Σαφές μήνυμα προς τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ραδιοφωνική συνέντευξη που έδωσε το απόγευμα της Δευτέρας (5/5) στο Πρώτο Πρόγραμμα. Με αφορά τα περιστατικά βίας που εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Πολυτεχνειούπολη και Νομική, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ο καθένας πρέπει «να αναλάβει τις ευθύνες του» και κάλεσε τις πρυτανικές αρχές να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας που εκκρεμούν.
Σαφές μήνυμα Μητσοτάκη για τα περιστατικά βίας που έχουν σημειωθεί σε πανεπιστήμια
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «αυτοματοποιημένες ποινές» που θα φτάνουν έως και την αποβολή των φοιτητών, τις οποίες εξετάζει η κυβέρνηση ως ένα από τα μέτρα για να μπει φρένο στη βία εντός των πανεπιστημίων.
Με αφορμή και το νέο κρούσμα βίας στην Πολυτεχνειούπολη, ο πρωθυπουργός – μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα – μεταξύ άλλων τόνισε: «Δεν γίνεται να μην υπάρχουν αυτοματοποιημένες συνέπειες για εκείνους τους φοιτητές που έχουν μπλέξει την ελευθερία της έκφρασης με την οργανωμένη βία».
Και συμπλήρωσε: «Άλλο να τραμπουκίζεις, να τα σπας… Θα πρέπει να αποβάλλεσαι από το δημόσιο πανεπιστήμιο». Όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Να βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε χρησιμοποιώντας όλα τα εργαλεία».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε όμως ότι: «Με κάθε ειλικρίνεια έχουμε κάνει πολλά υπάρχουν πολλά περισσότερα. Δεν υπάρχει καμία ενεργή κατάληψη εκτός των χώρων των ΑΕΙ, πράγμα διαφορετικό σε σχέση με αυτό που θυμόμασταν. Το άσυλο έχει καταργηθεί, η Αστυνομία μπορεί να παρεμβαίνει».
Επιπλέον έστειλε μήνυμα στις πρυτανικές αρχές: «Αυτά που πρέπει να γίνουν, επιβεβλημένο πια: τα πανεπιστήμια ειδικά εκείνα, τα επίφοβα, να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας που εκκρεμούν. Πρέπει να είναι εφαρμόσιμα, να γνωρίζουν ότι θα υπάρχουν κυρώσεις αν δεν το κάνουν».
«Είναι απολύτως επιβεβλημένο πια και το επιβεβαιώσαμε σε μία σύσκεψη την οποία κάναμε το περασμένο Σάββατο. Τα πανεπιστήμια, ειδικά εκείνα τα οποία είναι επίφοβα, γιατί το θέμα αυτό δεν αφορά όλα τα πανεπιστήμια. Αφορά ειδικά κάποιες σχολές που οφείλουν να εκπονήσουν άμεσα τα σχέδια ασφάλειας τα οποία εκκρεμούν και δεν πρέπει να είναι απλά ασκήσεις επί χάρτου, αλλά πρέπει να είναι εφαρμόσιμα και να γνωρίζουν ότι αν δεν το κάνουν θα υπάρχουν συγκεκριμένες κυρώσεις και θα έλεγα το πλαίσιο των κυρώσεων για όλους. Σε περίπτωση που δεν εφαρμόζονται όμως, θα πρέπει να θα πρέπει να ισχύει και να ισχύει καθολικά.
Δεν θέλω να πω περισσότερα γιατί νομίζω ότι πολύ σύντομα θα μπορεί και η υπουργός Παιδείας στη Σύνοδο των Πρυτάνεων να κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες. Ο καθένας όμως πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει τις δικές της ευθύνες. Δεν μ’ αρέσει να ρίχνω το μπαλάκι γιατί νομίζω το τελευταίο το οποίο θέλουν οι πολίτες είναι περιμένουν να λύσουμε το πρόβλημα και όχι να ρίχνουμε το μπαλάκι ο ένας ο ένας στον άλλον. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις πρυτανικές αρχές και ναι, θα πρέπει να προταιρεοποιούμε και κάποιες σχολές εμβληματικές. Ξέρουμε ποιες είναι. Πολύ σύντομα πια θα πρέπει να δούμε άμεσα αποτελέσματα και μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή την οποία ενίοτε και επαναλαμβάνω δεν είναι πια παλιά, ήταν ο κανόνας. Αυτά τα φαινόμενα είναι οι εξαιρέσεις. Ούτε η εξαίρεση όμως μπορεί να είναι αποδεκτή», είπε χαρακτηριστικά.
Για τις πολιτικές της κυβέρνησης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε και τις πολιτικές της κυβέρνησης για να βοηθήσει τους πολίτες και τόνισε πως «δεν νομίζω ότι κάνουμε κάτι διαφορετικό από αυτό το οποίο κάνουμε εδώ και σχεδόν έξι χρόνια».
«Υπάρχουν πολλά προβλήματα, αυτά τα οποία μπορεί σε κάποιους να φαίνονται μικρά, για κάποιους συμπολίτες μας μπορεί να είναι τεράστια. Το γεγονός ότι δίνουμε ένα επίδομα σε κωφούς συμπολίτες μας, οι οποίοι προσέξτε έπαιρναν το επίδομα από τα μηδέν στα δεκαοκτώ, κοβόταν στα δεκαοκτώ και το ξανάπαιρνε στα 65. Δείτε τώρα τον παραλογισμό του ελληνικού κράτους και αυτό ερχόμαστε και το διορθώνουμε. Αφορά κάποιους χιλιάδες συμπολίτες μας. Γι’ αυτούς είναι πάρα πολύ σημαντικό όμως, γιατί είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι στεκόμαστε και προσπαθούμε να λύνουμε τα διακριτά προβλήματα διαφορετικών κοινωνικών ομάδων, δίνοντας μια ιδιαίτερη έμφαση στα άτομα με αναπηρία, όπου η αλήθεια είναι ότι είχαμε μείνει Πολύ πίσω ως προς πολιτικές οι οποίες να είναι πραγματικά συμπεριληπτικές», τόνισε ο Πρωθυπουργός.
«Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Ευτυχώς η οικονομία πηγαίνει καλά, τα δημόσια οικονομικά πηγαίνουν καλά. Το 2024 έκλεισε με αποτελέσματα καλύτερα από αυτά τα οποία προσδοκούσαμε. Γι’ αυτό και είχαμε και τη δυνατότητα να εξαγγείλαμε και να υλοποιήσουμε μέτρα μόνιμα. Μέτρα τα οποία αφορούν όμως το 2025. Είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζουμε όλες τις πολιτικές μας, είτε μιλάμε για πολιτικές δαπανών και δημοσίων επενδύσεων, είτε μιλάμε για πολιτικές μείωσης φόρων στήριξης της ελληνικής οικογένειας και αυτό θα εξακολουθούμε να κάνουμε», προσέθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως προσπαθεί να είμαι έξω από το γραφείο του όσο μπορεί. «Την Παρασκευή θα είμαι καλώς εχόντων των πραγμάτων στην Κρήτη, όπου θα υπογράψουμε επιτέλους την μεγάλη σύμβαση που αφορά τον Βόρειο Οδικό Άξονα και κάποια πολύ σημαντικά έργα τα οποία αφορούν την άρδευση του ανατολικού τμήματος της Κρήτης και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε μέχρι το τέλος της θητείας μας, ώστε να κρίνουμε πια να θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού εν τω συνόλω το κυβερνητικό μας έργο», σημείωσε.
Πηγή :parapolitika.gr