Ειδήσεις

Πραγματικό «θρίλερ» με τις εκλογές στην ΠΕΔ λόγω και των προσωπικών αντιπαλοτήτων

Σε «θρίλερ» για τις δημοτικές παρατάξεις στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων εξελίσσονται οι εκλογές της 7ης Οκτωβρίου 2014 για την ανάδειξη νέου προέδρου και διοικητικού συμβουλίου της ΠΕΔ (Περιφερειακή Ένωση Δήμων) Νοτίου Αιγαίου.
Μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ δημάρχων φέρεται να ξεπεράστηκε επί του παρόντος ο κίνδυνος η αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, να οδηγηθεί διασπασμένη στις εκλογές.
Αποτελεί ευτύχημα για την εκπροσώπηση του Νοτίου Αιγαίου στην ΚΕΔΕ το γεγονός ότι οι δήμαρχοι των δύο νομών αποφάσισαν να μετάσχουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο παρά τις πολιτικές αποστάσεις, που τους χωρίζουν.
Θυμίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις «έκλεισαν» τελικώς σε 12 – 9 και συγκεκριμένα συμφωνήθηκε να υπάρξει ίση εκπροσώπηση δημάρχων (6 από Κυκλάδες και 6 από τα Δωδεκάνησα). Σε ό,τι αφορά τους δημοτικούς συμβούλους αποφασίστηκε να επιλεγούν 6 από τα Δωδεκάνησα και 3 από τις Κυκλάδες.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «δημοκρατικής», μέχρι χθες το μεσημέρι είχε «κλειδώσει» η συμμετοχή στο ενιαίο ψηφοδέλτιο των ακόλουθων δημάρχων:
Δωδεκάνησα
-Φώτης Χατζηδιάκος (επικεφαλής), Δήμαρχος Ρόδου.
-Γιώργος Κυρίτσης, Δήμαρχος Κω.
-Γιάννης Γαλουζής, Δήμαρχος Καλύμνου.
-Μιχάλης Κόλλιας, Δήμαρχος Λέρου.
-Πανορμίτης Κονταράτος, Δήμαρχος Αστυπάλαιας.
-Ηλίας Λάμπρου, Δήμαρχος Καρπάθου.
– Μαρία Σορώτου – Τσανάκη, Δήμαρχος Κάσου.
Κυκλάδες
-Γιάννης Μαραγκός, Δήμαρχος Σύρου.
-Σίμου Ορφανός, Δήμαρχος Τήνου.
-Κώστας Κούκας, Δήμαρχος Μυκόνου.
-Μανώλης Μαργαρίτης, Δήμαρχος Νάξου.
-Νικόλαος Ζώρζος, Δήμαρχος Σαντορίνης.
-Ανδρέας Μπαμπούνης, Δήμαρχος Σίφνου.
Σημειώνεται ότι οι ως άνω υποψήφιοι είναι κατανεμημένοι ισάριθμα και ιδεολογικά (6 κεντροδεξιοί και 6 κεντροαριστεροί).
Σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους από τα Δωδεκάνησα θα μετέχουν στο ενιαίο ψηφοδέλτιο οι:
-Γιώργος Πόκκιας.
-Αντώνης Γιαννικούρής.
-Γιάννης Σκεμπές.
-Δημήτρης Διακομιχάλης.
-Μιχάλης Χανιώτης.
-Αθηνόδωρος Κωνσταντίνου.
Από τις Κυκλάδες θα συμμετέχουν δημοτικοί σύμβουλοι από νησιά χωρίς εκπροσώπηση και συγκεκριμένα από την Άνδρο, την Πάρο και την Τήνο.
Σε περίπτωση που η συμφωνία κυρίων «χαλάσει» για οποιαδήποτε αιτία υπάρχει στην παράταξη Χατζηδιάκου «Σχέδιο Β», που προβλέπει τη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο των δημάρχων Χάλκης κ. Μ. Πατρού, Σύμης κ. Λ. Παπακαλοδούκα και Τήλου κ. Μ. Καμμά και συμβούλων από τα νησιά.
Στο μεταξύ συνεχίζεται, αν και θεωρείται θνησιγενής και χωρίς προοπτική, η προσπάθεια να συγκροτηθεί ανεξάρτητη υποψηφιότητα με επικεφαλής τον δήμαρχο Μήλου κ. Γεράσιμο Δαμουλάκη, «κόντρα» στην υποψηφιότητα Χατζηδιάκου.
Η «ομάδα» Καρίκη, που έχει επιλέξει ως εκλέκτορες τους κ.κ. Στράτο Καρίκη, Στέφανο Δράκο, Ευγένιο Κασσανή, Στέργο Στάγκα, Παναγιώτη Τοκούζη και Αλέκο Παπουρά, που στο μεταξύ έχει διαγραφεί από τον συνδυασμό, δεν κατόρθωσε να πείσει για την «αγνότητα» των προθέσεών της.
Καταβλήθηκε προσπάθεια σύμπραξής της με τον ο κ. Γ. Υψηλάντη, ο οποίος όμως κατέστησε σαφές, προς τιμήν του, ότι είναι αμετροέπεια να μετάσχει στις εκλογές δημοτικός σύμβουλος ως υποψήφιος πρόεδρος απέναντι σε υποψήφιους δημάρχους.
Ο κ. Υψηλάντης αποφάσισε να υποβάλει υποψηφιότητα ως μέλος, ενώ το ίδιο φαίνεται να κάνει και ο κ. Καρίκης, που δεν μπορεί να «χωνέψει» ακόμα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών αλλά και την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, που απέρριψε το αίτημα του για την επανάληψή τους.
Θυμίζουμε μάλιστα ότι ο κ. Καρίκης μεθόδευσε και κρίση στο εσωτερικό της ΝΟΔΕ ενώ οι κινήσεις του γίνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ότι υποβαθμίζεται η εκπροσώπηση της Δωδεκανήσου στο συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
«Καθυστερούν εσκεμμένα τις εκλογές της ΚΕΔΕ»
«Οι κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης καθυστερούν εσκεμμένα τις εκλογές της ΚΕΔΕ για μικροκομματικά οφέλη και προσωπικές επιδιώξεις», υποστηρίζει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης.
Ο επικεφαλής του Κινήματος Ανατροπής στην Αυτοδιοίκηση ζητά «να εφαρμοστεί άμεσα το Π.Δ. 75/2011 και να ολοκληρωθούν ως τις 15 Οκτωβρίου οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ», υποστηρίζοντας ότι οι ομόλογοί του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη «δεν έχουν δικαίωμα να κρατούν την αυτοδιοίκηση όμηρο, αδιαφορώντας για τα πραγματικά συμφέροντα των Δήμων της χώρας».
Αναλυτικά, στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Κίνημα, αναφέρονται τα εξής:
«Η αποδοχή του Κινήματος «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση» από δεκάδες Δημάρχους και στελέχη του θεσμού μας, έχει προκαλέσει πανικό στους αντιπάλους μας. Γι αυτό  προσπαθούν, παραβιάζοντας τους Νόμους της Πολιτείας και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών, να καθυστερήσουν τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ..
Την ευθύνη για την μη τήρηση της νομιμότητας και την εσκεμμένη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εκλογικών διαδικασιών την έχουν κυρίως οι Δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης κ.κ. Καμίνης και Μπουτάρης.
Εκείνοι έχουν την ευθύνη να συγκαλέσουν, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το Π.Δ. 75/2011, τη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ., το αργότερο ως τις 15 Οκτωβρίου, προκειμένου αυτή να εκλέξει στη συνεδρίαση αυτή το νέο Δ.Σ..
Σε αυτή την θεσμική τους υποχρέωση δυστυχώς μέχρι σήμερα όχι μόνον δεν έχουν ανταποκριθεί, αλλά αντίθετα επιδιώκουν κατά παράβαση των όσων προβλέπει το Π.Δ. 75/ 2011 τη χρονική παράταση για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Είναι προφανές ότι ένας από τους λόγους που επιλέγουν την τακτική της καθυστέρησης, είναι ο φόβος τους πως στην κάλπη θα αναδειχθεί η χαμηλή αποδοχή των υποψηφιοτήτων τους και η πολύ ισχυρή στήριξη που λαμβάνουν τα στελέχη του Κινήματος Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση.
Ο δεύτερος λόγος, είναι η οργανωτική τους αδυναμία να συγκροτήσουν μια εναλλακτική πολιτική πρόταση, απέναντι σε αυτή που έχει ήδη διατυπώσει το Κίνημα «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση».  Γι αυτό καθυστερούν, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα καταφέρουν να δημιουργήσουν μια ακόμη συμμαχία, μετά την κατάρρευσή της.
Ο τρίτος λόγος, είναι γιατί επιθυμούν να διατηρήσουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν τις «καρέκλες» τους στην ΚΕΔΕ και στα προνόμια που αυτές τους διασφαλίζουν, αδιαφορώντας για την πραγματική ανάγκη να εκπροσωπηθούν επιτέλους στην ΚΕΔΕ τα συμφέροντα όλων των Δήμων.
Το Κίνημα «Ανατροπή στην Αυτοδιοίκηση» δεν θα ανεχτεί άλλο τα μικροκομματικά παιχνίδια των κ.κ. Καμίνη και Μπουτάρη, αλλά και όσων κρύβονται πίσω από αυτούς. Δεν μπορούν και δεν έχουν το δικαίωμα να κρατούν όμηρο την Αυτοδιοίκηση στα δικά τους πολιτικά σχέδια. Αν αυτοί επιθυμούν να καθυστερήσουν τις εκλογικές διαδικασίες της ΚΕΔΕ., συνδέοντας τες με τις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις αλλά και τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς όπου επιθυμούν να διαδραματίσουν ρόλο, εμείς δεν θα τους το επιτρέψουμε.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου