Συνεντεύξεις

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών»

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, ενώ κατέκτησε το προνόμιο να είναι έμπιστος και ισάξιος συνομιλητής με ηγέτες χωρών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαθιστώντας την εικόνα και το κύρος της παγκοσμίως».
Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή της στην «δ» η κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και πρόεδρος της ΚΕΦΕ για τη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών στις 24 Οκτωβρίου. Επίσης μιλάει για τη σημασία της συμφωνίας της Ελλάδας με τη Γαλλία, και για τα συμπεράσματα από τις εκλογές στη Γερμανία.

• Κυρία Ασημακοπούλου, να ξεκινήσουμε από τη συμφωνία του Παρισιού. Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και τη θέση της στην Ευρώπη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή που βρισκόμαστε, με τη συνεχιζόμενη προκλητικότητα των γειτόνων μας;
Αδιαμφισβήτητα, η σύναψη της Συμφωνίας της «Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια», μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, αποτελεί πλέον τμήμα της σύγχρονης ιστορίας τόσο των δύο κρατών όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο της Συμφωνίας είναι η θωράκιση της Ελλάδας, έναντι απειλών κατά της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της, αφού προβλέπεται αμοιβαία αμυντική συνδρομή, σε περίπτωση ένοπλης επίθεσης εναντίον της επικράτειας ενός εκ των δύο συμβαλλομένων μερών.
«Αυτή η συμμαχική σχέση, υπερβαίνει τις υποχρεώσεις της μίας έναντι της άλλης, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, χωρίς αυτό να εκλαμβάνεται, ως υπονόμευση της θέσης της Ελλάδος στην Ευρωατλαντική Συμμαχία», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Άλλωστε, την απόφαση της Ελλάδας για την αναβάθμιση της άμυνάς της, χαιρέτισαν και οι ΗΠΑ, δια του εκπροσώπου του State Department.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας εκσυγχρονίζονται και ισχυροποιούνται περαιτέρω και αυτό επεκτείνεται στις επόμενες δεκαετίες, με την αγορά των γαλλικών φρεγατών Belharra, οι οποίες θα παραδοθούν «με πλήρη οπλισμό, σε χρόνο ρεκόρ και με χαμηλό κόστος», όπως συμφωνήθηκε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ελληνογαλλική Συμφωνία μπορεί να αποτελέσει αφετηρία στην πραγμάτωση της υπό συζήτηση ιδέας – πρότασης, για την «Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία».
Με τη Συμφωνία αποδεικνύεται στην πράξη, ότι οι χώρες της ευρωπαϊκής οικογένειας μπορούν να επεκταθούν και πέραν της οικονομικής και πολιτικής τους ένωσης, οπότε η ένωση μπορεί να διευρυνθεί και σε άλλους τομείς.
Η συμφωνία λοιπόν αυτή, εκτός από τον αδιαμφισβήτητο αποτρεπτικό της ρόλο, ανατρέπει τους γεωστρατηγικούς συσχετισμούς και τις ισορροπίες στην περιοχή της Μεσογείου, ενώ αναδεικνύει τη χώρα μας σε έναν σημαντικό παράγοντα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και για αυτό είναι μια συμφωνία ιστορικής σημασίας.
• Πώς είδατε τις εκλογές στη Γερμανία; Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ευρώπη, με δεδομένο ότι και η Γαλλία έχει εκλογές το επόμενο έτος;
Αν και το εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία δεν κατάφερε να αναδείξει νέα κυβέρνηση, ωστόσο εξάγονται κάποια πρώτα συμπεράσματα.
Οι Πράσινοι, οι οποίοι έχουν κοινές προτεραιότητες με τη χώρα μας στην ατζέντα τους, θα είναι εκ των ρυθμιστικών παραγόντων στη Γερμανία.
Διαπιστώνεται, επίσης, πτώση της ακροδεξιάς από την τρίτη στην πέμπτη θέση, ενώ το κόμμα της Αριστεράς, που ανήκει μαζί με τους Podemos της Ισπανίας και τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην ίδια ιδεολογική οικογένεια, έχει αξιοσημείωτες απώλειες, συγκριτικά με τις προηγούμενες εκλογές.
Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει τις εξελίξεις και ήδη έχει εκφράσει την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση που θα προκύψει.
Η δε Γαλλία «μπαίνει» σε προεκλογική τροχιά, ενώ ο πρόεδρος, Εμμανουέλ Μακρόν, έχει ήδη οριοθετήσει τους στόχους του, που αφορούν στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική Αυτονομία.
Με τη Γερμανία σε μετεκλογικές διεργασίες και τη Γαλλία σε προεκλογική περίοδο, εκτιμώ ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα δούμε άμεσα αποφάσεις για σημαντικά θέματα που αφορούν σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες, μεταναστευτικό, έκδοση ευρωομόλογων κ.ά.
Τέλος, ας μην έχουμε αυταπάτες.
Ανεξαρτήτως αποτελέσματος εκλογών, στη Γερμανία θα ακολουθήσουν όποια πολιτική θεωρούν πως εξυπηρετεί καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα και το ίδιο θα πρέπει να συνεχίσει να κάνει και η χώρα μας, ανεξαρτήτως εκλογικών αποτελεσμάτων ή κυβέρνησης σε οποιαδήποτε χώρα.

• Την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021, θα διεξαχθούν οι εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ. Ως πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, ποια είναι η άποψή σας για τη διαδικασία; Τι θα σημάνουν αυτές οι εκλογές για το κόμμα;
Η Νέα Δημοκρατία πρωταγωνιστεί, για άλλη μια φορά, στις σύγχρονες ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες. Με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, μπορούμε πλέον να ψηφίσουμε με φυσική παρουσία, αλλά και ηλεκτρονικά, ενώ η Νέα Δημοκρατία είναι το πρώτο κόμμα που εξασφαλίζει στα μέλη του αυτήν τη δυνατότητα. Το κόμμα μας συνεχίζει να εργάζεται στοχευμένα, για το καλό της πατρίδας μας και καλεί όλα τα μέλη και τους συνοδοιπόρους μας, να συμβάλλουν στον κοινό μας στόχο. Η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές, είναι απαραίτητη και αναγκαία για την επιτυχία των στόχων μας, γιατί οι προκλήσεις του μέλλοντος μας θέλουν όλους στην πρώτη γραμμή. Ως πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, καλώ όλους να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Οκτωβρίου, στηρίζοντας ενεργά την ιστορική μας παράταξη. Γιατί δυνατή ΝΔ σημαίνει δυνατή Ελλάδα.
• Όλες οι δημοσκοπήσεις φέρνουν τη ΝΔ μπροστά με διψήφια ποσοστά, έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ως καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Τελικά, παρά τις κρίσεις και την πανδημία, εκτιμάτε πως η κυβέρνηση κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών και να φέρει εις πέρας τις προκλήσεις;
Αυτό είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, παρά τις αντιξοότητες και τις μεγάλες προκλήσεις που κλήθηκαν να διαχειριστούν, τα έχουν καταφέρει και αυτό γίνεται αντιληπτό από τους πολίτες. Τα δημοσκοπικά ποσοστά αποδοχής της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, στο μέσον μάλιστα της θητείας του, δεν έχουν προηγούμενο στη μεταπολίτευση. Η Ελλάδα, όχι μόνο έχει αναβαθμιστεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά αναγνωρίζεται και για την «ήπια ισχύ και την ακτινοβολία της στο εξωτερικό», όπως χαρακτηριστικά είπε, πρόσφατα, ο πρωθυπουργός μας, ενώ η φωνή της, πλέον, ακούγεται και είναι σεβαστή.
Παρά την πληθώρα των κρίσεων που κλήθηκε και καλείται ακόμα να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, ο πήχης παραμένει ψηλά. Οικονομία και ανάπτυξη έχουν σταθερό και ανοδικό βηματισμό, ενώ καταγράφεται σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο πιστοποιεί τη θετική εικόνα που σημειώνει σήμερα η Ελλάδα, ξεπερνώντας μάλιστα κάθε πρόβλεψη.
Η Ελλάδα είναι πλέον ισχυρότερη τόσο γεωπολιτικά όσο και στρατιωτικά. Κατάφερε να κτίσει σημαντικές διακρατικές συμμαχίες και να θωρακίσει την Ελλάδα με μια πολύπλευρη εξωτερική πολιτική, ενώ οι ένοπλες δυνάμεις μας ενισχύθηκαν ουσιαστικά. Το συμπέρασμα είναι ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διατηρεί την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, ενώ κατέκτησε το προνόμιο να είναι έμπιστος και ισάξιος συνομιλητής, με ηγέτες χωρών εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκαθιστώντας την εικόνα και το κύρος της παγκοσμίως.

* Η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου είναι οικονομολόγος και δικηγόρος. Σπούδασε Οικονομικά και Νομικά, με εξειδίκευση στο Διεθνές Δίκαιο, στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. Εργάστηκε, επί σειρά ετών, ως δικηγόρος, στις ΗΠΑ, ως εμπειρογνώμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ως διευθυντικό στέλεχος εταιρείας συμβούλων, στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και ήταν η πρώτη γυναίκα που εξελέγη βουλευτής Ιωαννίνων το 2012. Εκλέχτηκε εκ νέου στο Ελληνικό Κοινοβούλιο το 2015, ως βουλευτής Β’ Αθηνών. Διετέλεσε εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας και τομεάρχης Δημοσιονομικής πολιτικής, τομεάρχης Ανάπτυξης και τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας. Από το 2019 είναι ευρωβουλευτής με το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου. Είναι, επίσης, μέλος της Ειδικής Επιτροπής Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ψηφιακή Εποχή (AIDA), μέλος της Επιτροπής Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας των Καταναλωτών (IMCO), μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων (AFET), μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) και συμμετέχει στην Επιτροπή́ για το Μέλλον της Επιστήμης και της Τεχνολογίας (STOA).

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου