Ρεπορτάζ

Δύο εναλλακτικές προτάσεις για τη διαχείριση της λυματολάσπης

Από μέρα σε μέρα αναμένεται το πόρισμα του ειδικού μελετητή του ΤΕΕ Δωδεκανήσου μετά την αυτοψία που πραγματοποίησε στον βιολογικό στην περιοχή Λούκα, όπου μετά από έκρηξη που σημειώθηκε σε χωνευτή, προέκυψε μείζον πρόβλημα με τη διαχείριση της λυματολάσπης. Ο ειδικός μελετητής έλεγξε πώς προκλήθηκε η έκρηξη και θα αποφανθεί σε ποιες ενέργειες θα πρέπει να προβεί η δημοτική επιχείρηση.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο πόρισμά του αναφέρει εάν επιδέχεται επιδιόρθωσης ο χωνευτής, όπου σημειώθηκε η έκρηξη και εάν δεν είναι επισκευάσιμος θα πρέπει προφανώς να κατασκευαστεί νέος.
Παράλληλα, η δημοτική επιχείρηση φέρεται να εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τη διαχείριση της λυματολάσπης. Συγκεκριμένα έχει καταθέσει δύο προτάσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένοντας το πράσινο φως. Η μία έχει να κάνει με την ανάθεση της διαχείρισης της λυματολάσπης σε ιδιώτη μέσω ΣΔΙΤ, ώστε να μετατρέπεται σε κομπόστ. Η δεύτερη πρόταση έχει να κάνει με την παραχώρησης μίας δασικής έκτασης 15 στρεμμάτων για την εναπόθεση της λυματολάσπης και της επεξεργασίας της.
Η συγκεκριμένη πρόταση είχε εξεταστεί και παλαιότερα και απορρίφθηκε.
Η ΔΕΥΑΡ όμως την επαναφέρει καθώς δεν υπάρχουν πολλές εναλλακτικές εκτάσεις που θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν αυτό το σκοπό. Βέβαια, ακόμη και αν το Υπουργείο εγκρίνει μία από τις δύο λύσεις, το ερώτημα που τίθεται είναι πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη διαχείριση της λυματολάσπης, η οποία πλέον δεν υφίσταται καμία επεξεργασία (δεν γίνεται η διαδικασία της χώνευσης) και συσσωρεύεται μέρα με τη μέρα.
Να σημειωθεί ότι το θέμα είχε αναδείξει ο σύμβουλος του περιφερειάρχη για τα τεχνικά έργα, κ. Στέργος Στάγκας ο οποίος σε συνέντευξή του, ενημέρωσε ότι εναποτίθενται τόνοι λυματολάσπης στην περιοχή Λούκα (1.000 τόνοι τον μήνα) έπειτα από βλάβη στον βιολογικό (σημειώθηκε έκρηξη την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου). Σημείωσε ότι η δημοτική επιχείρηση (προφανώς φοβούμενη για το πολιτικό κόστος) δεν προχωρά στην αγορά κτήματος 20-25 στρεμμάτων για να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες υποδομές για την υποδοχή της λυματολάσπης. Ο κ. Στάγκας έκανε λόγο για μια «ωρολογιακή βόμβα» στην οποία έχει μετατραπεί η περιοχή Λούκα, όπου εναποτίθενται χιλιάδες τόνοι λυματολάσπης, απειλώντας το νησί με την δημιουργία ενός μικρού… «Τσερνόμπιλ»!!!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου