Ειδήσεις

Στη Ρόδο η εκστρατεία δρόμου για τον διαβήτη

Κάθεται απέναντί μου και μιλάει συνεχώς στο τηλέφωνο. Η εκστρατεία ενημέρωσης έχει φτάσει στην τελική ευθεία και η Αναστασία Καφούση, εμπνεύστρια της προσπάθειας, ρυθμίζει τις λεπτομέρειες για την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα. Το ταξίδι ξεκινά. Ταξίδι που δεν θα γίνει με έναν συνηθισμένο τρόπο, αλλά με τρία υπερσύγχρονα λεωφορεία τα οποία θα δημιουργήσουν την πρώτη on road εκστρατεία ενημέρωσης που έχει γίνει στη χώρα μας. Magnify Image «Ο κόσμος δεν γνωρίζει για τον διαβήτη, δεν ενημερώνεται όπως πρέπει. Δεν πιστεύει ότι μπορεί να τον αγγίξει. Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι έχουμε 638 χιλιάδες διαβητικούς και 265 χιλιάδες από αυτούς δεν το γνωρίζουν! Μιλάμε για ένα απίστευτο νούμερο που δηλώνει τεράστια άγνοια και εγκυμονεί κινδύνους.

Έτσι, μετά από 3 χρόνια πορείας η ΜΚΟ «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΚΑΡΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ» και αφού δημιούργησε πολλές δράσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες ελληνικές πόλεις αποφάσισε να δημιουργήσει μία πρότυπη εκστρατεία ενημέρωσης. Ξεκινάμε, λοιπόν, με πολλά όνειρα την Εκστρατεία Αφύπνισης, Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Διαχείρισης που αφορά τη νόσο του Σακχαρώδη Διαβήτη (ΣΔ), η οποία θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικώς σε 18 πόλεις. Η εκστρατεία θα διεξαχθεί σε «κινούμενο», ειδικά διαμορφωμένο χώρο (3 αυτοκινούμενα οχήματα) και θα περιλαμβάνει ενέργειες πρόληψης (δωρεάν εξετάσεις γλυκαιμικού ελέγχου, επεξήγηση αποτελεσμάτων, συμβουλές), εκπαίδευσης (εκπαιδευτικά videos σε προβολές, ομιλίες, συνεδρίες) και ενημέρωσης (ειδικά διατροφολογικά εργαστήρια, εκδηλώσεις), από επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό (ιατρούς, επισκέπτριες υγείας, διατροφολόγους).

Επίσης, τα παιδιά θα χαρούν παίζοντας διαδραστικά με την μικρή μας φίλη την Μελένια και θα κερδίσουν όμορφα δώρα. Παράλληλα, σε κάθε πόλη θα γίνεται κλήρωση για τέσσερα ποδήλατα τα οποία τα προσφέρει ο μεγάλος μας χορηγός η ΑΧΑ Ασφαλιστική. Χωρίς αυτήν καθώς και τις εταιρείες Bayer και Eurodiet δεν θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Τους ευχαριστούμε πολύ! Η εν λόγω εκστρατεία, η οποία εστιάζει κυρίως στην Αγωγή Υγείας του πληθυσμού όσον αφορά την πρόληψη του ΣΔ, την αντιμετώπιση των επιπλοκών του και ιδιαίτερα την αντιμετώπιση και τη διαχείριση της νόσου, διοργανώνεται από την Αστική Εταιρεία Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ – ΚΑΡΤΑ ΔΙΑΒΗΤΗ» με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας, του Υπουργείου Μεταφορών, της Ελληνικής διαβητολογικής Εταιρείας, της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη και της Κεντρική Ένωσης Δήμων Ελλάδος», αναφέρει η πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. δίνοντάς μου μία πρώτη εικόνα για το εγχείρημά της. Magnify Image «Η ιδέα ήρθε από το εξωτερικό, όπου παγκόσμια έχουν γίνει on road εκστρατείες ενημέρωσης για τους ασθενείς», συνεχίζει, ξεναγώντας με στο εσωτερικό των λεωφορείων.

Στη χώρα μας, ωστόσο, δεν έχει γίνει ακόμα τίποτα και θεώρησα ότι ήταν τώρα η κατάλληλη ευκαιρία να δημιουργήσουμε κάτι τέτοιο. Δεν σου κρύβω ότι οι δυσκολίες ήταν τεράστιες, καθώς έπρεπε να συντονίσουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να πάρουμε τις σχετικές άδειες σε κάθε πόλη και να συμφωνήσουμε με το εκεί ιατρικό προσωπικό.

Ευτυχώς στην προσπάθειά μας αυτή είχαμε τόσους πολλούς συμμάχους από τον ιατρικό τομέα που είμαι περήφανη που αποφασίσαμε να τρέξουμε κάτι τέτοιο. Πιστεύω ότι με την επιστημονική βοήθεια όλων θα αφυπνίσουμε ακόμα περισσότερο τις συνειδήσεις και θα διαλύσουμε τα ταμπού», καταλήγει. Πρώτος σταθμός της περιοδείας θα είναι η Αθήνα στις 4 Ιουνίου, ενώ συνολικά θα γίνουν 18 στάσεις σε 36 ημέρες διαδρομής. Οι υπόλοιπες 17 πόλεις θα είναι: Λειβαδιά (5/6), Λαμία (7/6), Βόλος (9/6), Λάρισα (11/6), Kατερίνη (13/6), Σέρρες (15/6), Δράμα (17/6), Καβάλα (19/6), Αλεξανδρούπολη (21/6), Θεσσαλονίκη (23/6), Βέροια (25/6), Κοζάνη (27/6), Ιωάννινα (29/6), Πάτρα (1/7), Πύργος (3/7), Πειραιάς (5/7), Ρόδος (7-8/7).

Πηγή: www.lifo.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου