ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Διεκόπη για την προσεχή Δευτέρα η εκδίκαση της μεγαλύτερης ως σήμερα υπόθεσης ναρκωτικών

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση

Για την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα διε­κό­πη χθες η εκ­δί­κα­ση της με­γα­λύ­τε­ρης μέχρι σή­με­ρα υπό­θε­σης δια­κί­νη­σης σκλη­ρών και μα­λα­κών ναρ­κω­τι­κών σε Κά­λυ­μνο, Κω και Ρόδο ενώ­πιον του Πε­ντα­με­λούς Εφε­τεί­ου Δω­δε­κα­νή­σου, όπου 15 ισο­βί­τες επι­διώ­κουν τη μεί­ω­ση ως και την εξα­φά­νι­ση των ποι­νών τους.

Στο εδώ­λιο του πρω­τό­δι­κου δι­κα­στη­ρί­ου τον Μάιο του 2011 είχαν κα­θί­σει 39 κα­τη­γο­ρού­με­νοι, ενώ πέντε ακόμη φυ­γο­δι­κούν.

Σε 15 εξ’ αυτών επι­βλή­θη­κε ποινή ισό­βιας κά­θειρ­ξης. Σε 7 κα­τη­γο­ρού­με­νους επι­βλή­θη­καν μά­λι­στα δις ισό­βια, ενώ το δι­κα­στή­ριο μετά από μια μα­ρα­θώ­νια συ­νε­δρί­α­ση έκρι­νε αθώ­ους ακόμη 7. Σο­βα­ρές είναι οι ποι­νές που επι­βλή­θη­καν στους υπό­λοι­πους και “τσου­χτε­ρά” τα χρη­μα­τι­κά πρό­στι­μα.

Όπως έγρα­ψε η “δ”, η έρευ­να για την υπό­θε­ση ξε­κί­νη­σε την 14η Νο­εμ­βρί­ου 2009 μετά τη σύλ­λη­ψη από αστυ­νο­μι­κούς του ΑΤ Κα­λύ­μνου των Δ. Κ. και Μ. Δ. Μ., κα­τοί­κων Κα­λύ­μνου.

Οι ανω­τέ­ρω κα­τε­λή­φθη­σαν από αστυ­νο­μι­κούς σε κατ’ οίκον έρευ­να, στην πε­ριο­χή Αργος Κα­λύ­μνου, να κα­τέ­χουν από κοι­νού μια νάι­λον συ­σκευα­σία με ηρω­ί­νη βά­ρους 67 γραμ­μα­ρί­ων επι­με­λώς κρυμ­μέ­νη στην τουα­λέ­τα, μια νάι­λον συ­σκευα­σία με ηρω­ί­νη βά­ρους 21 γραμ­μα­ρί­ων, μια ηλε­κτρο­νι­κή ζυ­γα­ριά ακρι­βεί­ας επι­με­λώς κρυμ­μέ­νη σε κρύ­πτη απορ­ρο­φη­τή­ρα κου­ζί­νας, 16 δι­σκία Stedon των 5 mg έκα­στο και χρη­μα­τι­κό ποσό 780 ευρώ.

Στην πο­ρεία προ­έ­κυ­ψε ότι οι αγο­ρές των ναρ­κω­τι­κών πραγ­μα­το­ποιού­ντο κα­τό­πιν τη­λε­φω­νι­κής πα­ραγ­γε­λί­ας και απο­στο­λής του αντί­τι­μου μέσω εται­ρειών χρη­μα­τα­πο­στο­λών.

Οι ανω­τέ­ρω κα­τη­γο­ρού­νται πα­ρα­πέ­ρα ότι πώ­λη­σαν ηρω­ί­νη σε το­ξι­κο­μα­νείς της Κα­λύ­μνου, ορι­σμέ­νοι εκ των οποί­ων λει­τουρ­γού­σαν και ως «βα­πο­ρά­κια».

14 ημέ­ρες μετά οι αστυ­νο­μι­κοί προ­χώ­ρη­σαν στη σύλ­λη­ψη ακόμη τριών ατό­μων εκ των οποί­ων ο ένας, κά­τοι­κος Κα­λύ­μνου, είναι αδελ­φός της Μ.

Οι αστυ­νο­μι­κοί συ­νέ­λα­βαν συ­γκε­κρι­μέ­να τους Π. Χ., E. S., υπή­κοο Αλ­βα­νί­ας και την ομο­ε­θνή του τε­λευ­ταί­ου V. L..

Κλι­μά­κιο αστυ­νο­μι­κών με­τέ­βη στην Κά­λυ­μνο και εντό­πι­σαν την 28η Νο­εμ­βρί­ου 2009 τους δύο αλ­λο­δα­πούς, την ώρα που απο­βι­βά­ζο­νταν από το πλοίο “Express Santorini”. Σε έλεγ­χο που έγινε σε κοινή απο­σκευή τους, βρέ­θη­κε, επι­με­λώς κρυμ­μέ­νη μία νάι­λον αυ­το­σχέ­δια συ­σκευα­σία με ηρω­ί­νη, μι­κτού βά­ρους 1011,2 γραμ­μα­ρί­ων.

Ο τρό­φι­μος των φυ­λα­κών της Πά­τρας R. G. κα­τη­γο­ρεί­ται ότι εμπλέ­κε­ται και στις δύο υπο­θέ­σεις, που εξι­χνιά­στη­καν την 14η και την 28η Νο­εμ­βρί­ου 2009 και φέ­ρε­ται ότι ήταν εκεί­νος που ορ­γά­νω­σε την αγο­ρα­πω­λη­σία με­γά­λων πο­σο­τή­των ηρω­ί­νης στα νησιά.

Στην πο­ρεία διε­νερ­γή­θη­καν έλεγ­χοι, κυ­ρί­ως σε συ­ναλ­λα­γές, που είχαν οι ανω­τέ­ρω μέσω της Western Union και Money Gram και προ­έ­κυ­ψε ξέ­πλυ­μα ναρ­κο­χρή­μα­τος άνω των 400.000 ευρώ.

Η δια­δι­κα­σία ενώ­πιον του πρω­τό­δι­κου δι­κα­στη­ρί­ου ήταν επει­σο­δια­κή και για τον πρό­σθε­το λόγο ότι η δεύ­τε­ρη των κα­τη­γο­ρου­μέ­νων κα­τήγ­γει­λε από­στρα­το αξιω­μα­τι­κό της ΕΛΑΣ για πα­ρο­χή προ­στα­σί­ας σε έμπο­ρο ναρ­κω­τι­κών.

Ο από­στρα­τος αξιω­μα­τι­κός, όπως ξα­νά­γρα­ψε η «δη­μο­κρα­τι­κή», ισχυ­ρί­ζε­ται ότι έχει πέσει θύμα σκευω­ρί­ας από εμπό­ρους ναρ­κω­τι­κών που ευ­ελ­πι­στού­σαν ότι θα εξα­σφά­λι­ζαν απο­προ­σα­να­το­λι­σμό της έρευ­νας σε βάρος τους αλλά και άλλη με­τα­χεί­ρι­ση από το δι­κα­στή­ριο.

Δεν έχει ακόμη ανοί­ξει πλή­ρως τα χαρ­τιά του, ενώ το­νί­ζει με έμ­φα­ση ότι για τις ίδιες κα­ταγ­γε­λί­ες από τα ίδια πρό­σω­πα και από συ­γκε­κρι­μέ­νη οι­κο­γέ­νεια της Κα­λύ­μνου έχει διε­νερ­γη­θεί έρευ­να από την Υπη­ρε­σία Εσω­τε­ρι­κών Υπο­θέ­σε­ων της ΕΛΑΣ χωρίς να προ­κύ­ψει η βα­σι­μό­τη­τα των κα­ταγ­γελ­λο­μέ­νων.

Στην χθε­σι­νή δίκη δεν έλει­ψαν οι εντά­σεις, κυ­ρί­ως μετά την αντί­δρα­ση του συ­νη­γό­ρου υπε­ρά­σπι­σης των κα­τη­γο­ρού­με­νων κ. Μα­νώ­λη Κου­τσού­κου για τον τρόπο με τον οποίο διε­ξή­γα­γε ο πρό­ε­δρος της έδρας την εξέ­τα­ση των μαρ­τύ­ρων.

Ση­μειώ­νε­ται μά­λι­στα ότι έχει ζη­τη­θεί, και έχει ικα­νο­ποι­η­θεί το αί­τη­μα, να πα­ρου­σια­στούν ενώ­πιον του δι­κα­στη­ρί­ου ηλε­κτρο­νι­κές μα­γνη­το­φω­νή­σεις τη­λε­φω­νι­κών επι­κοι­νω­νιών με­τα­ξύ των κα­τη­γο­ρού­με­νων και να ακου­στούν.

Το αί­τη­μα αυτό έγινε από τους συ­νη­γό­ρους υπε­ρά­σπι­σης, εξαι­τί­ας της δια­φω­νί­ας τους με το πε­ριε­χό­με­νο εκ­θέ­σε­ως του Ανα­κρι­τή γύρω από τις συ­γκε­κρι­μέ­νες επι­κοι­νω­νί­ες και τον ισχυ­ρι­σμό ότι προ­έ­βη σε αυ­θαί­ρε­τα συ­μπε­ρά­σμα­τα που επι­βά­ρυ­ναν τη θέση των κα­τη­γο­ρού­με­νων.

Εξαι­ρε­τι­κό εν­δια­φέ­ρον έχει το γε­γο­νός ότι όλοι σχε­δόν οι μάρ­τυ­ρες υπε­ρά­σπι­σης αλλά και ορι­σμέ­νοι εκ των μαρ­τύ­ρων κα­τη­γο­ρί­ας που εξε­τά­στη­καν, υπο­στή­ρι­ξαν ότι οι κύ­ριοι κα­τη­γο­ρού­με­νοι στην υπό­θε­ση είναι το­ξι­κο­μα­νείς γε­γο­νός που σε συν­δυα­σμό με τις ια­τρι­κές βε­βαιώ­σεις που έχουν προ­σκο­μί­σει μπο­ρεί να οδη­γή­σει στην ανα­γνώ­ρι­ση ελα­φρυ­ντι­κού και να μειω­θούν ση­μα­ντι­κά οι ποι­νές τους.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.