Τοπικές Ειδήσεις

Νέα προσωρινή διαταγή για την λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων στην Euromedica

Με προσωρινή διαταγή που εξέδωσε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου (εκούσια δικαιοδοσία) κατά τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, έγινε δεκτή η αίτηση της θυγατρικής της Euromedica, «Γενική Κλινική Δωδεκανήσου», που έχει αιτηθεί την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσής της, για την λήψη πρόσθετων προληπτικών μέτρων του άρθρου 106β .
Τον Οκτώβριο του 2020 το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρώτη αίτηση της εταιρείας που με την νέα προσωρινή διαταγή εξασφάλισε απαγόρευση του συμψηφισμού οποιασδήποτε απαίτησης οποιουδήποτε πιστωτή της με απαίτησή της κατά αυτού εφόσον γεννήθηκε πριν την κατάθεση της από 19 Δεκεμβρίου 2019 αίτησης εξυγίανσής της.
Ορίζεται επιπλέον δικάσιμος για την συζήτηση της αίτησης η 21η Ιανουαρίου 2021 με κλήση του Δημοσίου, του ΕΦΚΑ και των κυρίως παρεμβαινόντων 20 ημέρες πριν.
Θυμίζουμε ότι η εταιρεία τονίζει μεταξύ άλλων ότι, παρά την άρτια υποδομή και στελέχωση της κλινικής, παρά τις σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης που εξαρχής διαφαίνονταν και παρά την μεγάλη σημασία των υπηρεσιών που προσφέρει, η οικονομική της πορεία – κατά τα τελευταία έτη και έως πρόσφατα – υπήρξε διαρκώς πτωτική, με αποτέλεσμα την σώρευση υπέρογκων υποχρεώσεων προς μεγάλη μερίδα συναλλασσόμενων με αυτή.
Η εξέλιξη αυτή οφείλονταν κυρίως σε αντικειμενικούς λόγους που αφορούν στον συνολικό κλάδο παροχής υπηρεσιών υγείας, (επιβολή rebate – clawback, αύξηση ΦΠΑ κλπ) αλλά και σε λόγους που σχετίζονται με εσφαλμένες επιλογές των προηγούμενων διοικήσεων.
‏Η ανάσχεση της καθοδικής οικονομικής κατάστασής της, όπως επισημαίνεται στην αίτηση επήλθε, με την εκλογή νέας διοίκησης το καλοκαίρι του 2019 (η οποία σηματοδότησε την οριστική απαγκίστρωση της Εταιρείας από την επιρροή του παλαιού, απώτερου μετόχου, κ. Θωμά Λιακουνάκου).
Υπό την νέα διοίκησή της, προχώρησε σε μία δομημένη και συνολική προσπάθεια ανάταξης της λειτουργίας της και βελτίωσης των οικονομικών της.
Ήρθε σε επαφή και σε συνεννόηση με πολλούς βασικούς προμηθευτές αποκαθιστώντας τις τρωθείσες εμπορικές σχέσεις τους, επιχείρησε την συνεργασία με τουριστικούς πράκτορες προς το σκοπό αύξησης του τζίρου της από τον ιατρικό τουρισμό, επαναπροσέγγισε ιατρούς και συνεργάτες με τους οποίους είχε απομακρυνθεί λόγω οφειλών της προς αυτούς και τοποθέτησε νέο διοικητικό διευθυντή ευρείας αποδοχής.
Περαιτέρω – και κυριότερο όλων – αποκατέστησε πλήρως τις σχέσεις με τον βασικό πιστωτή της, ήτοι την εταιρία Healthcare Investors II, η οποία έχει υπεισέλθει στη θέση του συνόλου των τραπεζικών δανειστών της και, με την βοήθεια και χρηματοδότηση αυτού, κατάφερε να εξοφλήσει πλήρως τις υποχρεώσεις της προς το σύνολο των εργαζομένων της.
‏Για τους ανωτέρω λόγους οι προοπτικές επιβίωσης και ανάκαμψής της παρίστανται, όπως τονίζει στο ίδιο δικόγραφο, σήμερα ιδιαιτέρως ευοίωνες, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα καταφέρει να πετύχει την ελάφρυνση και ρύθμιση των έως σήμερα σωρευμένων υποχρεώσεών της, το ύψος των οποίων υπερβαίνει τα 30 εκ. ευρώ και συνεπώς καθίσταται απαγορευτικό για οποιαδήποτε περαιτέρω προοπτική.
Για τους λόγους αυτούς, η Εταιρεία πέτυχε να έρθει σε συμφωνία με την βασική πιστώτριά της, εταιρία Healthcare Investors II και – με την αρωγή αυτής – να συνάψει συμφωνία εξυγίανσης και πλάνο ρύθμισης των υποχρεώσεών της.

Την υπόθεση χειρίστηκε η δικηγόρος κ. Ανθούλα Χατζημιχάλη.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου