Ειδήσεις

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για επενδύσεις και επιχειρηματικότητα

Η παραδοχή του οικονομικού επιτελείου ότι υπήρξε συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η υπερβολική επιβάρυνση της μεσαίας τάξης χαρακτηρίζεται «κυνική» από τα γαλάζια στελέχη, τα οποία θεωρούν ότι επιβεβαιώνει και αυτό που σταθερά καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην Πειραιώς, ωστόσο, ελάχιστα στέκονται στο αίσθημα δικαίωσης για την αιτία των προβλημάτων που αντιμετωπίζει σήμερα η παραγωγική Ελλάδα και ετοιμάζονται να παρουσιάσουν ρεαλιστικές λύσεις για την επόμενη μέρα, μέσα από την κατάρτιση του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Στο πλαίσιο αυτό η επιχειρηματικότητα και η επανεκκίνηση της οικονομίας θα βρεθούν στο επίκεντρο του 4ου προσυνεδρίου, που θα διεξαχθεί την προσεχή εβδομάδα στο Ηράκλειο.

Επόμενο βήμα η οικονομία, η ανάπτυξη, οι επενδύσεις, η αξιοποίηση των σημαντικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει σε κάθε ευκαιρία πεπεισμένος ότι διαθέτει η χώρα σε αρκετούς τομείς.

«Κεντρικός άξονας της πολιτικής μας είναι η δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Η αναγκαία αναπτυξιακή ώθηση μπορεί να προέλθει μόνο μέσα από τον κόσμο της εργασίας και της παραγωγής, της επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων», δηλώνει στον «Ε.Τ.» ο γραμματέας Προγράμματος της Ν.Δ., Γιώργος Στεργίου. «Η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας», προσθέτει και προαναγγέλλει πολιτικές που θα προωθούν «μια ριζική βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και μια σειρά από στοχευμένες παρεμβάσεις για κλάδους με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία».

Ολα αυτά ως αποτέλεσμα μίας ευρείας διαβούλευσης με την κοινωνία, η οποία πραγματοποιείται μέσα και από τα ηλεκτρονικά ερωτηματολόγια που απευθύνονται στους πολίτες. Και σε αυτά αποτυπώνεται, όπως λένε στην Πειραιώς, «έμπρακτα η δέσμευση της Ν.Δ. ότι το πρόγραμμα που εκπονεί θα έχει μονίμως το “δάχτυλο” πάνω στο σφυγμό της κοινωνίας, μέσα από τη διαρκή διαβούλευση και την κατανόηση των προβλημάτων και των αναγκών των πολιτών».

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα περιοριστεί στην ανάδειξη, μέσα από τις εργασίες του 4ου προσυνεδρίου, της εικόνας μίας κυβέρνησης που «υψώνει αδικαιολόγητα εμπόδια στους επενδυτές», αλλά θα μιλήσει για το δικό της ολοκληρωμένο σχέδιο που διαρκώς επικαιροποιείται και έχει στόχο τη «συνολική ανάταξη της ελληνικής οικονομίας». Θα αναφερθεί στις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που μπορούν να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. ευρώ τα επόμενα 5-6 χρόνια αλλά και στην απαιτούμενη «μετατόπιση ανθρώπινων και φυσικών πόρων από κλάδους που φθίνουν σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας με δυναμικότερες προοπτικές».

Θα μιλήσει επίσης για την ενίσχυση της ψηφιακής οικονομίας στη λογική ότι «καινοτομία και υψηλότερη προστιθέμενη αξία στην παραγωγή δεν μπορούν να υπάρξουν χωρίς βελτίωση της διείσδυσης νέων τεχνολογιών στη χώρα μας», αλλά και για πολιτικές για την υποστήριξη των νέων και καινοτομικών επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, με ειδική μέριμνα για τις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Οι θεματικές ενότητες του 4ου προσυνεδρίου της Ν.Δ. είναι οι εξής:

  • Ναυτιλία και τουρισμός: Αξιοποιώντας τα «δυνατά χαρτιά» της ελληνικής οικονομίας.
  • Βιομηχανία, εμπόριο και εξωστρέφεια: Πλαίσιο φιλικό στις επενδύσεις.
  • Ψηφιακή οικονομία: Πώς η τεχνολογία δημιουργεί νέες προοπτικές και ευκαιρίες;
  • Νέα επιχειρηματικότητα – startups: Απελευθερώνοντας τη δημιουργικότητα των Ελλήνων.

