Ρεπορτάζ

Δ. Kρητικός, πνευμονολόγος: Aποπνικτική η ατμόσφαιρα στη Pόδο από τη φωτιά και τον καύσωνα

Αποπνικτική είναι η ατμόσφαιρα στη Ρόδο τις τελευταίες ημέρες, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών αλλά της φωτιάς που ξέσπασε την Κυριακή και κατέκαιγε την περιοχή επί τρεις ημέρες.
Ρυπαντές, όπως μονοξείδιο του άνθρακα, οξείδια του αζώτου, διοξείδιο του θείου, αιωρούμενα σωματίδια καθώς και άλλες ουσίες οι οποίες απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα εξαιτίας πυρκαγιάς προκαλούν ένα «επικίνδυνο κοκτέιλ» για το αναπνευστικό το οποίο έχει προκαλέσει προβλήματα σε πολλούς συμπολίτες μας, όπως δηλώνει στη «δ» ο ιατρός πνευμονολόγος κ. Δημήτρης Κρητικός.
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πιθανόν να διεισδύσουν μέχρι το κατώτερο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες) ενώ τα μικρότερης διαμέτρου μικροσωματίδια ενδέχεται να περάσουν και στην κυκλοφορία του αίματος. Η προσωρινή υπερσυγκέντρωση αυτών των ουσιών καθώς και η μεταφορά τους με τη βοήθεια του ανέμου ενδέχεται να δημιουργήσουν βραχυπρόθεσμα ή/και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο γενικό πληθυσμό και ιδίως στις ομάδες υψηλού κινδύνου.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Δ. Κρητικός εφιστά την προσοχή των κατοίκων της Ρόδου, ιδιαιτέρως όσων αντιμετωπίζουν χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, απευθύνοντας έκκληση να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.
«Το βασικότερο μέτρο προφύλαξης είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις. Αυτή τη στιγμή έχει προκληθεί εκτεταμένη ρύπανση της ατμόσφαιρας, επικρατούν ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες και παράλληλα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας λόγω κορωνοϊού μεταξύ των οποίων και η χρήση μάσκας, τα οποία μεμονωμένα πόσω μάλλον σε συνδυασμό, προκαλούν προβλήματα στην αναπνοή. Είναι απαραίτητο να παραμένουμε σε δροσερό και κλιματιζόμενο χώρο. Οσοι πρέπει να μετακινηθούν με αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχουν κλειστά τα παράθυρα και να χρησιμοποιούν τον κλιματισμό, με το απαραίτητο φίλτρο ώστε να μην εισέρχεται αέρας από έξω. Ιδιαίτερα δε όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια ή χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, όπως άσθμα, βρογχίτιδες κ.ά. θα πρέπει να είναι σε συνεχή επαφή με τον πνευμονολόγο τους, να ακολουθούν συστηματικά την αγωγή τους και βεβαίως αν παρουσιασθεί δυσκολία στην αναπνοή ή βήχας με αποβολή πτυέλων να επικοινωνήσουν άμεσα με τον πνευμονολόγο τους», λέει ο κ. Κρητικός.
Μάλιστα, όπως αναφέρει στη «δ», κατά την πρώτη ημέρα της φωτιάς, την περασμένη Κυριακή, εξαιτίας της πολύωρης διακοπής ρεύματος, ασθενείς άμεσα εξαρτημένοι από το οξυγόνο κινδύνευσαν σοβαρά καθώς οι συσκευές τέθηκαν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες. Αυτό σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες και το γεγονός ότι δεν μπορούσε να γίνει ούτε χρήση κλιματιστικού, προκάλεσε σοβαρά προβλήματα σε ασθενείς συμπολίτες μας οι οποίοι έζησαν έναν εφιάλτη μέχρι να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση.
«Οι ασθενείς που εξαρτώνται από οξυγόνο στη Ρόδο είναι πάρα πολλοί και πέρασαν έναν εφιάλτη την Κυριακή.
Η αγωνία η δική τους, των δικών τους ανθρώπων που δεν μπορούσαν να τους βοηθήσουν και ημών των γιατρών που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση ήταν πραγματικά εφιαλτική. Είναι κατάντια για τη Ρόδο, το 2021 να μένει το νησί τόσες ώρες χωρίς ρεύμα», λέει ο κ. Δ. Κρητικός, σημειώνοντας ότι η ατμόσφαιρα επιβαρύνεται επιπλέον εξαιτίας της ρύπανσης και από τις μεγάλες πυρκαγιές στην Τουρκία που επηρεάζουν άμεσα την περιοχή μας.
Μάλιστα όπως αναφέρει, μπορεί η φωτιά στη Ρόδο να έσβησε αλλά στην ατμόσφαιρα, εξαιτίας και του αέρα, παραμένουν αιωρούμενα σωματίδια ως αποτέλεσμα της πυρκαγιάς τόσο στο νησί μας όσο και στα απέναντι τουρκικά παράλια τα οποία επηρεάζουν άμεσα το αναπνευστικό γι αυτό και εφιστά προσοχή ιδίως στις ευάλωτες ομάδες.
Περαιτέρω δε, ο κ. Κρητικός επισημαίνει ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για πάρα πολλές ημέρες ακόμα μέχρι να καθαρίσει η ατμόσφαιρα γεγονός για το οποίο θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα.
«Η κατανάλωση του ρεύματος, όπου αυτό είναι εφικτό, θα πρέπει να γίνεται λελογισμένα, ώστε να μην υπερφορτώνεται το δίκτυο προκειμένου να προστατέψουμε τους ασθενείς από πιθανές νέες διακοπές στην ηλεκτροδότηση.
Είναι μεγάλος ο αριθμός των συμπολιτών μας που η κατάσταση της υγείας τους, σε πολλές περιπτώσεις και η ζωή τους, είναι άμεσα εξαρτώμενη από συσκευές που έχουν στο σπίτι τους και δεν έχουν τη δυνατότητα της χρήσης γεννήτριας. Γενικότερα, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για αρκετό καιρό ακόμα», επισημαίνει ο κ. Κρητικός.
Να σημειωθεί ότι οι ομάδες υψηλού κινδύνου από έκθεση σε καπνό είναι άτομα με άσθμα ή άλλα αναπνευστικά νοσήματα, άτομα με καρδιοαγγειακές παθήσεις, χρονίως πάσχοντες, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυοι και καπνιστές.
Η έκθεση στον καπνό μιας πυρκαγιάς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμούς στα μάτια και την αναπνευστική οδό, βήχα, βρογχίτιδα, ενδέχεται να επιδεινώσει ή να πυροδοτήσει συμπτώματα κρίσης άσθματος και σε ορισμένες περιπτώσεις διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας όπως δύσπνοια.
Επίσης, σε άτομα με υποκείμενα νοσήματα ενδέχεται να συμβάλει σε διαταραχές ρυθμού της καρδιάς και σε ακραίες περιπτώσεις σε καρδιαγγειακά επεισόδια με κατάληξη το θάνατο.

Ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο κίνδυνος εγκαυμάτων του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος εξαιτίας της εισπνοής θερμών αερίων, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές επιπλοκές.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου