Ειδήσεις

Οξύτατα προβλήματα αντιμετωπίζει το Παν. Αιγαίου

Όλα τα θέματα που «καίνε» την τριτοβάθμια εκπαίδευση θα τεθούν στον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο από το προεδρείο της Συνόδου των Πρυτάνεων την Πέμπτη, 7 Αυγούστου.
Οι πρυτάνεις ανησυχούν ιδιαίτερα για τη μείωση των κρατικών επιχορηγήσεων που θα οδηγήσει σε ασφυξία τα ΑΕΙ. Διαφωνία υπάρχει επίσης και στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας που αφορούν τις μετεγγραφές και το ξεκαθάρισμα του μητρώου των σπουδαστών.
«Θα θέσουμε όλα τα ζητήματα που ταλανίζουν τα ΑΕΙ στη συνάντηση που θα έχουμε με τον υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο την Πέμπτη, 7 Αυγούστου», δήλωσε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθηγητής κ. Πάρις Τσάρτας.
Ειδικά για τις μεταγγραφές, η πρυτανική αρχή με ανακοίνωσή της τον περασμένο Ιούλιο είχε επισημάνει τον κίνδυνο να απωλέσει, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου τουλάχιστον το 50% του φοιτητικού πληθυσμού του.
«Εφόσον οι μετεγγραφές αφορούν τους εισακτέους 2013-2014, κατόπιν της διεύρυνσης των κριτηρίων και της απαλοιφής του ποσοστού 15% της προηγούμενης νομοθεσίας, ορισμένα τμήματα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι βέβαιο ότι θα απωλέσουν σημαντικό αριθμό του φοιτητικού τους πληθυσμού. Η αναφορά δε, σε μεταφορά κονδυλίων των μετεγγραφέντων, δίχως διευκρίνιση για ποια κονδύλια μιλά το ΥΠΑΙΘ, προκαλεί μεγάλη και εύλογη ανησυχία, καθώς το Πανεπιστήμιο Αιγαίου είναι σαφέστατα υποχρηματοδοτούμενο, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εισακτέων», αναφέρονταν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της πρυτανικής αρχής.
Να σημειωθεί πως το έτος 2014 το ύψος του προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου ήταν 6.530.000 ευρώ. Το έτος 2015 ο προϋπολογισμός θα φθάσει τα 5.655.000 ευρώ δηλαδή θα είναι μειωμένος σε ποσοστό 13,14 % γεγονός που σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν προβλήματα αν δεν γίνουν κάποιες διορθωτικές κινήσεις από το υπουργείο Παιδείας. Μείωση κατά 15,6% παρουσιάζει και η συμμετοχή στις δημόσιες επενδύσεις.
Τα στοιχεία των αρμοδίων υπηρεσιών δείχνουν πως τα έσοδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου την περίοδο 2009 -2014 μειώθηκαν σε ποσοστό 60%.
«Μέχρι το 2008 είχαμε τη δυνατότητα να παρέχουμε τροφή σε όλους τους φοιτητές μας. Μετά το καθεστώς άλλαξε. Αποτέλεσμα είναι να έχουν δικαίωμα σίτισης μόνο οι σπουδαστές που συγκεντρώνουν κάποια κριτήρια. Ένα από αυτά είναι τα εισοδήματα των οικογενειών τους », δήλωσε ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Σ Συρόπουλος.
Για το θέμα αυτό είχαν πραγματοποιήσει παραστάσεις διαμαρτυρίας και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα του ξεκαθαρίσματος του μητρώου και τη διαγραφή των «αιωνίων φοιτητών» ο κ. Πάρις Τσάρτας δήλωσε:
«Δεν υπάρχουν πολλοί «αιώνιοι φοιτητές» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στη σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Ρόδο όμως τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια για το συγκεκριμένο θέμα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όλοι οι φοιτητές που δεν έχουν παρουσία στα ΑΕΙ».
Στη σύνοδο οι πρυτάνεις είχαν επισημάνει πως θα έπρεπε να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία στους σπουδαστές, που εξαιτίας της κρίσης, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
«Δεν είναι σωστό να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλους τους φοιτητές. Μπορούμε να συγκεντρώσουμε στοιχεία για τους φοιτητές που λόγω οικονομικής κρίσης διέκοψαν τις σπουδές τους και να τους αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιείκεια», είχε δηλώσει ο πρύτανης του Αριστελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Μυλόπουλος.
Ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος ξεκαθάρισε πάντως ότι ο νόμος για τους «αιώνιους φοιτητές» θα εφαρμοστεί κανονικά από το νέο ακαδημαϊκό έτος.
Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, από τους 596.000 φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ οι 300.000 χαρακτηρίζονται μη ενεργοί, καθώς έχουν εγκαταλείψει οριστικά τις σπουδές τους, ενώ δεν αποκλείεται κάποιοι να έχουν καθυστερήσει να πάρουν το πτυχίο τους.
Την άποψη ότι θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη δέουσα προσοχή το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε στη «δ» ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Συρόπουλος.
«Πρέπει να εξετάσουμε με προσοχή τις περιπτώσεις των φοιτητών που δεν έχουν κάνει εγγραφή για δυο εξάμηνα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Υπολογίζουμε πως είναι 250 άτομα. Αιτία είναι η οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει προβλήματα σε πολλές οικογένειες. Εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας πολλοί σπουδαστές που διαμένουν σε άλλους νομούς της χώρας επιλέγουν να μην έρθουν στη Ρόδο. Αυτό αποτελεί απώλεια για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αν είχαν δημιουργηθεί φοιτητικές εστίες και παρέχονταν τροφή στους σπουδαστές η κατάσταση θα ήταν διαφορετική στη Ρόδο », δήλωσε ο νέος αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου