Τοπικές Ειδήσεις

Εισαγγελική εισήγηση για την απόρριψη της έφεσης του γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο

Την απόρριψη της εφέσεως του 36χρονου γραμματέα του Τουρκικού Προξενείου στην Ρόδο, που ενεπλάκη στην πολύκροτη υπόθεση κατασκοπείας σε Ρόδο και Καστελλόριζο, εισηγήθηκε χθες στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου η Αντεισαγγελέας Εφετών Δωδεκανήσου.
Η Εισαγγελική λειτουργός προτείνει ειδικότερα στο Συμβούλιο Εφετών Δωδεκανήσου να γίνει τυπικά δεκτή και να απορριφθεί κατ’ ουσία ως προς τον πρώτο λόγο και να κριθεί ως απαράδεκτη ως προς το δεύτερο λόγο που προβάλλεται η έφεση του 36χρονου, ήδη προσωρινά κρατουμένου στο κατάστημα κράτησης Ναυπλίου, κατά του με αρ. 71/2021 Βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Ρόδου, με το οποίο παραπέμπεται ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Περιφέρειας του Εφετείου Δωδεκανήσου, για να δικασθεί για τις πράξεις της υποστήριξης της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, της παραβίασης των μυστικών της ‏πολιτείας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, της κατασκοπείας από κοινού, κατ’ εξακολούθηση, με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.
Σημειώνεται ότι ο συγκατηγορούμενός του, πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ», ηλικίας 53 ετών, δεν άσκησε έφεση κατά του ίδιου βουλεύματος.
Εν πάση περιπτώσει ο 36χρονος παραπονέθηκε με την έφεσή του για ακυρότητα της διαδικασίας, η οποία προκλήθηκε από τις απορριπτικές διατάξεις της ανακρίτριας Πλημμελειοδικών Ρόδου, για διορισμό τεχνικού συμβούλου στον έλεγχο ηλεκτρονικών συσκευών που κατασχέθηκαν.
Η Ανακρίτρια Ρόδου απέρριψε το αίτημα καθώς πρόκειται για ανακριτική ενέργεια και όχι για πραγματογνωμοσύνη και ως εκ τούτου δεν προβλέπεται να διοριστεί τεχνικός σύμβουλος. Με το ίδιο σκεπτικό απέρριψε και το αίτημά του να εγκρίνει τη χορήγηση αντιγράφων στον τεχνικό του σύμβουλο.
Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι υπάρχει απόλυτη ακυρότητα της διαδικασίας, η οποία προκλήθηκε από την ουσιαστική περάτωση της ανάκρισης χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο παραγγελθείς έλεγχος των κατασχεθέντων ψηφιακών πειστηρίων, αφού η ανάκριση περατώθηκε, ‏χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος, των κατασχεθέντων από την οικία του.
Οι ισχυρισμοί του αυτοί απορρίπτονται και από την Αντεισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου. Θυμίζουμε ότι από την έρευνα που έγινε για την εξακρίβωση της δράσης τους προέκυψε ότι κατά το χρονικό διάστημα άρσης του απορρήτου, ήτοι από 1/10/2020 έως την 30/11/2020, οι δύο κατηγορούμενοι συνομίλησαν μεταξύ τους 61 φορές, κάτι που αποδεικνύει ότι η παροχή πληροφοριών ήταν συνεχής. Από την από 13.8.2021 έκθεση ανάλυσης δεδομένων του Τμήματος Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών Νοτίου Αιγαίου της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει πληθώρα διαδικτυακών συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων μέσω των εφαρμογών facebook/messenger viper και whatsup. Προέκυψε εξάλλου πληθώρα τουρκικών αριθμών τηλεφωνίας (κωδικός +90), πράγμα που αποδεικνύει, όπως τονίζει η Εισαγγελέας, ότι ο κατηγορούμενος μετέδιδε τις πληροφορίες που ελάμβανε σε άτομα διαμένοντα στην Τουρκία.
Επίσης, προκύπτει αποθηκευμένη και φωτογραφία ενός περιπολικού λιμενικού σκάφους με στοιχεία Ρ206, στο λιμάνι της Μεγίστης, η οποία έχει τραβηχτεί από το κινητό τηλέφωνο του 53χρονου. Εξάλλου, βρέθηκαν στο κινητό του 36χρονου αποθηκευμένες φωτογραφίες ελληνικών πολεμικών πλοίων τόσο αγκυροβολημένων σε λιμένες, όσο και στην ανοικτή θάλασσα.
Όπως κατέθεσε αντιπλοίαρχος, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις διένυαν περίοδο έντασης κάτι που είχε οδηγήσει σε ενίσχυση των ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή του Καστελλόριζου. Σε περιόδους έντασης ή συρράξεων, τρία είναι τα κρίσιμα στοιχεία: Η ακριβής θέση των πλοίων, η λειτουργικότητα του εξοπλισμού τους και ο αριθμός των στελεχών.
Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τη λειτουργικότητα και το αξιόμαχο του πλοίου, αυτομάτως δίνει πλεονέκτημα στον εχθρό. Όλα τα ανωτέρω γνώριζαν καλά οι δύο κατηγορούμενοι που έχουν υπηρετήσει στον Ελληνικό Στρατό.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου