Ως τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστεί το πρώτο πακέτο μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκε μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των εκπροσώπων των δανειστών, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ.

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogoroup Γερουν Ντεϊσελμπλούμ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη λήξη των εργασιών της ευρωομάδας στο Λουξεμβούργο.

Ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασε την ικανοποίηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εφαρμόσουν το πρόγραμμα.

Όπως είπε πολύ δουλειά πρέπει να γίνει, τονίζοντας ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων είναι σημαντική για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης εντός και εκτός της Ελλάδας, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά το δεύτερο πακέτο προαπαιτουμένων, θα πρέπει να συμφωνηθεί αργότερα, εντός του Οκτωβρίου, είπε ο Ντεϊσελμπλούμ.

«Ζητήσαμε από τους εκπροσώπους των θεσμών και από τις ελληνικές αρχές να εργαστούν εντατικά ώστε να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό», ανέφερε. Όπως είπε ο πρόεδρος του Eurogroup το επόμενο πακέτο μεταρρυθμίσεων θα αφορά το συνταξιοδοτικό, τη δημόσια διοίκηση και το χρηματοπιστωτικό τομέα.

Όσον αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ είπε ότι θα πρέπει να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι «κλειδί» είναι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Πρέπει να γίνει ακόμη πολλή δουλειά, νέες μεταρρυθμίσεις πρέπει να σχεδιαστούν (σ.σ. στην Ελλάδα)», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στο Λουξεμβούργο.

Οπως τόνισε, απαιτείται «η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας».

«Eίναι προς το συμφέρον της ελληνικής πλευράς να εφαρμόσει το συντομότερο τα συμφωνηθέντα, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις συνομιλίες για το χρέος», πρόσθεσε ο Ντεϊσελμπλούμ.

«Ομως για να γίνουν όλα αυτά χρειάζεται να έχει προηγηθεί πολλή δουλειά», κατέληξε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Μοσκοβισί: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της»

«Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υιοθετήσει τις μεταρρυθμίσεις-προαπαιτούμενα», τόνισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

Ο Μοσκοβισί εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τα συμφωνηθέντα γιατί, όπως είπε, έχει κατανοήσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, παρά μόνο η εκπλήρωση των δεσμεύσεων που ανέλαβε για να λάβει οικονομική στήριξη 86 δισ. ευρώ που προβλέπει το νέο πρόγραμμα.

«Είναι κοινό μας συμφέρον να επιτύχει η Ελλάδα», ανέφερε ο γάλλος επίτροπος, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση, τόσο για τη δέσμευση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να ικανοποιηθούν οι δεσμεύσεις, όσο και για τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Είμαι βέβαιος ότι θα αποφευχθεί ένα νέο δράμα, μια νέα τραγωδία, ένα νέο σίριαλ με την Ελλάδα», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η Επιτροπή είναι έτοιμη να συνδράμει την Ελλάδα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, όμως, -είπε- πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να ικανοποιηθούν και ότι τα προαπαιτούμενα πρέπει να υιοθετηθούν και να ψηφιστούν. Σημαντικό στοιχείο για την Ελλάδα, είπε ο Π. Μοσκοβισί, είναι η ισχυρή δημόσια διοίκηση και η ισχυρή πολιτική βούληση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Εξάλλου, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω προσφυγικής κρίσης, ο Π. Μοσκοβισί απάντησε ότι το θέμα αυτό δε θα συζητηθεί στο Eurogroup.

Εξήγησε, ωστόσο, ότι οι κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπουν ότι υπό «εξαιρετικές συνθήκες» θα μπορούσε να υπάρξει δημοσιονομική χαλάρωση. Η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «εξαιρετική συνθήκη» για να υπάρξει ευελιξία, δήλωσε ο Π. Μοσκοβισί, σημειώνοντας, ότι «πρόκειται για μια νομικής και οικονομικής φύσεως δουλειά, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη».

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους τους τις πολιτικές προτεραιότητες της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποτιμήσουν την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, στο πλαίσιο του ελληνικού προγράμματος.

Σαπέν: «Η Ελλάδα να υλοποίηση τις δεσμεύσεις της»

«Η Ελλάδα πρέπει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της όσο το δυνατόν ταχύτερα, ώστε αυτοί να προχωρήσουν στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους της», δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

«Θα πάρουμε τη θερμοκρασία της νέας κυβέρνησης», δήλωσε ο γάλλος υπουργός σε συνέντευξη που έδωσε πριν τη σύνοδο, προσθέτοντας: «Θέλουμε να δούμε την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της συμφωνίας του Ιουλίου και μέσα στο σωστό χρονικό πλαίσιο».

Όσο ταχύτερα εφαρμοσθεί η συμφωνία, τόσο γρηγορότερα θα μπορέσουν οι πιστωτές να εξετάσουν το βάρος του χρέους, δήλωσε ο Σαπέν, προσθέτοντας ότι το βήμα αυτό θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί, πριν μπορέσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να προσφέρει περαιτέρω χρηματοδότηση στην Ελλάδα.

Τα ΝΕΑ

Σχολιασμός άρθρου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