ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Eως εννέα ασθενοφόρα χρειάζεται η Ρόδος το καλοκαίρι!

Μαίρη Φώτη 4 λεπτά ανάγνωση
ΕΚΑΒ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Η Ρόδος χρειά­ζε­ται του­λά­χι­στον επτά ασθε­νο­φόρα για ασφαλή κάλυψη των καθη­με­ρι­νών αναγκών, με τον αριθμό να αυξά­νε­ται σε εννέα κατά τη θερινή περίοδο.
  • Η γεω­γρα­φική κατα­νομή των ασθε­νο­φό­ρων είναι κρίσιμη, καθώς οι μακρι­νές δια­κο­μι­δές περιο­ρί­ζουν τη δυνα­τό­τητα αντα­πό­κρι­σης σε ταυ­τό­χρο­νες κλήσεις.
  • Η τρέ­χουσα στε­λέ­χωση του Τομέα ΕΚΑΒ Ρόδου είναι ανε­παρ­κής, με μόλις 42 δια­θέ­σι­μους δια­σώ­στες για πέντε ασθε­νο­φόρα, δημιουρ­γώ­ντας έλλειμμα του­λά­χι­στον 13 ατόμων.
  • Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΕΚΑΒ Ρόδου ζητά την ενί­σχυση με του­λά­χι­στον 20 επι­πλέον δια­σώ­στες για να δια­σφα­λι­στεί η 24ωρη λει­τουρ­γία και η επαρκής κάλυψη των περιο­χών.

Επτά ασθε­νο­φόρα σε 24ωρη λει­τουρ­γία χρειά­ζε­ται κατ’ ελά­χι­στον η Ρόδος για να καλύ­πτο­νται με σχετική ασφά­λεια οι καθη­με­ρι­νές ανάγκες, ενώ κατά τη θερινή περίοδο ο απαι­τού­με­νος αριθμός ανε­βαί­νει στα εννέα, μαζί με μία Κινητή Ιατρική Μονάδα.

Τα στοι­χεία παρου­σιά­ζει ο Τομέας ΕΚΑΒ Ρόδου σε σχετικό γράφημα (infographic) που δημο­σιο­ποί­ησε, προσ­διο­ρί­ζο­ντας πλέον με συγκε­κρι­μέ­νους αριθ­μούς την επι­χει­ρη­σιακή δύναμη που απαι­τεί­ται για ένα νησί με 125.113 μόνι­μους κατοί­κους.

Τα πέντε ασθε­νο­φόρα αντι­στοι­χούν σε δια­χεί­ριση της έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και όχι σε επαρκή κάλυψη. Τα επτά απο­τε­λούν το ελά­χι­στο όριο, τα οκτώ τον σταθερό επι­χει­ρη­σιακό στόχο και τα εννέα την ανα­γκαία δύναμη κατά την του­ρι­στική περίοδο. Στον σχε­δια­σμό περι­λαμ­βά­νε­ται επι­πλέον μία Κινητή Ιατρική Μονάδα με εξει­δι­κευ­μένο προ­σω­πικό.

Η γεω­γρα­φική κατα­νομή των δυνά­μεων

Η προ­τει­νό­μενη ανά­πτυξη των δυνά­μεων καλύ­πτει την πόλη της Ρόδου, την ανα­το­λική πλευρά και την περιοχή του Αρχαγ­γέ­λου, τη Νότια Ρόδο και το Γεννάδι, καθώς και τη δυτική πλευρά με κέντρο τη Σορωνή. Η γεω­γρα­φική κατα­νομή έχει ιδιαί­τερη σημασία, καθώς κάθε μακρινή δια­κο­μιδή δεσμεύει για μεγάλο χρονικό διά­στημα ένα ασθε­νο­φόρο και το πλήρωμά του, περιο­ρί­ζο­ντας τη δυνα­τό­τητα αντα­πό­κρι­σης σε ταυ­τό­χρο­νες κλήσεις.

Τα δεδο­μένα στε­λέ­χω­σης και οι ελλεί­ψεις

Η νέα απο­τύ­πωση των αναγκών αποκτά μεγα­λύ­τερη σημασία αν συν­δυα­στεί με τα σημε­ρινά δεδο­μένα στε­λέ­χω­σης. Στον Τομέα ΕΚΑΒ Ρόδου υπη­ρε­τούν συνο­λικά 66 δια­σώ­στες, από τους οποίους μόνο 42 δια­τί­θε­νται για τη στε­λέ­χωση των ασθε­νο­φό­ρων επεί­γου­σας βοή­θειας. Οι υπό­λοι­ποι απα­σχο­λού­νται στο Συντο­νι­στικό Κέντρο, στις αερο­δια­κο­μι­δές, στα τακτικά περι­στα­τικά και σε άλλες ανα­γκαίες λει­τουρ­γίες, ενώ ορι­σμέ­νοι βρί­σκο­νται σε μακρο­χρό­νιες άδειες.

Για τη σταθερή 24ωρη λει­τουρ­γία πέντε ασθε­νο­φό­ρων απαι­τού­νται περίπου 55 δια­θέ­σι­μοι δια­σώ­στες στα επεί­γο­ντα. Με 42 δια­θέ­σι­μους σήμερα, το άμεσο έλλειμμα υπο­λο­γί­ζε­ται σε του­λά­χι­στον 13 άτομα, χωρίς να περι­λαμ­βά­νο­νται οι αυξη­μέ­νες ανάγκες του καλο­και­ριού, οι κανο­νι­κές άδειες, οι ασθέ­νειες και τα συσ­σω­ρευ­μένα ρεπό.

Ο πραγ­μα­τι­κός αριθμός των ασθε­νο­φό­ρων που επι­χει­ρούν μετα­βάλ­λε­ται ανά βάρδια καθώς η σταθερή λει­τουρ­γία πέντε ασθε­νο­φό­ρων δεν υπο­στη­ρί­ζε­ται από το απαι­τού­μενο προ­σω­πικό.

Το Σωμα­τείο Εργα­ζο­μέ­νων ΕΚΑΒ Ρόδου έχει ζητήσει την ενί­σχυση με του­λά­χι­στον 20 επι­πλέον άτομα, ώστε να καλυ­φθούν οι υφι­στά­με­νοι τομείς και σταθμοί και να λει­τουρ­γούν σε 24ωρη βάση επαρκώς στε­λε­χω­μένα ασθε­νο­φόρα στην πόλη, στη Σορωνή, στη Νότια Ρόδο και στις υπό­λοι­πες περιο­χές.

Το ζήτημα της στε­λέ­χω­σης είχε ανα­δεί­ξει πριν από μερικές εβδο­μά­δες, σε συνέ­ντευξή του στη «δημο­κρα­τική», ο πρό­ε­δρος του Σωμα­τείου Εργα­ζο­μέ­νων ΕΚΑΒ Ρόδου Πανα­γιώ­της Σπανός. Είχε επι­ση­μά­νει ότι οι ελλεί­ψεις επη­ρε­ά­ζουν το σύνολο της επι­χει­ρη­σια­κής λει­τουρ­γίας, από τα ασθε­νο­φόρα και τη Σορωνή έως το Συντο­νι­στικό Κέντρο και τις αερο­δια­κο­μι­δές.

Οι χρόνοι αντα­πό­κρι­σης  και το Συντο­νι­στικό

Ενδει­κτική είναι η εικόνα στη Σορωνή, όπου υπη­ρε­τούν εννέα εργα­ζό­με­νοι, ενώ για τη λει­τουρ­γία της βάσης απαι­τού­νται του­λά­χι­στον έντεκα. Όταν προ­κύ­πτουν κενά, καλύ­πτο­νται από συνά­δελ­φους της βάσης της Ρόδου.

Η θέση της βάσης στη Σορωνή συν­δέ­ε­ται άμεσα και με τους χρόνους αντα­πό­κρι­σης στη δυτική πλευρά του νησιού. Σύμφωνα με τα στοι­χεία που είχαν παρου­σια­στεί στη συνέ­ντευξη, η μετά­βαση από τη Σορωνή προς τον Έμπωνα υπο­λο­γί­ζε­ται περίπου στα 35 έως 41 λεπτά. Από το αερο­δρό­μιο προς τον Έμπωνα υπο­λο­γί­ζε­ται στα 56 έως 63 λεπτά, ιδιαί­τερα κατά την περίοδο αυξη­μέ­νης κυκλο­φο­ρίας, με τη διαφορά να δια­μορ­φώ­νε­ται σε 21 έως 28 λεπτά.

Στην πόλη της Ρόδου ο μέσος χρόνος αντα­πό­κρι­σης κυμαί­νε­ται από 12 έως 15 λεπτά. Ο χρόνος κάθε περι­στα­τι­κού εξαρ­τά­ται από τη δια­θε­σι­μό­τητα ασθε­νο­φό­ρου, το σημείο στο οποίο βρί­σκε­ται το όχημα, την κυκλο­φο­ρία, την από­σταση και τον αριθμό των κλήσεων που εκδη­λώ­νο­νται ταυ­τό­χρονα.

Παράλ­ληλα, η λει­τουρ­γία του Συντο­νι­στι­κού Κέντρου Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο απαιτεί τέσ­σε­ρις εργα­ζό­με­νους ανά βάρδια για πλήρη στε­λέ­χωση. Σήμερα υπη­ρε­τούν συνήθως τρεις, ενώ σε ορι­σμέ­νες νυχτε­ρι­νές βάρδιες ο αριθμός περιο­ρί­ζε­ται στους δύο, με τη λει­τουρ­γία να στη­ρί­ζε­ται και σε δύο μετα­κι­νη­μέ­νους εργα­ζο­μέ­νους.

Το Κέντρο δια­χει­ρί­ζε­ται τις κλήσεις 166 και 112 για τα Δωδε­κά­νησα και τις Κυκλά­δες, συντο­νί­ζει τα ασθε­νο­φόρα του ΕΚΑΒ και άλλων φορέων στην Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς και τις βάσεις αερο­δια­κο­μι­δών Ρόδου και Σύρου. Παράλ­ληλα, παρέχει τηλε­φω­νι­κές οδηγίες πρώτων βοη­θειών και υπο­στη­ρί­ζει την επι­κοι­νω­νία με για­τρούς Περι­φε­ρεια­κών Ιατρείων.

Το Τμήμα Μοτο­σι­κλε­τών καλύ­πτε­ται από έναν μετα­κι­νη­μένο δια­σώ­στη, ενώ το Τμήμα Αερο­δια­κο­μι­δών στε­λε­χώ­νε­ται από πέντε άτομα. Στον νέο Τομέα Γεν­να­δίου υπη­ρε­τούν πέντε δια­σώ­στες και δύο στρα­τιω­τι­κοί.

Στα υφι­στά­μενα δεδο­μένα προ­στί­θε­ται η ηλι­κιακή σύνθεση του προ­σω­πι­κού, καθώς ο μέσος όρος ηλικίας των εργα­ζο­μέ­νων φθάνει τα 54 έτη, με ανα­με­νό­με­νες συντα­ξιο­δο­τή­σεις τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.

Όπως επι­ση­μαί­νε­ται στο ενη­με­ρω­τικό υλικό του Τομέα ΕΚΑΒ Ρόδου, η λει­τουρ­γία πέντε ασθε­νο­φό­ρων απο­τε­λεί δια­χεί­ριση της υφι­στά­με­νης έλλει­ψης προ­σω­πι­κού και όχι επαρκή επι­χει­ρη­σιακό σχε­δια­σμό, με την επί­τευξη των στόχων κάλυψης να προ­ϋ­πο­θέ­τει την ανάλογη ενί­σχυση των βάσεων και υπο­στη­ρι­κτι­κών υπη­ρε­σιών.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.