Το ερωτηματολόγιο στο οποίο θα απαντήσουν οι πολίτες

Μέσα από το ερωτηματολόγιο του 4ου προσυνεδρίου της Ν.Δ. οι πολίτες καλούνται να τοποθετηθούν σε θέματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα της χώρας, καθώς και σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ποια από τις δύο παρακάτω θέσεις σάς εκφράζει; (μία επιλογή)

  • Η κρίση έπληξε πιο έντονα τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, διότι έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις και χάθηκαν χιλιάδες δουλειές.
  • Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει νοιαστεί ούτε φροντίσει να ξεπεραστεί η κρίση τα τελευταία χρόνια, διότι οι επιχειρηματίες είχαν συσσωρευμένα κέρδη και χρήματα στο εξωτερικό.

Ποιες από τις παρακάτω πολιτικές θεωρείτε ότι είναι πιο αποτελεσματικές, ώστε ο ελληνικός τουρισμός να πάει ακόμα καλύτερα προς όφελος όλων; (μέχρι 2 επιλογές)

  • Προσέλκυση επενδύσεων και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων για την αναβάθμιση υποδομών.
  • Μείωση της φορολογίας, για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του ελληνικού τουρισμού.
  • Σύγχρονος χωροταξικός σχεδιασμός για διευκόλυνση των επενδυτών.
  • Ενίσχυση εναλλακτικών μορφών τουρισμού (π.χ. ιατρικός τουρισμός, συνεδριακός τουρισμός, αγροτουρισμός κ.λπ.).
  • Καλύτερο μάρκετινγκ και προώθηση της τουριστικής εικόνας της Ελλάδας.
  • Καλύτερες υπηρεσίες από το Δημόσιο (π.χ. επέκταση των ωραρίων των μουσείων, πιστοποίηση χώρων εστίασης κ.λπ.).

Παρά τη σημαντική μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης, οι τιμές δεν έχουν μειωθεί αναλόγως. Ποιοι, κατά τη γνώμη σας, είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που συμβαίνει αυτό; (μέχρι 2 επιλογές)

  • Η υψηλή φορολογία που επιβαρύνει τις τιμές.
  • Το υψηλό κόστος διακίνησης των προϊόντων, λόγω και της γεωγραφίας της χώρας, που επιβαρύνει τις τιμές.
  • Τα υψηλά περιθώρια κέρδους που απολαμβάνουν οι επιχειρήσεις.
  • Η ατελής λειτουργία του ανταγωνισμού (καρτέλ κ.λπ.) που δεν αφήνει τις τιμές να μειωθούν όσο θα έπρεπε.
  • Το μεγάλο ενεργειακό κόστος.

Συμφωνείτε ή διαφωνείτε με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές; (μία επιλογή)

  • Ναι, όπως ισχύει, μόνο στις τουριστικές περιοχές για την εξυπηρέτηση των τουριστών.
  • Ναι, παντού. Ο κάθε καταστηματάρχης αποφασίζει μόνος του και οι καταναλωτές εξυπηρετούνται.
  • Οχι. Η Κυριακή πρέπει να είναι αργία για εργοδότες και εργαζομένους.

Ποιο θεωρείτε ως το βασικότερο πρόβλημα σήμερα για την καινοτόμο επιχειρηματικότητα; (μέχρι δύο επιλογές)

  • Ελλειψη πηγών χρηματοδότησης, είτε επειδή δεν δίνουν δάνεια οι τράπεζες είτε επειδή το ΕΣΠΑ δεν λειτουργεί σωστά.
  • Φορολογικές επιβαρύνσεις για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της επιχείρησης που αποθαρρύνουν τους νέους επιχειρηματίες.
  • Δεν υπάρχουν μαθήματα επιχειρηματικότητας στα σχολεία, ώστε τα παιδιά να εξοικειωθούν με την προοπτική της δημιουργίας δικής τους επιχείρησης.
  • Δεν υπάρχει σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, για να δημιουργηθεί το κατάλληλο επιχειρηματικό οικοσύστημα.
  • Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει ενοχοποιηθεί.

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ-Ελεύθερος Τύπος

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου