Ειδήσεις

Πρόγραμμα για αστέγους θα υλοποιήσει ο Δήμος

Λύση στο πρόβλημα  των  αστέγων θα επιχειρήσει  να δώσει ο  Δήμος Ρόδου με την υλοποίηση του προγράμματος «Στέγαση και Επανένταξη» του υπουργείου Εργασίας.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 9.400.000 ευρώ που προέρχονται από τους πόρους του πρωτογενούς πλεονάσματος και περιλαμβάνει ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που στοχεύουν όχι μόνο στη στέγαση, αλλά και την επανένταξη των αστέγων στον κοινωνικό ιστό, μέσω της παροχής υπηρεσιών εργασιακής επανένταξης.
«Επιχειρούμε να ανακουφίσουμε τους συμπολίτες μας που απειλούνται με εξώσεις γιατί  δεν έχουν χρήματα.  Μέχρι τις 13 Οκτωβρίου θα πρέπει να καταθέσουμε τον σχετικό φάκελο.  Είχαμε και επικοινωνία με το υπουργείο Εργασίας. Θα δοθεί έμφαση και στην απασχόληση », δήλωσε η αρμόδια αντιδήμαρχος κ. Λίτσα Κρεμαστινού.
Μέσω του προγράμματος, οι άστεγοι θα ενθαρρύνονται  και στην εκμάθηση δεξιοτήτων που θα κάνουν ευκολότερη την επανένταξη στην εργασία και θα βοηθιούνται για να δημιουργήσουν ατομικά ή ομαδικά μικρές επιχειρήσεις.
Από την υλοποίησή του, αναμένεται να ωφεληθούν δεκάδες άνθρωποι  ακόμη και εξαρτημένα άτομα .
Συγκεκριμένα θα στηριχθούν:
– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε Κοινωνικούς Ξενώνες Αστέγων ή Ξενώνες Ύπνου ή κάνουν χρήση των υπηρεσιών Ανοιχτών Κέντρων Ημέρας Αστέγων,
– οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί ως άστεγοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ή τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας,
– γυναίκες που φιλοξενούνται σε Ξενώνες Γυναικών θυμάτων βίας,
– άτομα που φιλοξενούνται σε Δομές Παιδικής Προστασίας, έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και δεν σπουδάζουν.
Η ενίσχυση των αστέγων θα στηριχθεί σε δυο βασικούς πυλώνες. Την στέγαση, και την κοινωνική επανένταξη.
– Στην ενίσχυση της στέγασης, περιλαμβάνεται κάλυψη του ενοικίου για διάστημα έως ενός έτους. Το ποσό έως 180 ευρώ το μήνα για ένα άτομο, 240 ευρώ για δυο άτομα και έως 280 ευρώ για οικογένεια.
– Κάλυψη εξόδων επισκευής για υφιστάμενη κατοικία ώς 3.600 ευρώ,
– Δαπάνες οικοσκευής και βασικών αγαθών έως 1.500 ευρώ ανά άτομο και 2.000 ευρώ ανά οικογένεια,
– Δαπάνες καθημερινών αναγκών (διατροφή και κάρτες μετακίνησης) έως 200 ευρώ το μήνα ανά άτομο και 250 ευρώ ανά οικογένεια.
«Στις δράσεις κοινωνικής επανένταξης επιχορηγείται η απόκτηση εργασιακής εμπειρίας στην οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα. Το ποσό της χρηματοδότησης αντιστοιχεί στο ύψος του κατώτερου μισθού», εξήγησε η κ. Λίτσα  Κρεμαστινού.
Προβλέπεται, επίσης, η επιδότηση με επιταγή κατάρτισης σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, με συνολικό κόστος 6.000 ευρώ ανά ωφελούμενο.
Από το σύνολο των ατόμων που θα ενταχθούν, ποσοστό 40%, ανά εγκεκριμένο σχέδιο, πρέπει να συμμετέχει και στους δυο πυλώνες ενεργειών, με κόστος που δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 11.000 ευρώ. Αν ο ωφελούμενος συμμετέχει μόνο στον πυλώνα της στέγασης το ποσό δε μπορεί να υπερβαίνει τα 5.500 ευρώ.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου