Ειδήσεις

Ζητούνται επενδυτές για 250 έργα εκατοντάδων εκατομμυρίων στον τουρισμό

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο με την αύξηση των ξενοδοχείων πολυτελείας 5 αστέρων να διαμορφώνεται στο 31,5%

Έστω κι αν ο ελληνικός τουρισμός μετράει τις πληγές του λόγω της «έκθεσής» του στην Thomas Cook, παρόλ’ αυτά εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν και τα νούμερα από το Enterprise Greece, με βάση τα οποία υπάρχουν στα γραφεία του αυτή την στιγμή περί τα 250 έργα σε ξενοδοχειακές μονάδες ανά την Ελλάδα για τα οποία οι ιδιοκτήτες τους αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές. Από την άλλη πλευρά, ήδη, με βάση τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας συμβούλων Horwarth τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει επενδύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ στον τουριστικό κλάδο με την αύξηση των ξενοδοχείων πολυτελείας 5 αστέρων να διαμορφώνεται στο 31,5% «γεγονός που επιβεβαιώνει και την στροφή του ελληνικού τουρισμού σε πιο ποιοτικό προϊόν», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο εκπρόσωπός της χθες κ. Ξενοφών Πετρόπουλος στο πλαίσιο της παρουσίασης του συνεδρίου «Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum» (MR&H) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα τον Οκτώβριο.

«Ειδικά για την Αθήνα και την περίοδο 2019- 2021 αναμένεται να προστεθούν συνολικά περί τα 2.000 δωμάτια. Ηδη έχουν προστεθεί 1.000 δωμάτια, με το ενδιαφέρον να είναι ισχυρό και από τα διεθνή brands, τόσο για την ελληνική πρωτεύουσα όσο και για μεγάλα resorts».

Aπό την πλευρά του, ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού του Enterprise Greece ανέφερε ότι ο τουριστικός κλάδος είναι από τους πλέον δυναμικούς για τον Οργανισμό, τόσο στο κομμάτι της προσέλκυσης επενδύσεων, όσο και των νέων projects που οδεύουν στο δρόμο για το fast track. «Από τα εννέα τουριστικά έργα που έχουν ενταχθεί στο fast track, τρία προχωρούν, δύο αναμένεται να πάνε στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, ενώ υπάρχουν επιπλέον δέκα projects στον τομέα τουρισμού που είναι υπό διαδικασία αξιολόγησης», όπως επεσήμανε. Πράγματι, στα τέσσερα πρώτα έργα της ΔΕΣΕ συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ, με βάση τις ανακοινώσεις του υπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα τις προηγούμενες ημέρες, τα δύο αφορούν τον τουριστικό κλάδο, απορροφώντας κεφάλαια ύψους 420 εκατ. ευρώ:

Πρόκειται για το έργο στην Κρήτη ύψους 303 εκατ. ευρώ του ομίλου κυπριακών συμφερόντων, Leptos, με μακρά παρουσία στον τουριστικό κλάδο σε Κύπρο και Ελλάδα αλλά και το νέο project του ομίλου Viohalcο, 117 εκατ. ευρώ για την αφορά την ανάπτυξη ενός σύνθετου πόλου στον Ελαιώνα με τουριστικές, πολιτιστικές, συνεδριακές, ιατρικές, εμπορικές και επιχειρηματικού χαρακτήρα χρήσεις. Οσον αφορά τα 250 νέα έργα, τα οποία αναζητούν επενδυτές, σύμφωνα με τον κ. Ηλιάδη «τα περισσότερα δεν αφορούν «κόκκινους» ξενοδόχους, αλλά κυρίως ξενοδοχεία που θέλουν να μπούν πιο δυναμικά στην αγορά».

Το συνέδριο

Για το συνέδριο «Mediterranean Resort & Hotel Real Estate Forum» (MR&H), που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από τις 29 έως και τις 31 Οκτωβρίου είναι η δεύτερη χρονιά που διοργανώνεται στην Ελλάδα από την QUESTEX με εταίρο το Enterprise Greece. To «παρών» αναμένεται να δώσουν 400 συμμετέχοντες και 90 ομιλητές, ενώ θα εκπροσωπηθούν 29 χώρες. Τα συνολικά κεφάλαια υπό διαχείριση που αντιπροσωπεύουν οι συμμετέχοντες αντιστοιχούν σε 220 δισ. ευρώ. «Στόχος είναι αφενός να συνδεθεί η διεθνής επενδυτική κοινότητα με το ελληνικό ξενοδοχείο, αφετέρου να τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένα ζητήματα για το μέλλον του κλάδου, την εποχικότητα, ακόμη και το ζήτημα που έχει προκύψει με την κατάρρευση της Thomas Cook», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Alexi Khajavi, διευθύνων σύμβουλος της διοργανώτριας εταιρείας, ενώ πάνω από 50 διεθνείς CEOs θα συμμετάσχουν και θα εκφράσουν τις δικές τους απόψεις αναφορικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κλάδος παγκοσμίως και στη χώρα μας.

πηγή newmoney.gr

Στεφανία Σούκη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου