται υπόψη ως κατώτατο εισόδημα το ποσό των 7.032,00 € το χρόνο, ενώ ανώτατο εισόδημα πάνω από το οποίο δεν μπορούν να υπάρξουν επιβαρύνσεις είναι τα 70.329,00 ευρώ (5.860,00 μηνιαίως). Δηλαδή είτε ζημιά δείξει μια επιχείρηση το προηγούμενο έτος, είτε κέρδος κάτω των 7.032,00 ευρώ το χρόνο, θα πληρώσει εισφορές 1.895,12 ευρώ
Η ανώτατη καταβλητέα εισφορά για σύνταξη θα είναι 1.172 ευρώ το μήνα και η κατώτατη 157 ευρώ. Όπως προκύπτει από την υπουργική απόφαση, στους πρώτους μήνες του 2017 οι εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το εισόδημα του 2015. Το δεύτερο εξάμηνο θα υπολογιστεί με εισόδημα του 2016 και θα γίνουν, όπου απαιτηθεί, συμψηφισμοί.
Για παράδειγμα :
Ελεύθερος επαγγελματίας ή εμπορική επιχείρηση, δήλωσε καθαρό φορολογητέο εισόδημα για το 2015 ύψους 35.000 ευρώ.
Το καθαρό φορολογητέο εισόδημα που δήλωσε για το 2016 είναι 10.000 ευρώ, καθώς μειώθηκε ο τζίρος.
Με το νέο σύστημα, με βάση τα εισοδήματα του 2015 καλείται να πληρώσει 35.000 Χ 26.95% = 9.432 ευρώ ή διαφορετικά 786 ευρώ τον μήνα.
Με βάση την ασφαλιστική του κλάση θα πλήρωνε με τα παλιό σύστημα, 4.024,44 ευρώ ετησίως, δηλαδή λιγότερα από τα μισά!
Όπως αναφέρουν δικηγόροι και έμπειροι εργατολόγοι, με το νέο σύστημα δεν τηρείται η αρχή της αναλογικότητας υποστηρίζοντας ότι οι προσφυγές στο ΣτΕ θα πέσουν σαν βροχή, χωρίς να αποκλείουν την αντισυνταγματικότητα του νόμου.
Το νέο σύστημα φέρνει ελαφρύνσεις για κατηγορίες ασφαλισμένων με χαμηλότερα εισοδήματα, ωστόσο καταργεί κάθε έννοια αναλογικότητας για όσους επαγγελματίες έχουν καταφέρει να απολαμβάνουν υψηλότερα εισοδήματα, δημιουργώντας ουσιαστικά μια νέα κατηγορία «πλουσίων» που θα επωμίζεται όλο το βάρος.  Ενδεικτικό είναι πως για εισόδημα 70.000 ευρώ ετησίως που είναι και το πλαφόν της βάσης υπολογισμού, ο ασφαλισμένος θα πληρώνει σχεδόν 19.000 ευρώ, από 5.000,00 ευρώ μέγιστο που πλήρωνε!!
Σημειώνουν δε ότι οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι στα ίδια επίπεδα για κάποιον που πληρώνει 1.000 ευρώ μηνιαίως με αυτόν που καταβάλλει 150 ευρώ τον μήνα αδικία, που όπως επισημαίνουν, θα κριθεί στα δικαστήρια στο προσεχές διάστημα.
«Αυτό που θέλω να επισημάνω είναι το εξής:  Αν μια επιχείρηση το 2016 εμφανίσει ζημιά, και την επόμενη χρήση πάλι ζημιά, τότε θα καταβάλει την ελάχιστη εισφορά δηλαδή τα 1.895,12 ευρώ το χρόνο.  Αν όμως μελλοντικά διενεργηθεί έλεγχος από την εφορία και ο ελεγκτής δεν αποδεχτεί τη ζημιά και ορίσει τις χρήσεις με κέρδος, τότε εκτός από τις διαφορές των φόρων θα έρθει και το ΕΦΚΑ αναδρομικά για αυτές τις χρήσεις και θα επιβάλει διαφορές εισφορών… Πώς θα προσελκύσουμε νέες επενδύσεις, πώς θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, με όλη αυτή την φορο-ασφαλιστική καταιγίδα; Τελειώνοντας,  αντί ευχών για το νέο έτος θα αναφέρω το επικό σχόλιο του καθηγητή Χρήστου Γιανναρά, σε ένα πρόσφατο άρθρο του “Σε μια κοινωνία δίχως ορίζοντες ζωής άλλους από την κατανάλωση, κοινωνία που θεσμοθετεί την εθελοδουλεία της με Mνημόνια, μόνο μια ευχή χωράει: Kαλή ανάσταση!”», καταλήγει ο κ. Γ. Ηρακλείδης.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου