Ειδήσεις

«Πόρτα» Facebook σε προσωπικότητες που προωθούν το μίσος

Επειτα από πολυετείς πιέσεις να πατάξει τις αναρτήσεις μίσους και μισαλλοδοξίας, το Facebook απαγόρευσε τη χρήση της ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης στον Λούις Φάρακαν, τον μαύρο εθνικιστή ηγέτη του Εθνους του Ισλάμ, στον ακροδεξιό συνωμοσιολόγο Αλεξ Τζόουνς και σε άλλους ακραίους, επισημαίνοντας ότι παραβιάζουν την απαγόρευση για «επικίνδυνα άτομα». Επίσης, το δημοφιλές μέσο αφαίρεσε τους λογαριασμούς ακροδεξιών προσωπικοτήτων, όπως ο Πολ Νέχλεν, ο Μάιλο Γιαννόπουλος, ο Πολ Τζόσεφ Ουάτσον και η Λόρα Λούμερ, όπως εξάλλου και την ιστοσελίδα του Τζόουνς, Infowars, όπου συχνά αναρτά θεωρίες συνωμοσίας. Οι πρόσφατες απαγορεύσεις αφορούν την κεντρική σελίδα του Facebook και του Instagram και επεκτείνονται και στις σελίδες των θαυμαστών, όπως και σε άλλους σχετικούς λογαριασμούς. Αν και πολλοί από αυτούς που επηρεάζονται από την απαγόρευση κατήγγειλαν την κίνηση ως λογοκρισία, στην πραγματικότητα σηματοδοτεί μια νέα προσπάθεια από τον κολοσσό των μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αφαιρέσει από την πλατφόρμα του άτομα και ομάδες που προωθούν το μίσος, το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Η κατάργηση των λογαριασμών αποστερεί ένα σημαντικό εικονικό «μεγάφωνο» που παρείχε το Facebook στον Τζόουνς, τον Γιαννόπουλο και άλλους. Ωστόσο, δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με άλλα, λιγότερο γνωστά πρόσωπα, όπως και με όλους εκείνους που δραστηριοποιούνται στα όρια των πολιτικών του Facebook. Πολλοί επαίνεσαν την απαγόρευση, τονίζοντας ωστόσο ότι τόσο το Facebook όσο και το Instagram οφείλουν να κάνουν περισσότερα προκειμένου να λύσουν το πρόβλημα. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ακόμη πολλοί που πιστεύουν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής και άλλοι εξτρεμιστές που χρησιμοποιούν τις πλατφόρμες προκειμένου να διαδώσουν τα μηνύματα μίσους και μισαλλοδοξίας», τόνισε ο Κίγκαν Χανκς, αναλυτής ερευνών στο Southern Poverty Law Center, που καταγράφει τη δραστηριότητα των ομάδων που διασπείρουν μηνύματα μίσους.

Ο Ντιπαγιάν Γκος, πρώην στέλεχος του Facebook και ειδικός στα θέματα πολιτικών Ιντερνετ στο πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, επισήμανε ότι η απαγόρευση της χρήσης της ιστοσελίδας δεν είναι ένα μεγάλο βήμα, καθώς το Facebook απλά εφαρμόζει την υπάρχουσα πολιτική του. «Yπάρχουν όλο και περισσότερα άτομα που κηρύττουν το μίσος και προσεγγίζουν αυτές τις πλατφόρμες. Θα πρέπει, άραγε, κάθε χρόνο να καταβάλλεται προσπάθεια προκειμένου να απομακρυνθούν λίγα από αυτά; Ετσι φαίνεται. Και στην πραγματικότητα αυτό δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα του τι συμβαίνει στα περιθώρια της πλατφόρμας».

Σύμφωνα με το Facebook, οι λογαριασμοί που απαγορεύθηκαν πρόσφατα παραβίασαν την πολιτική του εναντίον των επικίνδυνων ατόμων και οργανισμών. Η εταιρεία, άλλωστε, υποστηρίζει ότι ανέκαθεν απαγόρευε τη χρήση της ιστοσελίδας σε άτομα ή ομάδες που προωθούσαν μηνύματα βίας και μίσους ή εμπλέκονταν σε πράξεις ανάλογου περιεχομένου, ασχέτως της πολιτικής τοποθέτησής τους. Προσθέτει, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους ίδιους κανόνες που οδήγησαν στον αποκλεισμό αυτών των ατόμων, απαγορεύονται και οι έπαινοι και η υποστήριξή τους από τρίτους.

Έντυπη

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου